fbpx

Andy Palmer (iznenada) napušta Aston Martin

Andy Palmer nakon šest godina napušta kormilo Aston Matina – iznenada, ali i nije previše veliko iznenađenje – naslediće ga šef Mercedes-AMG-a 

Foto: Aston Martin/ Drew Gibson

Andy Palmer napušta kormilo Aston Martina. Saopšteno je iznenada, ali velika promena u britanskoj kompaniji, najveća u poslednjih šest godina, mogla se naslutiti. Financial Times je objavo da bi Palemer, koji je bio CEO Aston Martina poslednjih šest godina, sa svoje pozicije mogao sići već do kraja ove nedelje. Prema istom izvoru, Palmer nije znao da mu se sprema otkaz i našao se zatečen novonastalom situacijom.

Foto: Mercedes-AMG

Podjednako zanimljiva vest je i ko je glavni kandidat za upražnjenu poziciju prvog čoveka kompanije. To će biti Tobias Moers, veoma uspešni i poštovani šef Mercedes-Benz AMG divizije, što može biti indikacija da će se saradnja sa Mercedesom produbiti, obzirom da Aston Martin ugrađuje AMG V8 motore u svoja vozila.

Foto: Racing Point F1

Iako je vest o smeni Palmera odjeknula kao bomba, velika promena u kompaniji se mogla naslutiti, od kada je kanadski miljarder Lawrence Stroll kupio 20% Aston Martina i uložo 240 miliona dolara, zauzeo je i poziciju izvršnog predsednika. Šta više, mogla su se čuti i neslaganja Palmera i novog “gazde”, koji je zapravo uveo brojne izmene i novine u poslovanje AM. Šta više, iako za sada još ne, ali 4.8% akcija AM kupio je Toto Wolff, još uvek važeći prvi čovek Morcedes-AMG Formula 1 tima. Wolffu ugovor sa Mercedesom ističe ove godine, a Sroll je najavio investiciju od 200 miliona dolara u Aston Martin Lagonda Formula 1 tim, kako će se od naredne sezone zvati Racing Point F1 tim. Stroll i uprava ne kriju velike ambicije, a očigledno i rade na velikim ambicijama, mada, trenutna situacija Aston Martina nije ružičasta. Već oslabljenu kompaniju, pandemija coronacirusa je dodatno uzdrmala, i samo u prvom kvartalu poslovne godine 2020 iskazala je gubtak od 119 miliona funti, što je samo dodatak na negativan bilans iz prošle godine koji je iskazo minus od 104 miliona funti.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Zašto siromašna smeša ne znači veću temperaturu agregata

Jedan od mnogih mitova koji okružuju SUS motore je taj da agregati koji koriste ...

Opel Zafira po Schwackeu šampion vrednosti za 2018.

Nezavisni posmatrači tržišta Schwacke i automobilski magazin Auto Bild su odlikovali vozila sa najstabilnijom ...

Zbog čega je Chevrolet C8 Corvette navodno odložen?

Ljubitelji sportskih automobila bili su spremni za otkrivanje C8 generacije Corvette na proteklom Salonu ...

Mazda ostaje verna SUS motorima

Mazda je je objavila svoj “Održivi Zum – Zum” plan do 2030. i za ...

Od Renault Trafica do luksuznog kampervana

Britanski specijalista za konverziju Sussex Campervans ponudiće kupcima dve verzije Renault Trafica konvertovanog u ...

Formula 1 – tim Haas je raskinuo ugovor sa Uralkalijem

Tim Formule 1 Haas saopštio je da je raskinuo ugovor sa glavnim sponzorom kao ...