fbpx

812 Superfast Competizione najsnažniji Ferrari ikada

Novi Ferrari 812 Superfast u Competizione izdanju najsnažniji je Ferrari ikada pogonjen motorom sa unutrašnjim sagorevanjem

Najavljen je nedavno, a sada je i potpuno otkriven najsnažniji Ferrari ikada pogonjen samo motorom sa unutrašnjim sagorevanjem. Zove se Ferrari 812 Superfast Competizione edition a zadnji točkovi iz napred postavljenog V12 motora dobijaju brutalnih 820 KS, a na radost puritanaca ova ograničena serija nema asistenciju nikakvog hibridnog sistema.
Pored funkcionalnih doterivanja karoserije kako bi se unapredila aerodinamika, ponajveće izmene ugrađene u upravo u agregat, koji je dostigao i, za Ferrari, rekordnih 9.500 o/min. U V12 su ugrađene titanijumske klipnjače, koje su lakše 40% od standardnih, dok su čaure u maloj pesnici klipne poluge dobile specijalan karbonski premaz kako bi se smanjilo trenje i habanje. Kolenasto vratilo je 3% olakšano i prošlo kroz novo balansiranje, a usisni sistem dobio je usisnu granu sa promenjivom geometrijom otvora, čime se u kompletnom rasponu obrtaja obezbeđuje maksimalna snaga pri ekspanziji smeše goriva i vazduha u cilindrima.
Ferrari 812 Superfast Competizione iako moćan je i čist. Dobio je kompletan novi izduvni sistem sa filterom benzinskih čestica, ali bez da je prigušen prepoznatljivi zvuk V12 agregata. Prenos snage je preko sedmostepenog menjača sa dve spojnice, ali brzina promene stepena prenosa skraćena za 5%, a povišeni limiter broja obrtaja, kako fabrika navodi, dozvoljava još sportskije promene stepena prenosa.
Do 100 km/h Ferrari 812 Superfast Competizione ubrzava za 2.85 sekundi, a maksimalna brzina je 340 km/h, a za preciznije vođenje kroz krivinu zaduženo je nezavisno upravljanje na svim točkovima. Ferrari je najavio da će proizvesti i ograničenu seriju targa verzija Ferrari 812 Superfast Competizione, ali rok čekanja i cenu nije otkrio. Sigurno će za ovo specijalno izadnje 812 Superfast biti znatno iznad 280.000 evra koliko košta “standardni” Superfast.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Aston Martin DBX prvi SUV u 106 godina marke

A gde drugde nego u Los Anđelesu, Aston Martin je predstavio svoj prvi SUV ...

Karma i Pininfarina najavili da će zajedno raditi na EV

Karma, startup za električne automobile rođen iz ostataka originalnog Fiskera, se udružio sa italijanskom ...

Volvo opoziva 2.2 miliona vozila

Čista je ironija da Volvo, lider u bezbedenosti opoziva 2.2 miliona vozila zbog mogućeg ...

Predstavljena prva serijska električna Mazda – model MX-30

Mazda je zvanično predstavila model MX-30, kompaktni crossover sa električnim pogonom stvoren za grad ...

Bottasu prve kvalifikacije Formule 1

Prve kvalifikacije, prve trke šampionata Formule 1 2020. pripale su Valtteriju Bottasu u Mercedesu ...