fbpx

Hyundai predstavio svoj sportski SUV – Konu N

Hyundai je predstavio novog člana N porodice koji karoserijom pripada SUV segmentu, a performansama čistim sportistima

Enterijer, potpuno nove KONE N nudi izgled i doživljaj u vožnji orijentisan ka performansama, optimizovan za vožnju visokih performansi. Opremljen je visokokvalitetnim materijalima i metalnim pedalama.

Jedna od karakteristika koja ističe N je ekskluzivni sportski upravljač, koji ima optimizovan dizajn za savršeno držanje i raspored tastera neophodnih za dinamičnu vožnju. Dva prilagodljiva N tastera na volanu omogućavaju mapiranje bilo koje vrste podešavanja, prema individualnim potrebama za još lakšu upotrebu, a lopatice ispod upravljača za promenu stepena prenosa omogućavaju vozaču da promeni stepen prenosa bez pomeranja ruku sa volana.
N DCT je poboljšana verzija kompanijskog interno razvijenog 8DCT, osmostepenog menjača sa dvostrukim kvačilom sa dodatnim podmazivanjem. Sa 2,0-litarskim T-GDI motorom daje najbolje performanse primenom jedinstvenih prenosnih odnosa. Kontrolna jedinica menjača je kalibrisana za N, što rezultira bržim prebacivanjem i omogućava niz ekskluzivnih karakteristika vožnje.
Hyundai N DCT tehnologija prvi put je ugrađena u VELOSTER N, modelu dostupnom u Severnoj Americi i Koreji, a na novi i30 N je došla kao rezultat dragocenih povratnih informacija Hyundai N zajednice. Kod potpuno nove KONA N, Hyundai je u sve kombinacije opreme ugradio N DCT.

DCT menjač sa dodatnim podmazivanjem je strukturno sličan manuelnom menjaču, što ga čini slično efikasnim pri isporuci snage i odzivu menjača. Za razliku od menjača “suvog tipa, DCT menjač sa dodatnim podmazivanjem koristi dve električne pumpe za ulje kako bi smanjio količinu trenja između pokretnih delova i za bolje hlađenje kvačila, omogućavajući tako veći prenos obrtnog momenta kroz menjač .
Sistem električne pumpe sastoji se od pumpe za ulje sa visokim protokom, koja je odgovorna za podmazivanje zupčanika i hlađenje kvačila, i pumpe za ulje pod visokim pritiskom, koja napaja ulje u akumulator i održava pritisak potreban za kontrolu menjanja brzina. Zajedno osiguravaju da DCT menjač sa dodatnim podmazivanjem može funkcionisati sa minimalnim gubicima snage motora, što rezultira boljom ekonomičnošću goriva kao dobrodošao sporedni efekat. Ovaj novi, ažurirani sistem pumpi povećava broj primena za N DCT menjač sa dodatnim podmazivanjem, čineći ga optimalnim za primene sa velikim obrtnim momentom.
Pored povećanih performansi, primena N DCT takođe poboljšava dinamiku vožnje. Ulje za rashladno sredstvo konstantno održava kvačilo na optimalnoj radnoj temperaturi, sprečavajući pregrevanje tokom vožnje visokih performansi kada je automobil napregnut do krajnjih granica. Međutim, čak i na zakrčenim putevima ili strmim nagibima gde je prenosnik pod većim naporom, N
N DCT donosi još više karakteristika vožnje visokih performansi
N DCT omogućava ekskluzivne funkcije visokih performansi koje će sigurno ozariti vozačevo lice: N Pover Shift, N Grin Shift i N Track Sense Shift. Ove funkcije poboljšavaju mogućnosti automobila korišćenjem različitih modova vožnje. N Power Shift (NPS) se uključuje kada automobil ubrzava sa više od 90 procenata gasa, ublažavajući na taj način svako smanjenje obrtnog momenta tokom prenosa stepena prenosa da bi isporučio maksimalnu snagu točkovima. Ovo poboljšava zabavu u vožnji dajući “osećaj pritiska” prilikom prebacivanja u višu brzinu. Prateći zvuk praska koji dolazi iz delimičnog preseka izduvnih gasova u cilindru naglašava sportske performanse.
N Grin Shift (NGS) maksimizira performanse motora i DCT za 20 sekundi. Da bi postigao maksimalno ubrzanje, automobil će direktno prebaciti u najprikladniju brzinu. Da bi se aktivirao, vozač pritiska namensko dugme na upravljaču i na grupi počinje odbrojavanje koje pokazuje preostale sekunde za ovu funkciju. Nakon završetka „pojačanja“, vozači moraju da sačekaju najmanje 40 sekundi da bi ga ponovo koristili. Ova karakteristika omogućava vozaču da iskoristi puni potencijal automobila sa samo jednim dugmetom – na primer, u jurnjavi za najboljim vremenom kruga. To može biti od korist pri preticanju ili približavanju na autoputu.
Konačno, N Track Sense Shift (NTS) optimizuje prilagodljivi preklop za vožnju, pomažući vozaču da se više fokusira na upravljanje. Prepoznaje kada su uslovi optimalni za dinamičnu vožnju i automatski se aktivira. Na osnovu iskustava iz moto-sporta u kombinaciji sa ponašanjem vozača, automobil bira pravu brzinu i tajming prebacivanja u uslovima sportske vožnje kako bi pružio optimalne performanse, baš kao i profesionalni vozač trkačkih automobila.
Ove namenske N funkcije dodaju se uz pet različitih režima vožnje N Grin Control System-a: Normal, Eco, Sport, N i Custom.
Potpuno nova KONA N sa N DCT biće najnoviji dodatak porodici Hyundai N, Hyundai-evoj liniji visokih performansi, inspirisanoj moto sportom. Kombinuje beskompromisne performanse N modela sa udobnošću SUV-a. Ljubitelji performansi će ceniti 2.0 T GDI motor sa 280 KS. Odlikuje se ujednačenim karakteristikama snage koje pružaju veći obrtni momenat i snagu pri srednjim i velikim obrtajima. Nova, veća količina obrtnog momenta koristi više potencijala motora u svakodnevnim situacijama u vožnji. Nova karakteristika snage motora takođe poboljšava ubrzanje u opsegu srednjih i velikih brzina i pruža visoke performanse, čak i u promenjivim spoljnim temperaturnim uslovima.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Renault Megane R.S. Ultime označava kraj ere

Renault Megane R.S. Ultime označava kraj jedne ere obzirom da je poslednji sportista sa ...

Leclerc u Ferrariju deklasirao konkurenciju u kvalifikacijama

Charles Leclerc Ferrariju doneo i četvrtu pol poziciju zaredom u kvalifikacijama za VN Rusije ...

Potpuno nova Toyota Land Cruiser u Beogradu

Potpuno nova Toyota Land Cruiser pretpremijerno predstavljena na sajmu automobila u Beogradu Potpuno nova ...

Prva nagrada za Nissan Leaf

Novi Nissan LEAF osvojio je svoju prvu međunarodnu nagradu Udruženje za potrošačku tehnologiju Consumer ...

Za marku Lancia renesansa počinje danas

Za marku Lancia današnji dan je dan početka renesanse – saopšten je desetogodišnji plan ...

Mazda potvrdila povratak Wankel motora! Međutim…

Mazda vraća Wankel motor, ali „malo“ drugačije nego što smo očekivali… Mazda je iskoristila ...