fbpx

Rimac ne da polovinu svoje kompanije Porscheu

Ponovo su se pojavile informacije o mogućem uvećanju učešća Porschea u vlasništvu Rimca, a reagovao je i vlasnik kompanije

Foto: Rimac Automobili

Ponovu su aktuelizovane informacije o opcijama koje Volkswagen Grupa razmatra u vezi svoje marke Bugatti. Već neko vreme jedna od opcija je da će VW Gruša ponuditi Rimcu Bugatti u zamenu za veći procent vlasničkog udela u njegovoj kompaniji Rimac Automobil. Najnovije vesti iz Wolfsburga kažu da se konačna odluka mora doneti do leta ove godine, pa su se nagađanja oko mogućeg aranžmana ponovo aktuelizovala.
Šta više, i sam Mate Rimac, osnivač i CEO kompanije Rimac Automobili, je u intervjuu za Automobilwoche rekao da je njegova kompanija u pregovorima sa Porscheom o strateškim investicijama, koje su između 130 i 150 miliona evra. Nemački medij je brže bolje tu izjavu protumačio u svetlu uvećanja vlasništva Porschea u hrvatskoj kompaniji do skoro 50%, a da b potencijalni posao mogao uključivati i mnogo pominjani Bugatti. Ispostavilo se da su nemačke kolege preuranjeno došle do zaključka, a Mate Rimac je pojasnio situaciju, doduše na svom Facebook profilu.
“Iako je istina da pregovaramo o strateškim investicijama i napretku naše saradnje koja će uvećati udeo Porschea u vlasništvu kompanije Rimac Automobili, neki mediji su došli do pogrešnog zaključka. Da, vlasnički udeo Porschea će porasti, a li ni blizu do polovine, kako mediji navode. Rimac će ostati nezavisna kompanija sa brojnim klijentima iz automobilske inudustrije, a koji nisu investitori ili deoničari kompanije”, napisao je Mate Rimac.

Foto: Rimac FB

Porsche nije jedini partner u Rimac Automobili u proizvodnji superautomobila. Rimac je u partnerskom odnosu sa Aston Martinom, Koenigseggom, Renaultom i Hyundaijem, koji je i vlasnik 14% kompanije Rimac. Trenutno, Rimac gradi novi razvojni i istraživački centar u blizini Zagreba, u koji će biti i test poligon, ali i proizvodnja, a po završetku izgradnje, sa 1.000, kompanija bi trebala da poraste na 2.500 zaposlenih.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Audi ima novog šefa dizajna

Audi ima novog šefa dizajna koji iza sebe ima modele kao što su Land ...

Aston Martin se pojačao kapitalom

Aston Martin se finansijski dodatno pojačao nakon investicija koje je uneo većinski vlasnik kompanije ...

Mitsubishi pod istragom

I Mitsubishi se našao pod istragom u Nemačkoj zbog sumnji da je u svojim ...

Porsche Macan ostaje bez SUS motora već 2025.?

Porsche je prošle godine najavio da će se nova generacija Macana nuditi isključivo sa ...

BMW i8 Roadster od januara u prodaji

Niko nije očekivao revoluciju od BMW i8 Roadster, samo da bude konačno i zvanično ...

Specijalne pogodnosti za kupce Fiata

Nova prodajna akcija FCA pod nazivom “The Big Deal” počinje u ponedeljak 16.oktobra. Akcija ...