fbpx

Renault Grupa ponovo pozitivna i najavljuje novitete

Renault grupa je na konferenciji za štampu sopštila da je ponovo u zoni pozitivnog finansijskog poslovanja i najavila brojne novitete

Nakon dve godine gubitaka, Renault grupa je sa medijima podelila izveštaj o poslovanju u prošloj godini, i saopštila da je ponovo finansijski pozitivna. Pored toga, medijima je predstavljen koncept automobila koji za pogon koristi motor sa unutrašnjim sagorevanjem, ali kao gorivo koristi vodonik. Zanimljivo je da se zvanična premijera ovog modela očekuje već u maju mesu ove godine.
Pored finansija, svakako najvažnijih po kompaniju, Renault Grupa je otkila svoje kratkoročne planove do 2025. godine, koji većinom idu u pravcu elektrifikacije budućih modela. Zanimljivo je da će 2024. godina biti veoma dinamična po Renault, obzirom da je je najavljen start čak četiri nova modela i to električna. Prema zvaničnim informacijama, reč je o oživljavanju legendarnih modela R4 i R5, još jednom električnom vozilu i električnom dostavnom vozilu. Pod markom Alpine pojaviće se i jedan “hot hatch” koji je potvrđen da stiže kao serijski model.

Foto: Dacia

Za platežno slabija tržišta svakako će biti zanimljive vesti koje su vezane za marku Dacia, odnosno za dostupniju elektro mobilnost. Novi električni model pod markom Dacia stiže već 2024. i biće zamena za model Spring, koji je trenutno najjeftiniji električni automobil u Evropi. Dacia Spring se proizvodi u Kini i uvozi u Evropu, a može se pohvaliti sa 46.000 porudžbina. CEO Renault Grupe potvrdo je da će buduća električna Dacia biti na CMF-A platformi, i da bi trebao biti približnih dimenzija kao Spring, koji je dug 3.73 metra.
Novim modelima pod markama Renault, Dacia i Alpine pridružiće se i nova Nissan Micra, tačnije zamena za model Micra. Proizvodnja ovog električnog modela biće u Francuskoj, i najverovatnije neće koristiti ime Micra. Pomenuti noviteti samo su deo ambicioznog plana Renault Nissan Mitsubishi Alijanse, koja će do kraja decenije pod svim svojim markama Renault, Dacia, Alpine, Nissan i Mitsubishi predstaviti čak 35 novi, električnih modela. Među ovim novitetima pojaviće se i elektrčni Alpine GT-X Over, kompaktni sportski crossover, koji će svoju platformu deliti sa modelima Renault Megane E-Tech i Nissan Ariya.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Aston Matin ne izlazi na Leman 2020

Iako je mnoge obradovala vest da će Aston Martin učestvovati na Lemanu sa svojim ...

I Lada ušla u crossover

I Lada je predstavljanjem modela Vesta Cross ušla u segment kompaktnih crossovera. U Moskvi ...

Predstavljen je Renault Austral naslednik Kadjara

Renault Austral je dugo najavljivan a sada je predstavljen kao naslednik modela Kadjar, sa ...

Novi, ali stvarno novi Porsche 911

Porsche jeste obustavio proizvodnju mnogih modela, ali je zato dao pun gas novom 911, ...

Svaki novi Volvo će biti ograničen na 180 km/h od 2020.

Počevši od 2020., svaki novi Volvo automobil će imati ograničenu maksimalnu brzinu od 180 ...