fbpx

Marc Marquez u petak ponovo na MotoGP stazi

Nakon devet meseci zdravstvenih problema Marc Marquez se u petak vraća na MotoGP stazu i prvi slobodni trening

Foto: HRC

Umesto samo nekoliko nedelja, Marc Marquez je sa MotoGP staze i svoje Honde RC213V odsustvovao devet meseci. Dvostruko nestrpljenje i možda pogrešne odluke lekara koštali su ga izgubljene cele sezone, titule bez borbe, a i prve dve trke MotoGP sezone 2021. Kako bilo, Marquezov lekarski tim je procenio da je nadlaktična kost konačno zarasla do nivoa da može da izdrži opterećenja MotoGP trke.
Naravno, pošto više nema nedoumice kada će se Marquez vratiti na stazu i na svoju Hondu, najveće pitanje je u kakvoj će se formi vratiti, kako fizičkoj, tako i mentalnoj, i da li će od prvog izlaska na stazu biti nepobedivi (ili barem teško pobedivi) osmostruki šampiona sveta?
Povratak u vrhunsku sportsku formu nakon povreda i dugih pauza moguće je. To su dokazali vrhunski sportisti kao što su Nik Lauda i Roger Federer, a pogotovo Mick Doohan. Isto tako, pokazali su i da nije lako iz prve nastaviti tamo gde se mesecima ranije naprasno stalo. Doohan je nakon udesa u Assenu pauzirao četiri trke, vratio se na motocikl „rovit“, ali nije uspeo „iz prve“ da nastavi sa pobedama, a šampionat 1992. osvojio je Rainey. Šta više, tek dve godine kasnije krenuo je u svoj niz od pet uzastopnih titula.
Lauda je posle stravičnih opekotina lica, ali iznad svega pluća, 1976. u rekordno kratkom roku seo u svoj Ferrari, ali je titulu ipak morao da prepusti Jamesu Huntu, za samo jedan, ali dovoljan poen. Vratiće se Lauda na tron, ali 1975. i 1977. pa i sedam godina kasnije 1984.

Foto: HRC

Sličnih primera je mnogo u svim sportovima, ali zajednička činjenica je da povratak nikada nije lak. Od Marqueza svi očekuju da nastavi da bude čudo od vozača, od njegovog tima HRC koji je zaboravio kako izgleda pobeda, preko armije navijača, ali i iznad svega njega samoga. U osnovi njegova povreda nije bila teška koliko je bio komplikovan i dug oporavak. Kakav i koliko uticaj ima na Marqueza videćemo već od petka i prvog slobodnog treninga ne baš jednostavne staze u Portimau. Praktično, prvi krug koji bude napravio, Marquezu će biti i prvi na aktuelnog evoluciji njegove Honde RC213V, kada će saznati šta su tim i njegove kolege Stefan Bradl i Pol Eapargaro razvili za sezonu 2021.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Andrea Iannone pao na doping testu

Fabrički vozač Aprilia Moto GP tima Andrea Iannone, privremeno je suspendovan zbog pozitivnih nalaza ...

Bautisti ni sneg ništa ne može

Alvaro Bautista i Ducati ostaju nepobeđeni ove godine u WSBK šampionatu Bautisti i Ducatiju ...

Proizvođač T-Rex trotočkaša podneo zahtev za bankrot

Proizvođač T-Rex trotočkaša, Campagna, podneo je zahtev za zaštitu od bankrota Proizvođač T-Rex trotočkaša, ...

MotoGP – Velika nagrada Španije Bagnaiji

MotoGP trka, četvrta u sezoni 2023. za Veliku nagradu Španije vožena je na stazi ...

Vinalesu na poklon MotoGP pobeda

Maveric Vinales je konačno pretvorio pol poziciju u pobedu i postao šesti pobednik u ...

MotoGP – Marcu Bezzecchiju pobeda u Lemanu

MotoGP – Marcu Bezzecchiju vozaču VR46 Ducati tima pripala je pobeda na Lemanu u ...