fbpx

Cupra počela proizvodnju Formentora

U pogonu u Martorellu počela je proizvodnja SUV-a Cupra Formentor, prvog modela posebno razvijenog za ovu sportsku marku

Cupra Formentor je svoju zvaničnu premijeru trebao imati u martu mesecu ove godine na salonu u Ženevi, koji je zbog pandemije Covid-19 otkazan. Međutim, iako planirane premijere nije bilo, u pogonu Seat u Martorellu počela je serijska proizvodnja SUV-a Formentor, koji je postao šesti model koji silazi sa proizvodnih traka ove fabrike u Španiji. Formentor je u jednoj stvari i istorijski – prvi je model namenski razvijen za sportsku marku Cupra, koja se polako ali sigurno sve više odvaja od matičnog Seata.

Foto: Seat

Prema planu koji je saopštila fabrika, dnevno će se proizvoditi 160 komada Formentora, ali bi vremenom trebao da dostigne 10% ukupnog kapaciteta „Linije dva“ u Martorellu na kojoj u tri smene radi ukupno 3.000 radnika.

Foto: Seat

Pogon Formentora je 2.0 TFSI četvorocilindarski benzinac sa 310 KS. Pogon je na svm točkovima, a prijenos je preko sedmostepenog DCT menjača, a ubrzanje do 100 km/h munjevito – za samo 4.9 sekundi. Ovo neće biti jedini pogon. Uz Formentor će vremenom stići još nekoliko pogonskih opcija uključujući i plug-in hibridnu koja kombinuje 1.4 TSI benzinac i elektromotor, koji točkovima isporučuju ukupno 250 KS i mogućnost vožnje do 50 kilometara samo na struju. Od kada je Cupra kao sportska marka odvojena od Seata 2018. prodato je 55.000 primeraka širom sveta, što obzirom na potpuno novu marku nije loš rezultat, ali se uz novi model, koji je u ultra popularnom SUV segmentu očekuje i znatno bolji rezultat.

Foto: Seat

Predsednik Seata i marke Cupra Wayne Griffiths kaže da je lansiranje Formentora kao prvog originalnog Cupra modela velik korak za marku, a ambicije svakako nisu male. Plan je dupliranje trenutnog volumena prodaje, pa se od Formentora očekuje da u neku ruku obeleži globalni proboj marke Cupra, pogotovo kada bude ponuđeno i nekoliko pogonskih opcija. Kao nova tržišta na kojima do sada nije bila prisutna, Cupra vidi Latinsku Ameriku, Tursku i Izrael. Za 2021. plan je da kupcima budu ponuđene i Cupra el-Born električne verzije modela Formentor i Leon. Od 20. oktobra biće moguće poručivanje Cupre Formentor.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Formula 1 – Mercedes-AMG W13 legalan ili ne?

Formula 1 nije ni ušla u sezonu 2022. prvom trkom, a Mercedes-AMG je konstrukcijom ...

Bugatti predstavio “Sky View” opciju za Chiron

Bugatti je objavio da kupci sada imaju mogućnost da izaberu opciju pod imenom “Sky ...

Ferrari hybrid sa 1000 KS debituje 31. maja

Ferrari je brže usvojio hibridni pogon nego što je priznavao da će se dogoditi ...

Opel Corsa stiže 2020. na PSA platformi

Nova Opel Corsa će kasniti sa pojavljivanjem na tržištu. Iako je najavljena za 2019. ...

Hyundai za Konu N pripremio osmostepeni DCT menjač

Prvi SUV kompanije Hyundai visokih performansi biće dostupan sa osmostepenim menjačem sa dodatnim podmazivanjem ...

Predstavljena je 6. generacija Opel Astre

Nova munja je rođena – pod ovim motom Opel je danas u Riselshajmu predstavio ...