fbpx

Kompanija Mercedes-Benz Trucks proslavlja 30. juna 2021. godine svetsku premijeru  električnog vozila na baterije eActros

Kompanija Mercedes-Benz Trucks proslavlja 30. juna 2021. godine svetsku premijeru  električnog vozila na baterije eActrosa za teški distributivni transport. Mercedes-Benz Trucks najavljuje novu eru lansiranjem prvog električnog serijskog modela sa znakom zvezde.
Nakon što je Mercedes-Benz Trucks na Sajmu komercijalnih vozila IAA u Hanoveru 2016. godine predstavio koncept kamiona za teški distributivni transport za gradska područja, u 2018. godini počelo je praktično testiranje 10 prototipova eActrosa u saradnji sa kupcima u Nemačkoj i drugim evropskim zemljama. Cilj „eActros Innovation Fleet“ bio je lansiranje eActrosa spremnog za serijsku proizvodnju na tržište u 2021. godini. „Razvoj eActrosa usredsređen je na partnerstvo sa našim kupcima. Sve što smo naučili iz projekta Inovation Fleet, sada je inkorporirano u serijsku proizvodnju. U poređenju sa prototipom, nekoliko karakteristika kao što su domet, pogonska snaga i bezbednost znatno su poboljšane u serijskom modelu.“, objašnjava Andreas von Wallfeld, Rukovodilac prodaje i marketinga u kompaniji Mercedes-Benz Trucks.
U srcu eActrosa je pogonska jedinica sa dva integrisana elektromotora zajedno sa dvostepenim menjačkim prenosnikom. Oba motora pružaju impresivnu udobnost u vožnji i sjajnu dinamiku vozila, dok tihi električni pogon bez emisije znači da se kamion može koristiti i za noćne isporuke, kao i za ulazak u centar gradova gde inače važe zabrane za dizel vozila. U zavisnosti od verzije, eActros snagu crpi iz 3 ili 4 paketa baterija – svaki kapaciteta od oko 105 kWh. Zahvaljujući maksimalnom kapacitetu od 420 kWh, domet do 400 km je realan. Sa kapacitetom punjenja od 160 kW, baterijama je potrebno malo više od sat vremena da se napune od 20 do 80 procenata kada su povezane na regularnu 400A jednosmernu stanicu za punjenje (DC). „Stoga je eActros savršeno opremljen za svoje svakodnevne operacije u distributivnom transportu, s obzirom na raspoloživost i performanse.“, dodaje von Wallfeld.

Kako bi pomogao transportnim kompanijama korak po korak pri prelasku na elektromobilnost, kompanija Mercedes-Benz Trucks je inkorporirala eActrosa u sveobuhvatni sistem koji uključuje savetnike i servisne proizvode za kupce, i zauzvrat najbolju moguću upotrebu vozila, optimizaciju ukupnih troškova i uspostavljanje infrastrukture za punjenje. Pored toga, električni kamion poseduje visok stepen povezanosti i digitalizacije.

Ovo se takođe odnosi i na bezbednost vozila. U poslednjoj generaciji Actrosa sa konvencionalnim dizel pogonom, kompanija Mercedes-Benz Trucks je već pružila impresivnu demonstraciju bezbednosnih standarda koji su danas mogući na putevima, kao i onoga što proizvođač radi kako bi ostvario svoju viziju saobraćaja bez nesreća. Sa modelom eActros, kompanija Mercedes-Benz Trucks ne samo da pomno prati aktivnu bezbednost, u vidu standardno integrisanih sistema kao što su MirrorCam, Sideguard Assist S1R ili peta generacija Active Brake Assist (ABA) sistema sa mogućnošću detekcije pešaka, već takođe vodi računa i o izazovima povezanim sa električnim vozilima i njihovim visokonaponskim sistemima.
Od jeseni 2021. godine, serijski model će se proizvoditi u najvećem Mercedes-Benz Trucks pogonu u mestu Wörth na Rajni. Poslednjih meseci vršene su intenzivne pripreme za nove tamošnje proizvodne procese. To uključuje izgradnju nove montažne linije. U početnoj fazi model serijske proizvodnje eActrosa biće dostupan u Nemačkoj, Austriji, Švajcarskoj, Italiji, Španiji, Francuskoj, Holandiji, Belgiji, Velikoj Britaniji, Danskoj, Norveškoj i Švedskoj. Ostala tržišta će tek uslediti.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Predstavljen novi Mercedes Actros, kamere umesto ogledala

Mercedes Benz Trucks je pretpremijerno predstavio novu generaciju modela Actros, koja donosi bitna unapređenja ...

Novi Fiat Ducato tehnološki korak unapred

Fiat Professional je predstavio je model Novi Ducato, kompletirajući gamu modela zajedno sa modelom ...

Opel predstavlja električni Vivaro-e

Vivaro-e je prvo opelovo električno komercijalno vozilo i stiže na tržište baš kada je ...

Novi Renault Express Van od aprila u Srbiji

Renaultovo odeljenje za komercijalna vozila predstavilo je čak četiri noviteta, od koji prvi Express ...

VW Amarok će preživeti zahvaljujući Fordu

VW Amarok će doživeti drugu generaciju, ali mogao je postati prvi i jedini Volkswagen ...