fbpx

Rivian R1T se razmeće potencijalom

Rivian R1T električni pick-up sve je bliži serijskoj proizvodnji, a do tada se proizvođač razmeće njegovim sposobnostima

Dok se polako bliži početak serijske proizvodnje Rivian R1T električnog pick-up-a, proizvođač potencijalnim kupcima prekraćuje čekanje demonstracijama sposobnosti svog vozila. Najnoviji video koji je objavila fabrika pokazuje kroz kakvu torturu prolazi prototip R1T u toku razvoja i testiranja.
Rivian je R1T prikazao na salonu automobila u Los Angelesu 2018. godine uz ambiciozne najave da će biti radno i električno vozilo za avanture, koje se ne stidi nijednog posla ali uz moćne performanse. Između ostalog, za sada još uvek stoje najave da će do 100 km/h ubrzavati za 3 sekunde, biti u stanju da napravi “tenkovski” okret ali da će i pored toga imati nosivost od 900 kilograma, i sposobnost vuče prikolice do 3.500 kilograma. Uz to u posebnom tunelu ispod tovarnog prostora nalazi se i poseban odeljak u koji se može, na primer, smestiti priručna kuhinja za kampovanje.

Rivian R1T koncept, foto: Rivian

Rivian R1T postavljen je na šasiju koja nosi sve mehaničke komponente oslanjanja i ogibljenja, elektromotore i ogromnu bateriju kapaciteta od 180 kWh, koja bi, prema najavama, trebala da obezbedi autonomiju od čak 650 kilometara. Predviđeno je da na istu platformu bude postavljen i SUV pod oznakom R1S.
Prema prvobitnom planu, serijska proizvodnja Rivian R1T trebala je da počne krajem ove godine u Ilinoisu u pogonu koji je nekada pripadao Mitsubishiju, međutim, zbog Covid pandemije rok za početak serijske proizvodnje pomeren je za sledeću 2021. godinu. Na čekanju je i dodatni projekat po kojem je Rivian trebao da proizvodi električno vozilo marke Linkoln, međutim, Ford koji je vlasnik Linkolna tvrdi da će sa Rivianom sarađivati na narednim projektima u budućnosti.

 

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Mercedes niko ne kopira zato što je Newey najbolji

Tehnički direktor Formula 1 tima Mercedes – AMG zneo je zanimljivu i pomalo ironičnu ...

Kako se pravilno sedi za upravljačem?

Na žalost, ulice su nam prepune „Šumahera“ koji svojim sedenjem od automobila prave Formulu ...

Casa Seat u Barceloni pokazuje nove trendove

Juče je zvanično u viruelnoj prezentaciji predstavljen CASA SEAT, izložbeno prodajni prostor u centru ...

Formula 1 – Honda nije zatvorila vrata?

Formula 1 je za Hondu završena priča – tako je to zvučalo prošle godine, ...

General Motors ostaje (i) uz SUS motore

General Motors ostaje do daljnjeg i uz SUS motore i pored ekspanzije elektromobilnosti General ...

Hyundai Bayon ‘Najbolji uvozni automobil’ za 2022

Hyundai Bayon najmanji član Hyundai Motor SUV porodice dobio je nagradu ‘Najbolji uvozni automobil’ ...