fbpx

Russel menja Hamiltona u Mercedes-AMG bolidu Formule 1

Na trci Formule 1 za Veliku nagradu Shakira George Russel će zameniti Covid-19 pozitivnog Lewisa Hamiltona

Po pitanju zamene novog šampiona Formule 1 i Covd-19 pozitivnog Lewisa Hamiltona u bolidu Mercedes-AMG, dogodila se od mnogih željena ali najmanje izvesna mogućnost – voziće George Russel. Russela mnogi smatraju jednim od najtalentovanijih i najperspektivnijih vozača u Formuli 1. Iako se još od 2016. nalazi u Mercedes junior programu, u sklopu kojega je i angažovan u timu Williams, “uskakanje” na mesto Hamiltona nije bilo baš tako jednostavno, a timovi su se bukvalno preko noći dogovorili. Iako je Russel ugovorom vezan za Mercedes, Williams je morao da se saglasi sa tranzicijom, što nije bilo jednostavno. Iako bolji nego prošle godine Williams je jedini tim bez poena u ovogodišnjem šampionatu, a puštanje daleko boljeg vozača od dvojice angažovanih, znači i udaljavanje od mogućnosti da se osvoji poen. A taj jedan poen ima mnogo veću važnost od sportskog. U sistemu takmičenja Formule 1 razlika između osvojenog jednog i nijednog poena u sezoni, meri se u milionima dolara u sledećoj sezoni, koji su deo raspodele među timovima, a na osnovu postignutih reultata i broja osvojenih poena.

Foto Williams F1 Racing

Navodno, timovi Formule 1 Williams (sa novim rukovodstvom nakon odlaska porodice Williams), i Mercedes-AMG, lako i brzo su se dogovorili o promeni “dresa” Russela, što se verovatno može tumačiti finansijskom kompenzacijom, ili nekim drugim ozbiljnm ustupkom koji je Mercedes morao da napravi. Dobra vest po Russela da je njegov menadžer i osoba koja se brine o njegovoj karijeri Toto Wolff, šef i jedan od vlasnika tima Mercedes-AMG.
U svakom slučaju, Georgea Russela ćemo na stazi Bahrain International Circuit umesto u belo plavom, videti u crnom kombinezonu i u Mercedes-AMG W11, već sedam godina zaredom ubedljivo najboljem bolidu na gridu Formule 1. Mladi Britanac dobija priliku snova, ali i težak zadatak – zamenjuje sedmostrukog šampiona sveta sa osvojenih 98 pol pozicija, i to radi na stazi koja će se voziti u specifičnoj konfiguraciji. Za trku će se koristiti “spoljni krug” staze, koji gotovo da liči na ovalnu stazu. To znači mnogo pravaca i malo krivina, tokom preko 80 krugova trke koji će trajati ispod jednog minuta. Russel će dobiti oruđe, podršku tima, ali i ogroman pritisak i pažnju od kojom će biti tokom celog vikenda. Ujedno, tim Mercedes-AMG već najavljuje da će puna koncentracija biti na drugom fabričkom vozaču Valtteriju Bottasu, i postizanju što boljeg rezultata.
Dok Russel bude u “Crnoj streli” iznenadnu priliku da se u trci oproba u Formuli 1 dobio je Jack Aitken, aktuelni vozač Formule 2 tima Campos i zvanični rezervni vozač tima Williams, koji je već imao vožnje u Renaultu i Williamsu, ali ne u trkama.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Ford i Red Bull su već započeli saradnju!?

Ford i Red Bull su već započeli saradnju na “strateški važnom” električnom automobilu, kaže ...

Novi BMW X5 na finalnim testovima

BMW je službeno potvrdio ono što se odavno zna. Razvoj novog BMW-a X5 uveliko ...

Mazda 3 proslavlja 20. rođendan

Mazda 3 proslavlja 20. rođendan a tokom dve decenije postala je model popularan širom ...

Corvette stiže u julu – definitivno

Jedan od najmanje komercijalnih, ali i najviše očekivanih automobila na svetu, stiže u julu, ...

GM Defense predstavio Silverado ZH2 vojni koncept

Pre par godina, GM je predstavio pick up sa pogonom na gorivne ćelije pod ...

Jaguar razvija svoju Panthera platformu za električna vozila

Jaguar je zvanično objavio da razvija sopstvenu Panthera platformu za električne automobile, ali i ...