fbpx

Sjajna vest – MotoGP se vraća u Mađarsku

Iz Dorne stiže dobra vest za sve ljubitelje MotoGP takmičenja – najbrži dvotočkaši se vraćaju u našu blizinu

Gold & Goose/Red Bull Content Pool

Mnogi ljubitelji MotoGP-a iz Srbije i regije, bili su razočarani vešću da se na stazu Brno više neće voziti. Nama relativno blizu, i pristupačnih cena, Brno je bila omiljena lokacija za susret sa najbržim dvotočkašima uživo. Međutim, obaveza da postavi novi asfalt i ulože nekoliko miliona evra u osvežavanje staze, a bez podrške od države ili barem oblasti, vlasnika staze Brno primorali su da odustane od organizacije MotoGP takmičenja.
Međutim, iz Dorne stiže sjajna vest – MotoGP se vraća u Mađarsku, gde je poslednji put vožen 1992. godine. CEO Dorne Carmelo Ezpeleta potpisao je ugovor sa Józsefom Paczaom koji je CEO Kelet Magzarorszàg Versenypálya Kft, firme koja organizuje sportske događaje i sportska borilišta, o održavanju MotoGP takmičenja u Mađarskoj. Iako bi bilo logično očekivati trke na postojećoj stazi Hungaroring, za potrebe šampionata sveta u motociklizmu biće izgrađena potpuno nova staza. Uz investiciju od 186 miliona evra biće izgrađena nova staza u blizina mesta Debrecen. Debrecen je drugi najveći grad Mađarske i nalazi se 230 kilometara istočno od glavnog grada Mađarske, odnosno 390 kilometara od Novog Sada.
Iako se za sada o mogućem izgledu i konfiguraciji staze išta ne zna, još prošle godine je László Palkovics, ministar inovacija i tehnologija je naveo da će objekat biti ultra moderan, sa hotelom, trening i kongresnim centrom u sklopu staze, kao i da bi se u perspektivi na novoj stazi mogle održavati trke Formule 1. Palkovics je dodao i da su titule Svetskog šampiona u 125 i 250 ccm koje je osvojio Gabor Talmacsi, u velikoj meri Mađarsku vratili na mapu motociklističkih nacija.
Radovi na novoj stazi počinju uskoro obzirom da je prva trka najavljena već za 2023. godinu. Mađarska je do sada bila dva puta domaćin MotoGP takmičenja 1990. i 1992. godine, kada su pobedili Mick Doohan na Hondi i Eddie Lawson na Cagivi.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

MotoGP – Bastianini ponovo do pobede

MotoGP trka u Americi je bila prvoklasno nadmetanje koje je na kraju ponovo pripalo ...

Marquezu pol pozicija po kiši na Sachsenringu

Kvalifikacije za Veliku nagradu Nemačke koja se vozi sutra obeležila je kiša i mokra ...

Marquezu pol u Nemačkoj, Yamahe ponovo brze

Marquez ponovo nepobediv u kvalifikacijama, Yamahe brze, Ducat tone sve dublje Marc Marquez je ...

MotoGP – treba dosta toga menjati kaže Stoner

MotoGP – treba dosta toga menjati kaže Casey Stoner dvostruki MotoGP šampiona sveta koji ...

Ducati predstavio MotoGP i WSBK timove

Ducati je u Madoni di Campiglio predstavio svoje MotoGP i World Superbike timove, koje ...

Rinsu pobeda u Teksasu – Hondi debakl

Od potpuno izvesne trke sa već viđenim pobednikom, u Teksasu su se događale potpuno ...