fbpx

Zbog polomljenog zavrtnja Racing Point bez trke

Racing Point je otkrio zbog čega Nico Hulkenberg nije startovao na VN Velike Britanije, a razlog je bizaran

Foto: Racing Point Formula 1 Team

Tim Formule 1 Racing Point, ove sezone baš podiže prašinu. Nekadašnja Force India, uz novog vlasnka i mnogo više para pokazuje jedno sasvim drugo, ozbiljnije lice, doduše uz kontroverzu izazvani previše sličnim bolidom sa prošlogodišnjim šampionskim, ali koji je stvorio tim Mercedes-AMG. Dok Renault ulaže prigovore, a drugi odobravaju kopiranje tuđih rešenja, Racing Point, od sledeće sezone Aston Martin, sve je brži.
Pred Veliku nagradu Velike Britanije tim koji deluje sve bolje organizovan, prošao je kroz dramu. Prvi vozač tima Sergio Perez, koji je putovao kući u Meksko, imao je sumnjiv Covid-19 test, što ga je automatski izbacilo iz bolida i poslalo u karanatin, a tim je imao samo dva dana da se snađe za zamenu.

Foto: Racing Point Formula 1 Team

I to je uspeo da izvede na radost mnogih navijača vozača koji je dobio otkaz u Renaultu. Preko noći, angažovan je Nico Hulkenberg, dopremljen u Englesku, pripremljeno mu je sedište, a u samo dva dana uspeo je da provede par sati i u simulatoru. Jedino što je timu i njemu donekle olakšalo situaciju je činjenica da je bio deo tima Force India, pa dobar deo personala i poznaje i radio je sa njim.
“Na vrat na nos” angažovani vozač, koji je jedan od neslavnih rekordera po broju startova u Formuli 1 bez plasmana na podijum, se već na prvim slobodnim treninzima odlično snašao, bio deveti, pa sedmi, a u kvalifikacijama uspeo da se plasira u Q2 i zahvljujući jednoj grešci za malo propusti i Q3.
Na žalost po tim i Nica, ceo trud bio je uzaludan – njegovo mesto na startu ostalo je upražnjeno, a rastavljen bolid u garaži. Razlog – tim nije mogao da startuje motor. Sada je otkriveno da je jedan polomljeni zavrtanja “parkirao” bolid Racing Pointa. Tim je saopštio da se odlomljeni zavrtanj, najverovatnije iz kućišta kvačila, zaglavio među lamelama kvačila i nije dozvolio da se motor sa unutrašnjim sagorevanjem uopšte okrene. Šef tima Otmar Szafnauer kaže da ne zna šta je izazvalo lom zavrtnja, a razlog može biti loš materijal ili pritezanje na preveliku silu. U svakom slučaju, to je sklop koji konstruiše, proizvodi i isporučuje Mercedes i greška definitivno nije do tima Racing Point. Zavrtanj od par evra zaustavio je mašineriju vrednu par miliona evra.

Foto: Racing Point Formula 1 Team

Tim Racing Point i Nico Hulkenberg idu na popravni ispit na istoj stazi već narednog vikenda. Pokazalo se da pored toga što jedan bolid nije mogao ni da se “upali”, Lance Stroll nije uspeo da evidentnu brzinu pretvori u dobar rezultat, obzirom da je kao i dosta drugih dobrano potrošio svoje pneumatike dosta pre kraja trke. A Nico će u međuvremenu imati priliku da se još bolje pripremi za trku, koja mu je možda druga prilika u F1 karijeri.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Audi zaustavio rad na Pop.Up letećem taksiju

Audi je zaustavio rad na Pop.Up letećem taksiju i razmatra druge pravce u kojima ...

Volkswagen otkrio Nivus novi Coupe-SUV

Volkswagen je predstavio svoj novi kompaktni Coupe-SUV Nivus, koji će do kupaca u Evropi ...

Istopila se Sainzova prednost na Dakar Reliju

Nakon osme etape duge čitavih 886 kilometara sa sa 450 kilometara brzinskog ispita, prednost ...

Formula 1 – Hamiltonu 102. pol pozicija u karijeri

Lewis Hamilton je došao do svoje 102. pol pozicije u Formuli, a Verstappena je ...

Daimler i Geely će zajedno razvijati hibridne pogonske jedinice

Daimler i Geely Holding su najavili plan za zajednički razvoj nove generacije hibridnih pogona, ...

Vaughn Gittin Jr. “izdriftovao” ceo krug Nirburgringa

Voziti trke na Nirburgringu je vrlo zahtevno i sa dobrom trakcijom, ali jednom čoveku ...