fbpx

Cupra Formentor prvi je namenski razvijen model za seatovu sportsku marku i trebao je debitovati na salonu u Ženevi

Foto: Seat

Cupra Formentor će ući u istoriju automobilizma kao prvi model namenski razvijen za špansku sportsku marku nastalu iz Seata. Da nije coronavirusa, bila bi predstavljena danas u Ženevi, ali i bez salona doći će do očiju javnosti.

Foto: Seat

Dizajn Formentora „vrti“ se oko Majorke. Formentor je ime stenovitog rta na Majorki, a osim za ime i oštre linije Formentora kako na karoseriji tako i u enterjeru, zaslužan je i za inspiraciju logotipa Cupra. A oštrih i odlučnih linija Formentor ima na pretek, uključujući svetlosne grupe, formu cele karoserije i trapezoidne otvore ventilacije u kabini. Kompaktni sportski kupe SUV ima međuosovinski razmak od 2.680 mm, i sasvim upotrebljiv prtljažnik od 450 litara.

Foto: Seat

U prvu pravu Cupru ugrađena je sva aktuelna elektronika od digitalne instrunet table, preko velike multimedije od 12.5 inča, pa sve do Apple CarPlay i Android Auto aplikacija za povezivanje i vozačkih asistencija.

Foto: Seat

Obzirom na sportski pedigre, Cupra Formentor ima čime da se pohvali po pitanju snage. Kupcima će biti ponuđene dve pogonske opcije. Benzinski 2.0 čevorocilindraš sa turbokompresorom stiže sa 310 KS, a alternativa je hibridna. Plug-in hibrid kombinuje 1.4 TSI četvorocilindarski turbo benzinac od 150 KS i elektromotor od 115 KS. U kombinaciji, točkovima isporučuju maksimalno 250 KS, ali i mogućnost vožnje do 50 kilometara samo na stuju.

Foto: Seat

Bez obzira za koju pogonsku kombinaciju se kupac odluči, prenos će biti preko sedmostepenog DSG menjača, a pogon na svim točkovima. Za sada, Cupra nije objavila cene Formentora, a prodaja će početi tokom ove godine.

You May Also Like

Rusko automobilsko tržište se oporavlja brže nego očekivano

Predviđa se da će prodaja novih vozila u Rusiji porasti za 10 procenata ove ...

Sudbina SLC-a pod znakom pitanja

Da li će nestati Mercedes SLC ili se samo diže prašina zbog naslednika? , ...

Renault Captur 130 TCe – najbolje za kraj

Uz novi motor, Renault Captur je zanimljiv izbor baš zbog toga što uskoro stiže ...

Nissan Qashqai dobio novi 1.3 litarski benzinac

Nissan je svoj odlično prodavani Qashqai opremio novim 1.3 litarskim turbo benzincem umesto dosadašnjih ...

U Beogradu predstavljen BMW XM

U svetlu proslave jubilarnih 50 godina M odeljenja, BMW je i u Beogradu predstavio ...

Renault Espace osvežen i sa novim motorom od 225 KS

Renault je predstavio osveženi Espace za 2017. Od kozmetičkih izmena na karoseriji luksuzni renaultov ...