fbpx

Ko će sesti na Ducati GP21 sledeće godine?

Ducati je među retkim fabričkim MotoGP timovima koji nije potvrdio svoj vozački par za sezonu 2021.

Foto // Gold & Goose/Red Bull Content Pool // AP-24NJN1DBD1W11 // Usage for editorial use only //

Ducati je jedan od retkih fabričkih MotoGP timova koji nije potvrdio, tačnije, ugovorio svoj tandem vozača za sezonu 2021. Jedno sedište je popunjeno angažovanjem Jacka Millera, ali drugo “radno mesto”, na kojem za sada sedi Andrea Dovizioso, još uvek je otvoreno. I biće otvoreno, barem još narednih desetak dana. Šef tima Ducati Davide Tardozzi, je potvrdio da će o drugom vozaču razmišljati nakon dve trke koje se u dva vikenda voze u Austriji.

Foto: Gold&Goos/Red Bull Content pool

Već mesecima traje natezanje imeđu Doviziosa, njegovog menadžera i tima Ducati, a prema onome što do nas stiže, pitanje je novca oko kojega nikako da se postigne dogovor. Dovi traži povelik iznos, ekvivalentan onome koji bio plaćen Jorgeu Lorenzu, a Ducati, poznat kao tvrd pregovarač, ne želi ni da čuje za tako velik iznos. Lorenzo za novac koji je dobio nije previše pokazao, doduše uz tri pobede na odlasku iz tima, dok je daleko manje plaćeni Dovozioso tri sezone zaredom bio vicešampion sveta.

Foto: Ducati

Ako je istina da će Ducati u narednih nekoliko dana konačno “prelomiti” svoju odluku, tri pa čak i četiri imena se pominju kao potencijalni vozači na Desmosedici GP21. Svakako, Dovizioso već jeste u tom sedištu, uradio je dosta za tim, ali isto tako, sklon je da popusti pod pritiskom i ne ume da “stisne zube” kada je najpotrebnije, uključujući i aktuelnu sezonu, kada se uz odsustvo Marqueza otvorila prilika. Dovi u takvoj situaciji sebi dozvoljava da se plasira na 11. mesto u Brnu, i skromno šesto mesto jednu trku ranije. Plasman na podijum u prvoj trci više može da zahvali događajima na stazi, nego sopstvenoj brzini. Pri tom, redovno su od njega brži vozači satelitskih timova. Ono što je do sada pokazao, svakako nisu argumenti za pregovore.

Foto: Pramac Ducati

Drugi kandidat, svakako najjeftiniji i verovatno najperspektivniji je Francesco Bagnaia, koji je ove sezone pokazao velik napredak, ali je trenutno van staze zbog preloma noge od kojeg se oporavlja. Njegova mladost i perspektiva, kao i nesumnjiva ambicija, svakako su jaki argumenti, ali iskustvo nije na njegovoj strani.

Foto: Ducati Racing

Međutim, među potencijalna imena na Ducatiju vratio se i Jorge Lorenzo, za kojega Tardozzi kaže da je važan vozač i “u srcima” tima. Trenutno angažovan kao test vozač Yamahe i formalno u MotoGP penziji, Lorenzo se teško i dugo privikavao na Ducati dok nije počeo da postiže rezultate, a njegova odiseja na Hondi pokazala se još neuspešnija. Ducati vrlo dobro zna šta bi, za sigurno velik novac, dobio uz Lorenza, ali možda i ne zna. Poznat kao vozač veoma težak za saradnju, sa beskrajnom listom zahteva, gotovo sigurno bi značio poduži period bez vrhunskih rezultata, koje Ducati sa nestrpljenjem želi.
A iz senke celu priču gleda i senzacionalni osvajač pol pozicije i trećeg mesta u trci na satelitskom Ducatiju, čovek koji je imao i pre vremena raskinuo fabrički ugovor sa – KTM-om – Johan Zarco. Šta više, u MotoGP karavanu u, realno autsajderskom timu, ostao je praktično na nagovor Ducatija, sa obećanjem da će imati podršku. Ruku na srce, Zarco se na Ducati mnogo brže prilagodio nego na KTM, ali vrlo brzo ćemo videti da li je odličan rezultat u Brnu bio trenutni bljesak inspiracije, ili demonstracija stvarnog potencijala Francuza, koji se pokazao kao brz vozač, ali i labilna ličnost, što svakako nije odlika potrebna šampionu, kojeg Ducati traži.
Za sada, mediji i publika uživaju u materijalu koji donose spekulacije i vesti iz “dobro obaveštenih izvora”, ali Ducati je na potezu, a za koji će se odlučiti, videćemo nakon trka na Red Bull ringu, a da cela situacija bude još čudnija, Tardozzi je zvanično izjavio da odluka tima neće biti doneta na osnovu sportskih rezultata!?

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

MotoGP – Danilo Petrucci teže povređen na motokrosu

MotoGP – Danilo Petrucci teže povređen na motokrosu treningu, čekaju ga operacije i duži ...

Moto Test – Yamaha Tenere 700 Explore

Moto Test – Yamaha Tenere 700 Explore vraća stvari na svoju osnovu i elektronska ...

Ducati se konačno izjasnio ko gde vozi MotoGP 2021.

Ducati je konačno saopštio ko će gde od vozača biti u MotoGP sezoni 2021. ...

Magični rezervoar doneo radost Lorenzu i Ducatiju

Mugello ponovo nepredvidiv, a pobeda Lorenzu kada su, verovatno, mnogi izgubili nadu u njega ...

Carlos Sainz i Ricky Brabec osvojili Dakar Reli

Nakon 12 dana trkanja i preko 5.000 kilometara trkanja, Carlos Sainz je došao do ...

Dakar Reli 2022 – taktika je pun gas

Treći dan Dakar relija pokazao je da je najbolja taktika pun gas – Sebastien ...