Site icon

Audi predstavio novi A3 Sedan

Novi Audi A3 smo „videli“ u Ženevi, a i novi A3 Sedan ćemo još malo sačekati dok ne vidimo uživo iako je upravo predstavljen

Foto: Audi

Jedna od zvezda ovogodišnjeg salona u Ženevi trebao je biti novi Audi A3. Međutim zbog otkazivanja salona, A3 je umesto uživo, svoju premijeru doživeo samo virtuelno. Ipak, corona evidentno lagano popušta, proizvođači automobila sve više najavljuju definitvan početak proizvodnje ove ili sledeće nedelje, pa zvanična, iako manje više virtuelna premijera Sedan verzije A3 samo može da nas raduje.

Foto: Audi

Najmanja limuzina iz Ingolštada deli platformu sa novim Golfom, isto kao i hatchback, ali je nastup najmanje audijeve limuzine definitivno postao više nego ozbiljan. Ovo pogotovo važi za enterijer koji je u odnosu na odlazeći model potpuno novi.

Foto: Audi

Veliki 10.1 ekran infotejment više nije u tablet formi nego se vratio u armaturu, a i ručica menjača je otišla u penziju, a svoje mesto ustupila praktično prekidaču shift-by-wire sistema, rešenju koje se već nalazi i u Golfu VIII.

Foto: Audi

Audi Virtual Cockpit sada je standardni sa svojim velikim 10.3“ ekranom visoke rezolucije, dok je opcioni još veći ekran dijagonale 12.3“, a u standardnu opremu spadaju i konekcije za Apple CarPlay i Android Auto.
Pored tehnologije, u entrijeru je uočljiv i potpuno novi stil dizajna, sa šestougaonim elementima koji su pobrali aplauze u Lamborghini Huracanu, i enterijer novog A3 Sedan svakako deluje vrlo obećavajuće kada su u pitanju erogomija i udobnost, a će Audi imati dostojno konkurenta modelima kao što su Mercedes A Klase Sedan i BMW Serije 2 Gran Coupe.

Foto: Audi

U pogonskom izboru, Audi će kupcima ponuditi, za početak ponuditi samo dve opcije. Pod oznakom TFSI 35 zapravo je 1.5 TSI sa 150 benzinskih konja, čiji standard će biti šestostepeni manuelni menjač, a do kraja godine trebala bi stići i slabija 30TFSI verzija sa trocilindarskim agregatom . Društvo mu pravi 35 TDI, poznati 2.0 dizel sa 150 KS čiji standardni prenos će biti Stronic menjač, a nešto kasnije stići će i slabija TDI verzija sa 116 KS.
Obzirom da već u narednih par dana ponovo pokreće proizvodnju, zvuči sasvim osnovano najava da će Audi A3 Sedan u prodaju u Nemačkoj krenuti već ovog meseca, a za domaće, nemačko tržište, najavljena je cena od 29.800 evra za 35 TFSI. Svakako se dosta može očekivati i od opcija koje će tek slediti i to sa hibridnim pogonom od 204 i 245KS, a pogotovo S3 i RS3 verzije sa 310 i okruglo 400 KS.

Next: Petter Solberg želi svoj WRC tim