fbpx

Nova Škoda Superb zvanično predstavljena

Nova Škoda Superb zvanično predstavljena i biće jedna od retkih preživelih velikih limuzina na tržištu

Škoda Superb

Nova Škoda Superb zvanično je predstavljena i biće jedna od retkih preživelih velikih limuzina na tržištu. Možda zvuči neverovatno ali je istinito, od nekada cenjenog i traženog D segmenta trozapreminskih limuzina praktično nije ostalo ništa u segmentu koji je ispod skupe ponude u premijumu. Modeli kao što su Ford Mondeo, Opel Insignia, Renault Talisman su penzionisani, Volkswagen Passat je preživeo samo kao karavan, Mazda 6 je zašla u godine, a Peugeot 508 nije klasična trozapreminska limuzina, tu je Toyota Camry i… Nema više.

Škoda Superb

Nova Škoda Superb će u četvrtoj generaciji narednih šest-sedam godina, uz jedno osvežavanje raditi svoj posao, a pogotovo uz tradicionalno odličnu ponudu prostora. Nova iteracija ove tradicionalne varijante karoserije porasla je u dužinu i visinu i istovremeno postala još aerodinamičnija. Skulpturalni Škoda dizajn dodatno je evoluirao i sada ima redizajniranu osmougaonu Škoda rešetku i ažurirane ručke na vratima. Širok raspon pogonskih sklopova za novi Superb sada uključuje i blagi hibrid.

Škoda Superb

U poređenju sa svojim prethodnikom, nova Škoda Superb liftback je porasla u dužinu za 43 milimetra na 4.912 milimetara i u visinu za 12 milimetara na 1.481 milimetar. To čini jedanaest milimetara više prostora za glavu napred i šest milimetara više za putnike na zadnjem sedištu. Kapacitet prtljažnika povećan je za 20 na 645 litara. Širina vozila od 1.834 milimetra i međuosovinski razmak od 2.841 milimetar ostali su nepromenjeni. Optimizovani usisnici vazduha i detaljan rad na putničkoj ćeliji i spoljašnjim retrovizorima poboljšali su aerodinamiku, što je rezultiralo koeficijentom otpora od samo 0,24. Najnovija iteracija dizajnerskog jezika sadrži mnoge od prepoznatljivih skulpturalnih linija brenda Škoda.

Škoda Superb

Enterijer je potpuno redizajniran. Po prvi put u modelu Superb dostupan je head-up ekran i centralni infotainment ekran koji je povećan na 13 inča. Ručica menjača, sada postavljena na stub volana, čini centralnu konzolu prostranijom. Ispod centralnog ekrana nalaze se novi Škoda Smart Dials. Ovi rotirajući dugmići, svaki s malim digitalnim ekranom, omogućavaju brz i jednostavan pristup mnogim funkcijama vozila. Enterijer je obeležen održivim materijalima; korišćeni tekstil izrađen je od 100 posto recikliranog poliestera.

Škoda Superb

Premijera za blagi hibridni pogon
Liftback i karavan četvrte generacije modela Superb po prvi put će biti dostupan sa blagim hibridom. U početnom modelu 1.5 TSI sa 110 kW (150 KS), četvorocilindarski benzinski motor dopunjen je 48-voltnim starter-generatorom pogonjenim remenom i 48-voltnom litijum-jonskom baterijom. Sistem omogućava rekuperaciju energije tokom kočenja. Tako dobijena energija skladišti se u bateriji i može se koristiti za podršku motoru sa unutrašnjim sagorevanjem za povećanje snage ili za omogućavanje vožnje vozila s potpuno isključenim motorom. Uz 1.5 TSI, Škoda nudi dve 2.0 TSI jedinice sa 150 kW (204 KS) i 195 kW (265 KS). Poput najsnažnijeg dizelaša, 2.0 TDI sa 142 kW (193 KS), vrhunski benzinac standardno dolazi s pogonom na sve točkove. Bogatu ponudu motora zaokružuje 2.0 TDI sa 110 kW (150 KS). Po prvi put u Škodi, svi Superb motori standardno su povezani sa 7-stepenim DSG menjačem. Svi pogonski agregati zadovoljavaju Euro 6d standard emisije.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Autonomna vozila – biznis milenijuma ili šarena laža?

Potpuno autonomna vozila stižu. Ako ne baš 2020, a ono sigurno do 2025. – ...

Još malo pa uživo Z4

Još malo pa će BMW i službeno pokazati Z4 koncept na Pebble Beachu. Fotografije ...

Stigao osveženi Polaris Slingshot za 2020.

Polaris je predstavio svoj unapređeni Slingshot trotočkaš sa osveženim izgledom, novim tehnologijama, kao i ...

Bliži se finale izbora Automobila godine 2021. u Srbiji

Završeno je prijavljivanje kandidata i bliži se veliko finale izbora za Automobil godine 2021. ...

DeLorean Alpha 5 nije počeo kako treba

DeLorean će svoj novi život početi pred licem pravde umesto u auto salonima – ...