fbpx

Rivian R1T se razmeće potencijalom

Rivian R1T električni pick-up sve je bliži serijskoj proizvodnji, a do tada se proizvođač razmeće njegovim sposobnostima

Dok se polako bliži početak serijske proizvodnje Rivian R1T električnog pick-up-a, proizvođač potencijalnim kupcima prekraćuje čekanje demonstracijama sposobnosti svog vozila. Najnoviji video koji je objavila fabrika pokazuje kroz kakvu torturu prolazi prototip R1T u toku razvoja i testiranja.
Rivian je R1T prikazao na salonu automobila u Los Angelesu 2018. godine uz ambiciozne najave da će biti radno i električno vozilo za avanture, koje se ne stidi nijednog posla ali uz moćne performanse. Između ostalog, za sada još uvek stoje najave da će do 100 km/h ubrzavati za 3 sekunde, biti u stanju da napravi “tenkovski” okret ali da će i pored toga imati nosivost od 900 kilograma, i sposobnost vuče prikolice do 3.500 kilograma. Uz to u posebnom tunelu ispod tovarnog prostora nalazi se i poseban odeljak u koji se može, na primer, smestiti priručna kuhinja za kampovanje.

Rivian R1T koncept, foto: Rivian

Rivian R1T postavljen je na šasiju koja nosi sve mehaničke komponente oslanjanja i ogibljenja, elektromotore i ogromnu bateriju kapaciteta od 180 kWh, koja bi, prema najavama, trebala da obezbedi autonomiju od čak 650 kilometara. Predviđeno je da na istu platformu bude postavljen i SUV pod oznakom R1S.
Prema prvobitnom planu, serijska proizvodnja Rivian R1T trebala je da počne krajem ove godine u Ilinoisu u pogonu koji je nekada pripadao Mitsubishiju, međutim, zbog Covid pandemije rok za početak serijske proizvodnje pomeren je za sledeću 2021. godinu. Na čekanju je i dodatni projekat po kojem je Rivian trebao da proizvodi električno vozilo marke Linkoln, međutim, Ford koji je vlasnik Linkolna tvrdi da će sa Rivianom sarađivati na narednim projektima u budućnosti.

 

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Hyundai Kona Electric postilga autonomiju od 1.000 kilometara

Hyundai KONA Electric postigla rekord dometom od 1.000 km samo sa jednim punjenjem baterija ...

Da li postoji dobra limuzina za razumnu cenu?

Da li se i za koliko novca može kupiti porodična, ili poslovna limuzina, a ...

Novi koncept prodaje automobila – Seat Boutique Concept

Navikli ste da automobile tražite na internetu, a da ih uživo pogledate i testirate ...

Novi BMW M5 – 610KS i pogon na svim točkovima

Za salon u Frakfurtu već je praktično spremna šesta generacija BMW-a M5. Pogon je ...

Salon automobila u Njujorku 2020 zvanično otkazan

Salon automobila u Njujorku 2020 je potpuno otkazan, potvrdili su njegovi organizatori Ovaj događaj, ...

Studenti ponovo dizajniraju Škodu – Spyder

20 studenata škodine strukovne akademije ove godine je uključeno u ambiciozan projekat – otvoreni ...