fbpx

Novi Chevrolet Corvette Z06 otkriven sa LT6 motorom i 670 KS

Chevrolet je za 2023. godinu predstavio dugo očekivanu Z06 verziju C8 generacije modela Corvette

Dugo očekivani Chevrolet Corvette Z06 za 2023. godinu je predstavljen, a po svemu sudeći je još bolji nego što su višegodišnje spekulacije sugerisale. Corvette Z06 pokreće novi V8 agregat zapremine 5.5 litara, koji je praktično “civilna” verzija trkačkog agregata koji pokreće C8.R trkački automobil pravljen za šampionat izdržljivosti, a koji se već takmičio na 24 časa Lemana ove godine. Novi V8 nosi oznaku “LT6” i proizvodi 670 KS pri 8.400 o./min i 623 Nm obrtnog momenta pri 6.300 o./min, a “zavrteće se sve do 8.600 o./min. To je sve zahvaljujući dizajnu motora koji karakterišu dupla bregasta vratila, sistem podmazivanja sa suvim karterom, kao i “flat-plane” kolenasto vratilo.

Usisni ventili motora su izrađeni od titanijuma, dok su izduvni punjeni natrijumom. Aluminijumski kovani klipovi, kovane titanijumske klipnjače, kao i aktivni razdeljeni usis sa dve klapne od 87 milimetara. Unutrašnje komponente motora od laganih materijala u kombinaciji sa dosta kratkim hodom su ono što omogućava LT6 motoru da se rado “zavrti” u visoke obrtaje.

S obzirom na elektrifikovanu budućnost, ovaj LT6 agregat je dovoljan razlog za kupovinu novog Corvette Z06, jer je mala verovatnoća da će biti u prodaji sledeće decenije. Zanimljiva činjenica je to da su inženjeri prema rečima fabrike proveli čak dve godine radeći na finom podešavanju usisnog i izduvnog sistema kako bi dobili savršen zvuk.

Snaga se prenosi na zadnje točkove putem istog osmostepenog automatskog menjača iz baznog Stingray modela, s tim da je finalni prenosi odnos smanjen na 5.56 u cilju boljeg ubrzanja. Novi Chevrolet Corvette Z06 do “stotke” sprinta za oko 2.8 sekunde, što je impresivno za automobil sa samo zadnjim pogonom.

Ipak, pomenuta brojka se odnosi na modele opremljene Z07 paketom koji je fokusiran na trkačku stazu, i između ostalog nudi posebnu kalibraciju Magnetic Ride Control amortizera. Deo ovog paketa čine i karbon keramički Brembo kočioni diskovi, Michelin Cup 2 R ZP pneumatici, i visoko postavljeno zadnje krilo od kompozitnih materijala koje uz dodatne aerodinamičke detalje stvara 332 kg potiska pri brzini od 300 km/h. Naplatci su prečnika 20 inča napred i 21 inča pozadi, a na spisku opreme su i karbonski naplatci koji smanjuju ukupnu težinu za 18.6 kg.

Trkački C8.R model nije bio ispiracija samo za agregat novog Corvette Z06. Novi prednji i zadnji odbojnici su širi nego kod baznog modela, a nisu izostali ni veliki funkcionalni otvori za vazduh koji hlade motor, menjač i kočnice. Tu su i novi blatobrani koji su povećali ukupnu širinu vozila za 91 mm u poređenju sa Stingray modelom.

Dizajn enterijera novog Z06 je, očekivano, ostao vrlo sličan onome iz modela Stingray. Glavna novina u kabini su opcioni upravljač sa delovima izrađenim od ugljeničnih vlakana, papučice za promenu stepena prenosa napravljene od istog materijala, i karbon paket enterijera. Prodaja novog Chevrolet Corvette Z06 kreće sledećeg leta i biće dostupan u kupe i kabriolet varijantama.

Proizvodnja će se odvijati tradicionalno u “domu” Corvette u mestu Bolwing Green u Kentakiju. Agregati će se proizvoditi na istoj lokaciji, dok će svaka jedinica na usisu motora imati pločicu sa imenom osobe koja je sklopila tu jedinicu od početka do kraja. Cene za novi Z06 će biti dostupne bliže početku njegove prodaje.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Test Toyota bZ4X AWD

Test Toyota bZ4X AWD nam je je doneo jednu iznenađujuću, prvu ikada potpuno električnu ...

Novi koncept prodaje automobila – Seat Boutique Concept

Navikli ste da automobile tražite na internetu, a da ih uživo pogledate i testirate ...

Toyota radi protiv krađe katalizatora

Za sada u Engleskoj, Toyota će uložiti milion funti u borbu protiv krađe katalitičkih ...

Konačno detalji o Mazda Skyactiv-X motoru

Nakon dosta najava i neslužbenih podataka, pojavile su se informacije o mazdinom revolucionarnom motoru ...

Koliko će koštati automobili sa Euro 7 motorima?

Odavno se govori da će uvođenje Euro 7 norme za emisiju CO2 poskupeti automobile, ...