fbpx

Mercedes EQC 4×4² samo za pokazivanje ili…?

Da li Mercedes-Benz EQC 4×4² koncept služi samo za pokazivanje offroad sposobnosti ili za nešto više?

Za sada, malo je onih koji veruju u električne offroadere, potpuno odbijajući ikakvu mogućnost da im je mesto na nekim „bogazama“ daleko od asfalta. Verovatno su i u pravu, i to ne zbog ograničenja pogona, nego nedostupnosti punjača električnom energijom, na terenima na koje se može upustiti sa rezervom goriva spakovanom u „fricovke“.
Ali predrasude su tu da se ruše, pa se Mercedes-Benz dao u ozbiljan projekat kako bi ljubiteljima off-roada demonstrirao mogućnosti električnog terenca. Zove se EQC 4×4², a pod karoserijom originalnog električnog „softroadera“ našla se mehanika G-Klase 4×4², ekstremnog offroadera, što u osnovi nije ni malo slučajno. Nije nikakva tajna da se uveliko priprema električna verzija G-Klase, a egzibicija sa EQC 4×4² je samo uvertira za ono što znamo da tek dolazi, ali možda i još nešto što ne znamo. Čak i fabrika kaže da će sistem pogona za terensku vožnju, koji je razvijen za konceptno vozilo, biti osnova svih budućih električnih Mercedesa sa pogonom na svim točkovima, uključujući i pomenutu električnu G Klasu.
Mercedes EQC 4×4 „na kvadrat“ baziran je na serijskom EQC400, i koristi originalni pogonski sistem koji ne dva elektromotora sa ukupno 405 KS i napajaju se iz baterije od 80 kWh. Međutim, „EQC na kvadrat“ izgleda monumentalno klirensom povišenim sa 140mm na 293 mm, zahvaljujući portalnim osovinama. Uz takvu modifikaciju osovina EQC 4×4² proširen je i trag točkova, izbačeni su blatobrani, i softroader stvarno liči (a i jeste) offroader. Da bi se iskoristio novonastali klirens od zemlje, modifikovano je i oslanjanje koje je dobilo znatno duže hodove. Prilazni ugao prepreci povišen je na 31.8°, prelomni (brake over) na 24.2°, a izlazni na 33°.
Kontrolu isporuke obrtnih momenata EQC 4×4² je preuzeo softverom iz GLC, uključujući i novi mod vožnje, koji unapred definisanom šemom kočenja unapređuje kontrolu isporuku snage na rastresitoj podlozi. Kao i sva druga električna vozila Mercedes EQC 4×4² se trudi da ponešto od potrošene energije i vrati u bateriju pogotovo na nizbrdicama, pa je opremljen efikasnim sistemom rekuperacije električne energije.
Markus Schaefer, šef R&D Mercedesa ne otkriva previše i tvrdi da koncept i sposobnosti EQC 4×4² služe samo za demonstraciju i buđenje emocija i poverenja u električne offroadere, što ćemo uzeti sa određenom rezervom, čekati na novi G55o sa starim dobrim V8 SUS motorom, ali i električnu G Klasu, a nećemo se iznenaditi ni ako se pojavi neka „hard core“ verzija EQC, bazirana upravo na ovom konceptu.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Tesla započinje proizvodnju Modela 3 u Kini ovog meseca?

Pre pet godina, CEO Tesle, Elon Musk, najavio je da će kompanija blagovremeno otvoriti ...

Toyota GR Supra dobila manuelni menjač

Toyota GR Supra dobila je manuelni menjač za vozače koje ne zadovoljava ono što ...

Kia Telluride i e-Soul pobednici izbora Svetski auto 2020. godine

Kia je pobednik izbora Svetski auto godine modelima Telluride i e-Soul koji je proglašen ...

GM omogućava poručivanje kafe putem infotejment sistema

General Motors će uskoro lansirati aplikaciju za svoja vozila, pod imenom Marketplace, koja će ...

Da li BMW treba da kupi Land Rover?

BMW bi trebao (ponovo) da kupi Land Rover kažu analitičari, uporedo sa povratkom legendarnog ...

Velika nagradna igra uz Opel

Povodom proslave 20 godina Opel predstavništva u Srbiji, kompanija je organizovala veliko nagradno takmičenje ...