fbpx

Predstavljen F1 bolid Alpine A521

Renault se oprostio od Formule 1, a od juče zvanično je ušla marka Alpine, predstavljanjem bolida A512

Foto: Renault Sport media

Jedan od timova Formule 1 koji je u međusezoni proživeo ponajviše izmena je nekadašnji žuto crni, a sada plavi tim. Renault se oprostio od takmičenja u Formuli 1, a svoje mesto ustupio legendarnoj sportskoj marki Alpine. U osnovi, potpuno logičan potez, obzirom da Renault sebe nikada nije definisao kao sportsku marku, a zapravo na sportskim poljima postizao fantastične rezultate, što kao proizvođač motora, što kao kompletan tim.

Foto: Renault Sport media

Sada kada Alpine A512 bolid, i naslućenu i najavljenu plavu boju vidimo u definitivnom tonu, bilo bi naivno pomisliti da su kompletan tim i bolidi jednostavno prefarbani iz žute u plavu. Fabrički tim Renault Formule 1 je među onima koji su u rukovodećoj, organizacionoj i vozačkoj strukturi oživeli ponajveće promene.
Iako je trebao ostati šef tima ali i kompletne Alpine, Cyril Abiteboul je bez mnogo objašnjenja preko noći iščezao sa spiska isto kao i dosadašnji šef Renault Sporta Jerome Stoll. Abiteboul je svoje mesto, sada definisao kao mesto trkačkog direktora, ustupio novopridošlici iz MotoGP šampionata i svežem osvajačem dvostruke šampionske krune sa Suzukijem Davideu Briviju. Za CEO-a kompletne marke Alpine imenovan je Laurent Rossi, dok će i za dosadašnjeg izvršnog drektora Renaulta Marcina Budkowskog biti nađena visoka šefovska pozicija.

Foto: Renault Sport media

A u novom bolidu, potpuno nove boje pojaviće se i novi vozač, koji juče nije bio deo predstavljanja tima zbog pandemijom Covd-19 izazvanih ograničenja putovanja. Nije ni mlad ni perspektivan, a često mu je pripisivan epitet da je jedan od najboljih ikada u Formuli 1, iako uz svoje ime ima samo dve titule šampiona sveta. Samo dve u Formuli 1, ali i dve u šampionatu izdržljivosti. Fernando Alonso se sa 39 godina, nakon dve godine odsustva u kokpit Formule 1, kažu motivisaniji i spremniji nego ikada, doduše i sa svežom nezgodom na biciklu u kojoj je zaradio prelom vilice, za koji tvrdi da ga neće omesti u planu predsezonskih priprema.

Foto: Renault Sport media

Prvog protivnika i konkurenta imaće u susednoj garaži, i to u liku 24 godine starog Francuza Estebana Ocona, pa će biti zanimljivo pratiti borbu generacija i skola vožnje. Ocon će već koliko danas imati priliku da stazi Silverstone “protrese” Alpine A521, ali najduže 100 kilometara, a na jedinom dozvoljenom i zvaničnom presezonskom testu koji će trajati samo tri dana, Alonso i Ocon će imati samo po dan i po da se upoznaju sa novim bolidom, doduše dobrim delom “naslonjenim” na prošlogodišnji, ali sasvim sigurno, svugde pomalo dorađenim.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Chevrolet pripremio lep poklon za 55. rođendan Ford Mustanga

U čast 55. rođendana Forda Mustanga, momci iz Chevrolet Arabije su spremili vrlo zanimljiv ...

Sledeća generacija Volkswagen Golfa kreće u proizvodnju 2019

Volkswagen je otkrio bitne detalje o sledećoj generaciji modela Golf tokom sastanka sa glavnim ...

Subaru priznaje manipulaciju podacima o potrošnji i emisijama

U saopštenju objavljenom juče, Subaru je priznao da je manipulisao podacima o potrošnji goriva ...

Peugeot učesnik manifestacije „EKOMOBILNOST“

PEUGEOT manifestaciji “ekomobilnost” predstavLJA dva svoja elektrifikovana modela, e-208 i 3008 Hybrid Ekomobilnost u ...

McLaren Speedtail stiže sa preko 987 KS

McLaren planira da otkrije duhovnog naslednika legendarnog modela F1 krajem ove godine, a sada ...