fbpx

Audi odustaje od Level 3 autonomne vožnje u A8

Audi odustaje od dodavanja Traffic Jam Pilot sistema na aktuelnu generaciju modela A8, pre svega zbog zakonski nedefinisanih regulativa

Foto: Audi

Audi odustaje od ugradnje svog najnaprednijeg sistema za autonomnu vožnju Traffic Jam Pilot u aktuelnu genraciju modela A8. Hans-Joachim Rothenpieler, šef tehničkog razvoja u Audiju, kaže da je sada već kasno za ugradnju ovog sistema u model koji je na tržištu od 2017. a koji uskoro ulazi u fazu osvežavanja na polovini svog životnog veka.
Zanimljivo je da evropski i američki standardi različito definišu 3. nivo autonomne vožnje, pa između ostalog, Audi upravo zbog toga nikada nije ni ponudio u SAD. Američki standard za Level 3 traži da vozač stalno nadgleda saobraćaj, dok u Evropi ne mora, a u slučaju udesa tokom autonomne vožnje, odgovornost se sa vozača prenosi na proizvođača automobila.

Foto: Audi

Audijev Traffic Jam Pilot je predviđen da sam upravlja, ubrzava i koči na autoputevima, a fabrika je predvidela da se koristi samo na potpuno razdeljenim autoputevima i u stani-kreni saobraćaju pri brzinama do 50 km/h. Uz to, mogao bi se naći u vozilima samo u zemljama u kojima je prpisima regulisana i dozvoljena autonomna vožnja, što se pokazalo kao najkomplikovaniji deo po Audi. Traffic Jam Pilot sistem je bio veoma napredan kada se pojavio 2017., mada ne i istinski autonoman, a Audi je još tada rekao da će sačekati da zakonodavna tela država regulisati njegovo korišćenje koje se nalazilo u sivoj zoni. Međutim, siva zona u zakonskom smislu i dalje stoji, a države i zakonodavci svoj deo posla nisu uradili.

Foto: Audi

Sa druge strane, i vozači moraju znati i biti svesni ograničenja koja Level 3 sistem ima, i moraju biti spremni da preuzmu kontrolu nad automobilom. Pravne službe navode i mogućnosti zloupotrebe autonomnih sistema, navodeći da bi Audi bio odgovoran u slučajevima udesa i kada sistem bio aktivan, a zapravo nije kriv.
Level 3, odnosno 3. nivo autonomne vožnje se u stručnim krugovima vidi kao velika prekretnica, ali i dalje nije istinska autonomna vožnja, nego uslovno autonomna. Uprkos brojnim, pre svega, zakonskim preprekama, proizvođači ne najavljuju da će odustati zbog problema koje mogu da donesu neodgovorni vozači koji ne vode računa o svojim vozilima.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Mercedes-Benz Concept CLA-Class predstavljen u Minhenu

Mercedes-Benz Concept CLA-Class predstavljen u Minhenu, a od futurističkog dizajna važnija je MMA platforma ...

Poslednja žrtva “Otvarača konzervi”: vojni kamion

U slučaju da često lutate internetom, velike su šanse da ste čuli za nadvožnjak ...

CUPRA i FK Barselona proširuju svoju saradnju

CUPRA i FK Barcelona nastavljaju svoju saradnju kako bi inspirisali svet iz Barcelone svojom ...

Ford Kuga u N1 verziji po specijalnoj ceni

Preduzećima, preduzetnicima i svim pravnim subjektima koji imaju pravo na povrat PDV-a, prodajno-servisna mreža ...

“Cullinan” i zvanično potvrđeno ime za RR SUV

Rolls Royce je nakon par meseci spekulacija potvrdio da će se prvi RR SUV ...

Predstavljen novi VW Touareg u Pekingu

U Pekingu je predstavljena nova generacija Volkswagen Touarega, veća i lakša od prethodne, a ...