Site icon

Dacia Spring Electric debitovala kao najpristupačniji EV u Evropi

Dacia Spring Electric je zvanično krenula u prodaju u Francuskoj, po ceni od 12,403 evra nakon podsticaja ove evropske države

Foto: Dacia

Dacia Spring Electirc je prvobitno prikazana u formi koncepta 2019. godine. Zasnovan na modelu City K-ZE za kinesko tržište, Spring je dizajniran za upotrebu u urbanim sredinama u putničkoj i kargo verziji. Daciju Spring pokreće elektromotor snage 44 KS i 125 Nm obrtnog momenta u kombinaciji sa baterijom kapaciteta 26.8 kWh.

Foto: Dacia

Prema merenjima po WLTP ciklusu, ovo se prevodi u 230 km autonomije po punjenju, tj. 305 km gradske vožnje, a tu je i opcija brzog punjenja do 30 kW uz CCS DC punjač. Maksimalna brzina je 100 km/h. Maleni električni krosover je samo 3.73 metara dugačak, tj. 0.35 metara kraći od novog Sandera. Zahvaljujući maloj dužini, Spring ima vrlo mali prečnik punog okreta. Ipak, prema rečima proizvođača, električni mališan i dalje nudi dovoljno mesta u kabini za četiri odrasle osobe.

Foto: Dacia

Tu je i prtljažnik kapaciteta 300 litara koji se obaranjem zadnje klupe povećava na 600 litara. Ne treba zaboraviti ni 23 litre prostora koje se nalaze ispod poklopca motora. Teretna verzija Springa iz fabrike nema zadnju klupu i nudi 800 litara tovarnog prostora uz maksimalnu dužinu tovara od 1.033 mm.

Foto: Dacia

U pojedinim evropskim državama, Spring će moći da se vozi preko aplikacije za deljenje automobila, i te verzije će karakterisati sedišta prekrivena veštačkom kožom i naplatci prečnika 14 inča.

Foto: Dacia

Dacia Spring Electirc može da se poruči u dva paketa opreme: Confort paket donosi klima uređaj, 3.5 inčni digitalni ekran sa bluetooth konekcijom, USB port i sedišta obložena tkaninom. Odabirom Confort plus paketa dobijaju se 7.0 inčni infotejment ekran sa opcijom preslikavanja pametnog ureađaja, detalji enterijera u narandžastoj boji i metalik spoljašnja farba.

Francuska vlada trenutno nudi podsticaj kupcima električnih vozila vrednosti do 45,000 evra od 27% cene vozila, uključujući porez, kao i dodatnih 2.500 evra ako je novi EV kupljen u zameni za staro vozilo sa SUS pogonom koje će biti reciklirano. Knjiga porudžbina za Daciju Spring Electric biće otvorena 20. marta, dok će se automobil proizvoditi u Kini. Teretna verzija će biti naknadno lansirana, 2022. godine.

Next: Jeep predstavio Renegade 4xe Plug-in Hybrid