fbpx

MotoGP – Šta se dešava sa Marquezom?

Oko zdravstvenog stanja osmostrukog šampiona sveta vlada tišina i postavlja se pitanje da li će biti spreman za MotoGP sezonu 2022.

Foto: HRC

Osmostruki Šampion Sveta u motociklizmu Marc Marquez je početkom novembra, pred pretposlednju trku MotoGP sezone doživeo pad tokom moto kros treninga. Iako su prve vesti govorile da je doživeo lakše kontuzije, ispostavilo se da je pad imao ozbiljnije posledice po zdravlje vozača. Obnovio je staru povredu kosog očnog mišića koju je doživeo prilikom pada na Moto2 trci u Maleziji 2011. godine. U lekarskom nalazu je stajalo: Pregledom je utvrđeno da Marquez ima problem sa diplopiom, odnosno duplim vidom. Detaljan pregled je otkrio da je ovo stanje posledica paralize četvrtog desnog očnog nerva i superiornog kosog očnog mišića“.

Foto: HRC

Iako se španski vozač od tada nekoliko puta pojavio u javnosti, kako od njega samog tako i od njegovog tima HRC malo je bilo vesti kako napreduje njegov oporavak. Proustio je postsezonske testove, i po svemu sudeći, moglo se zaključiti da je daleko od sedišta bilo kakvog motocikla.
Šef tima HRC Alberto Puig je za Motosan prekinuo tišinu na temu zdravstvenog stanja njegovog prvog vozača. “Marc se po preporuci lekara odmara, trudi se da izbegava stres, i čeka da vreme učini svoje po pitanju očnog mišića i diplopije koja se javila kao posledica pada. Nadamo se da će se malo po malo, stvari vrati u normalu”, izjavo je Puig.

Foto: HRC

Za sada nije jasno da li će se problem dvostrukog vida koji Marquez ima rešiti sam od sebe ili će morati da se otklanja hirurškim putem. Još manje je izvesno da li će Marquez biti spreman za prvi prvi predsezonski test koji je za 5. februar zakazan na stazi Sepang u Maleziji. Nakon MotoGP sezone 2020. u kojoj je Marquez zadobio prelom nadlaktice od kojeg se oporavljao godinu dana, pa čak i propustio prve trke sezone 2021., postavlja se pitanje da li će HRC moći da računa na njega od početka februara.
Puig kaže da ne želi ni da razmišlja o mogućnosti da Marquez neće biti spreman, jer kada bi to radio, to bi ličilo na “samobičevanje”, kako se sam izrazio. “Jedino što je sigurno je da moramo postupati u skladu sa preporukama lekara, i videti šta će se dešavati sa Marcovim vidom”, kaže Puig.
Ipak, šef Honda trkačkog tima je svestan šta bi značilo novo odsustvo Marqueza. “Dve godine su prošle praktično bez razvoja motocikla. Kada imate šampionskog vozača, a on nije deo razvoja motocikla, nedostaju vam njegovi komentari i vozač koji će pogurati motocikl do samog limita. Da, zbog takve situacije pomalo se igubi pravac, to je potpuno ljudski. Nemamo Marca u dobrom fizičkom stanju već dugo. Očigledno je da su ostali vozači, Bradl, Espargaro, Alex Marquez i Takaaka Nakagami solidno uradili svoj posao prošle godine, ali odsustvo mišljenja Marqueza nam je nedostajalo u razvoju našeg motocikla” zaključuje Puig.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Dan otvorenih vrata u Plattner motorsu, popusti i do 50%

Moto sezona je u punom jeku, a Plattner Motors pruža priliku za nabavku moto ...

Marc Marquez završio posao za ovu sezonu osvojio 6. MotoGP titulu

Marc Marquez je pobedom na Tajlandu obezbedio osvojio svoju osmu ukupno i šestu MotoGP ...

Johann Zarco na LCR Hondi umesto Nakagamija?

Postoji velika verovatnoća da će Johann Zarco voziti LCR Hondu u preostalim Moto GP ...

Ako Yamahu neće Tec3 hoće Marc VDS

MotoGP tim Marc VDS je sve bliže potpisivanju ugovora sa Yamahom, i preuzimanja dugogdišnje ...

Maverick Vinales najbrži i za kraj, a zvezda testova Quartararo

Testovi u Kataru su gotovi, sledeći susret MotoGP vozača je prvi slobodni trening pred ...

Može li Lorenzo da ponovi Mugello

Pre tačno 12 meseci, trostruki šampion sveta Jorge Lorenzo je prekinuo niz slabih rezultata ...