fbpx

Rimac pravi pogon vredan 200 miliona evra

Rimac ove godine počinje gradnju svog novog razvojnog i proizvodnog centra vrednog 200 miliona evra

Rimac, tehnološka kompanija i proizvođač električnih hiperautomobila objavila je da će ove godine početi izgradnju svog novog razvojno istraživačkog i proizvodnog centra na periferiji Zagreba. Kompanija koja se do sada specijalizovala za električne pogone visokih performansi i pogonske tehnologije za primenu u automobilskoj industriji će se uz novu bazu transformisati i u velikoserijskog proizvođača električnih pogona, ali i baterija.
Radovi počinju tokom ove godine, a uz investiciju od 200 miliona evra do kraja 2023. biće završen pogon u kojem će moći da radi i preko 2500 zaposlenih. Za projekat je zadužen 3LHD arhitektonski studio iz Zagreba, a centar će imati dve odvojene zgrade.
U jednoj će se nalaziti istraživanje i razvoj, a u drugoj proizvodnja. Pored toga kompleks će imati i brojne druge sadržaje kao što su test staza, odeljenje za testiranje i proizvodnju baterija, zonu za odmor i rekreaciju zaposlenih, restoran, teretanu, salon, muzej i deo za udoban smeštaj gostiju kompanije.
Mate Rimac CEO kompanije kaže da je pre samo 10 godina cela kompanija bio on sam u svojoj garaži, sa razmišljanjima kako da najefikasnije iskoristi elektro pogon i stvori komponente za električne automobile visokih performansi, a sada kompanije počinje gradnju sopstvenog kompleksa koji je jedan od najvećih takve vrste u Evropi i biće dugoročni dom kompanije. Uz to, gigantski kompleks biće i karbonski neutralan.
Velik napor je učinjen da se ceo kompleks nazvan Rimac Campus uklopi u okolinu u kojoj će biti izgrađen. Na krovu će imati baštu, urbanu močvaru pa čak i farmu sa životinjama. Prioritet kompanije je da stvori savršene radne uslove za zaposlene i omogući posetiocima i publici da uživaju u prostoru i pomešaju se zaposlenima.
Kompanija planira da u narednih 10 i više godina postane ojača svoju poziciju kao proizvođač električnih hiperautomobila, ali i postane prvoklasni dobavljač elektro tehnologije visokih performansi i autonomne vožnje najvećih proizvođača automobila na svetu.
Trenutno, delimični vlasnici kompanije Rimac Automobili su Porsche, Hyundai i Kia, a u skladu sa tim će u kompleksu postojati i „Top-secret“ odeljenja u kojima će se raditi projekti za druge proizvođače.
Uporedo sa gradnjom novog kompleksa, Rimac bi ove godine trebao da počne isporuku prvih od 500 planiranih C_Two hiperautomobila, kao i da počne isporuku pogonskih jedinica za dolazeći hiperautomobil Pininfarina Battista.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Hyundai Ioniq 6 zvanično predstavljen

Hyundai Ioniq 6 električna limuzina zvanično je predstavljena i trebala bi biti direktna konkurencija ...

Kupe automobili umiru zato što nema para za razvoj

Kupe automobili gotovo su izumrli, a kako stoje stvari, neće uskoro ni oživeti zbog ...

Mazda sa stilom u Tokiju

Mazda je sa mnogo stila nastupila na Tokyo Motor Show-u. Koncepti Kai i Vision ...

Da li su točkovi od 23 cola maksimum?

U poslednjih 25-30 godina točkovi na automobilima drastično su porasli, i postavlja se pitanje ...

Dokle je automobil stigao sa elektrifikacijom?

Da li je auto industrija spremna za 2030. godinu kada će početi zabrane prodaje ...

Daimler navodno prekida saradnju sa Renault Alijansom

Daimler će navodno nastojati da ozbiljno smanji troškove i prekine sve veze sa Renault-Nissan ...