fbpx

DS predstavio futuristički E-Tense Performance

DS je predstavio E-Tense Performance koji je u osnovi evolucija već prikazanog koncepta pre šest godina

Foto: LAURENT NIVALLE

DS je predstavio koncept E-Tense Performance, koji je u osnovi dramatično prerađen model predstavljen pre šest godina na salonu u Ženevi. Tada, 2016. godine, DS je svoje futurističko vozilo nazvao laboratorijom visokih performansi, što je pogon od 410 KS donekle i opravdavao. Međutim, danas, šest godina kasnije ovakav opis zaslužuje još više.

Foto: Laurent Nivalle

U poređenju sa svojim prethodnikom, DS E-Tense Performance zaista ima pogon koji ga može deklarisati kao brzu laboratoriju na točkovima. Razvio ga je DS Performance Formula E race team, koji se takmiči u Formula E šampionatu, pa gotovo da je suvišno i naglašavati da se radi o potpuno električnom pogonu. DS E-Tense Performance ima konfiguraciju pogona sa dva elektromotora. Prednje točkove pokreće motor od 340 KS, a zadnje od 475 KS, a u kombinaciji su u stanju da točkovima isporuče ukupno 815 KS, što je zapravo tri puta više nego što ima jednosed Formule E.

Foto: LAURENT NIVALLE

Zanimljivo je da ovaj automobil iako deluje kao dizajnerska studija može da se vozi, i to potpuno funkcionalo. Šta više pred automobilom DS E-Tense Performance su ozbiljni testovi, koje će izvesti šamponi Formule E Jean-Éric Vergne (bivši vozač Formule 1) i António Félix da Costa, kada će biti saopštene i realne performanse koje ovo vozilo moće da ostvari, a sa druge strane pokaže sposobnosti elektro pogona.

Foto: LAURENT NIVALLE

Bateriju su u saradnji razvili DS i Total Energies, a smeštena je u kućište od egzotičnog kompozita koji čine ugljenična vlakna i aluminijum. Smeštena je pozadi, a uz napredan sistem hlađenja baterijskih ćelija sposobna je da izdrži maksimalno pražnjenje i do 600 kW, a u svrhu istraživanja radi potencijalne primene u serijskim putničkim vozilima.
DS dodaje da je kabina pre svega prilagođena prikupljanju podataka, ali da duboka sedišta i upravljač iz Formule E jasno naglašavaju sportsku orijentaciju.
Thomas Chevaucher, šef sportske divizije DS-a kaže da je cilj zapravo primena iskustava stečenih u Formuli E u projektu koji predviđa električni automobil visokih performansi sutrašnjice.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Peugeot 508 SW stiže na salon u Parizu

Nakon odličnog prijema nakom premijere 508 prošle godine u Frankfurtu, Peugeot sprema karavan izadnje ...

Nissan osvežio Leaf – porudžbine počinju od aprila

Nissan će od aprila početi da prima porudžbine za osveženi potpuno električni model Leaf ...

Renault predstavio Arkanu na salonu u Moskvi

Renault je danas na auto salonu u Moskvi predstavio novi model Arkana, koji će ...

I BMW se vraća u trke izdržljivosti 2023. godine

Formiranjem nove LMDh klase usaglašene za WEC i američki IMSA šampionat, trke izdržljivosti su ...

Formula 1 – kvalifikacije u Francuskoj pripale Leclercu

Kvalifikacije Formule 1 za veliku nagradu Francuske pripale su Charlesu Leclercu vozaču tima Ferrari ...

Hyundai i10 N uskoro u serijskoj proizvodnji

Hyundai Motor najavljuje početak proizvodnje novog modela linije i10 N u fabrici Hyundai Assan ...