fbpx

Fabrizio upro prst u FIM zbog pogibije Vinalesa

Michel Fabrizio, nekadašnji takmičar u Svetskom Superbajk šampionatu (WSBK), koji se vratio u WSSP klasu upire prst u FIM

Michel Fabrizio/foto: screenshot Motozoo Racing Team

Michel Fabrizio, nekadašnji vozač u WSBK šampionatu, koji se nakon dosta godina pauze vratio u WSSP šampionat, nakon pogibije mladog Dean Berta Vinalesa, potpuno se demonstrativno povukao iz motosporta, i upro prst u FIM kao jednog od odgovornih za pogibiju petnaestogodišnjeg vozača.
Nakon odbijanja da izađe na trku i saopštavanja da se potpuno povlači iz moto sporta, Fabrizio je rekao da to čini iz poštovanja prema životima. “Vreme je da se kaže dosta je! Danas sam prisustvovao pogibiji deteta od 15 godina. Gledao sam mnogo ovakvih trka i osećao olakšanje kada se dobro završe, ali se na završe uvek dobro”, rekao je Fabrizio.
Nakon što se vratio u moto takmičenje nakon šest godina odsustva, italijanski vozač kaže da se svet moto sporta jako promeno. “Vidim indiferenciju od strane FIM-a, puštaju 42 takmičara na stazu u Yamaha kupi u 42 u Svetskom 300 šampionatu, to je previše. Previše vozača sa malo ili jako malo iskustva na stazi. Ovo se ne događa samo u Šampionatu Sveta nego i na drugim međunarodnim takmičenjima, gde se sve dozvoljava da bi se došlo do zarade”, kaže Fabrizio. Pre dosta godina, kada je Marquez došao, Rossi je bio kritikovan kada se žalio na neke nekorektne poteze Marqueza. Treba ga razumeti i saglasiti se sa kritikama. U međuvremenu, Marquez je postao referenca, a današnji mladi vozači pokušavaju da ga nadmaše, dovodeći se previše do limita, naslanjajući se na konkurente, rizikujući sve. Povlačim se iz protesta protiv onoga što se događa na stazama i u Moto3 i u Kupu Talenata, pravila moraju da se menjaju, staze moraju da se menjaju. Videli smo događaje na nebezbednoj stazi red Bull Ring, gde vozač završava na sredini staze nakon pada, videli smo kako je Rossi prošao, a sve to je u rukama FIM-a”, kaze Fabrizio.
Iako će možda neko reći da su sve ovo stavovi vozača koji više nije postizao dovoljno dobre vozače, Italijan je podsetio: Ayrton Senna je bio prvi vozač Formule 1 koji je digao glas i rekao da su neke staze nebezbedne. Tek nakon što je poginu FIA je intervenisala. Do danas, manje je pogibija u Formuli 1, ali je zato na moto stazama počeo masakr, koji treba zaustaviti.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Folger mora na lečenje

Vozač Tec 3 Yamaha tima Jonas Folger odsustvovaće sa trke u Japanu koja se ...

Marc Marquez zamenio sedište svoje Honde

Poznati su izleti motociklista u Formulu 1, a Marc Marquez je svoje sedište zamenio ...

Valentino Rossi meša karte u Moto GP-u

Nakon Moto GP sezone u kojoj je Yamaha dobro počela a loše završila i ...

Istorija Hondinih motocikala – prvi deo

Prvo na šta pomislimo kada čujemo Honda su automobili i motocikli, ali Honda se ...

Da li je ugrožen Rossijev ugovor sa Aramcom?

Valentino Rossi je još jednu trku završio pre vremena u šljunku pored staze – ...

Lewis Hamilton na Yamahi YZR-M1

Lewis Hamilton je prepolovio broj točkova na raspolaganju, i poterao Yamahu YZR-M1 stazom u ...