fbpx

Cupra Formentor prvi je namenski razvijen model za seatovu sportsku marku i trebao je debitovati na salonu u Ženevi

Foto: Seat

Cupra Formentor će ući u istoriju automobilizma kao prvi model namenski razvijen za špansku sportsku marku nastalu iz Seata. Da nije coronavirusa, bila bi predstavljena danas u Ženevi, ali i bez salona doći će do očiju javnosti.

Foto: Seat

Dizajn Formentora „vrti“ se oko Majorke. Formentor je ime stenovitog rta na Majorki, a osim za ime i oštre linije Formentora kako na karoseriji tako i u enterjeru, zaslužan je i za inspiraciju logotipa Cupra. A oštrih i odlučnih linija Formentor ima na pretek, uključujući svetlosne grupe, formu cele karoserije i trapezoidne otvore ventilacije u kabini. Kompaktni sportski kupe SUV ima međuosovinski razmak od 2.680 mm, i sasvim upotrebljiv prtljažnik od 450 litara.

Foto: Seat

U prvu pravu Cupru ugrađena je sva aktuelna elektronika od digitalne instrunet table, preko velike multimedije od 12.5 inča, pa sve do Apple CarPlay i Android Auto aplikacija za povezivanje i vozačkih asistencija.

Foto: Seat

Obzirom na sportski pedigre, Cupra Formentor ima čime da se pohvali po pitanju snage. Kupcima će biti ponuđene dve pogonske opcije. Benzinski 2.0 čevorocilindraš sa turbokompresorom stiže sa 310 KS, a alternativa je hibridna. Plug-in hibrid kombinuje 1.4 TSI četvorocilindarski turbo benzinac od 150 KS i elektromotor od 115 KS. U kombinaciji, točkovima isporučuju maksimalno 250 KS, ali i mogućnost vožnje do 50 kilometara samo na stuju.

Foto: Seat

Bez obzira za koju pogonsku kombinaciju se kupac odluči, prenos će biti preko sedmostepenog DSG menjača, a pogon na svim točkovima. Za sada, Cupra nije objavila cene Formentora, a prodaja će početi tokom ove godine.

You May Also Like

Porsche 992 911 GT3 debitovao sa novim oslanjanjem i 510 KS

Aktuelna 992 generacija Porschea 911 debitovala 2018. godine na Salonu u Los Anđelesu, a ...

Alonso sa blatobranima Brickyardu

Dvostruki šampion sveta Formule 1 Fernando Alonso, napravio je prve krugove na stazi Indianapolis ...

Osveženi Ford Focus za 2022. donosi Sync 4 sistem

Ford Focus je 2022. modelnu godinu prošao kroz niz važnih unapređenja Prva očigledna promena ...

Volkswagen Amarok spreman za premijeru

Volkswagen Amarok znatno veći od prethodnika spreman je za premijeru koja je zakazana za ...

BMW Skytop Koncept je kao iz bajke

BMW Skytop Koncept je kao iz bajke iako je sasvim sigurno baziran na seriskom ...

Novi Bugatti Tourbillon je monstrum sa 1.800 KS

Novi Bugatti Tourbillon je monstrum sa 1.800 KS iz V16 atmosferskog motora ali i ...