fbpx

Predstavljen je potpuno novi Morgan Super 3

Predstavljen je potpuno novi Morgan Super 3, trotočkaš sa motorom iz Forda menjačem iz Mazde MX-5

Predstavljen je Morgan Super 3, koji sasvim opravdano može da se zove potpuno novi model. Novi Morgan Super 3, trotočkaš za zabavnu vožnju je konstruisan od nule, i tehnološki je najnapredniji Mogan ikada, što mnogo znači ako se zna da ova britanska kompanija proizvodi svoje trotočkaše već 113 godina.
Kako fabrka tvrdi, Morgan Super 3, iako je potpuno nove konstrucije, nije izgubio ni šta od šarma i uživanja u vožnji koje je nudio dosadašnji model, ali donosi mnogo veće mogućnosti personalizovanih konfiguracija.
Egzotični trotočkaš ima samonoseću platformu koja je izrađena od lepljenih aluminijumskih profila sa ojačanjima na bočnim površinama. Tehnološki, ovakva platforma deli konstruktivna rešenja sa platformama na kojima se nalaze modeli Morgan Four i Plus Six, koji su predstavljeni 2020. i 2019. godine. Glavna prednost je mala masa i velika rigidnost karoserije.
Iako vizuelno vrlo liči na prethodni model, Morgan Super 3 je izgrađen sa potpuno drugačijim pristupom. Dosadašnji model je kao inspiraciju koristio trotočkaše sa V2 motorom iz ’20-ih godina prošlog veka, dok je Super 3 inspirisan stilom ’50-ih godina prošlog veka. U osnovi, to je najvidljivije po karoseriji koja je zaobljenija i aerodinamičnija, a svakako, nestao je tradicionalni poprečno smešteni V2 motor iz prednjeg dela vozila.
Kabina ima drugačiju arhitekturu i organizaciju, pa putnicima nudi više prostora nego do sada. Obzirom na egzotičnost vozila, a samim tim i namenu da se bude u svrsi vožnje same za sebe, sve u kabini je zaštićeno od prašine i vode uključujući čak i USB priključak i okrugle al digitalne instrumente. Veći deo enterijera izrađen je od oblikovanog metala koji je izložen na dodir. Praktično jedna sitnica preuzeta iz prethodnika je dugme za startovanje motora inspirisano prekidačem borbenog aviona.
Pogon za Morgan Super 3 je trocilindarski, pa se uklapa u oznaku modela, a preuzet je od Forda. U pitanju je 1.5 litarski agregat, ali bez turbo kompresora, čiju snagu Morgan nije deklarisao, ali navodi da je mnogo veća od noga što je do sada ovakav model dobijao od dvocilindraša. Petostepeni manuelni menjač je takođe preuzet, ali ne od Forda nego od Mazde MX-5. Ista menjačka kutija je i do sada korišćena, ali je prenos snage na točkove modifikovan, pa je sada preko pogonskog remena koji je ojačan ugljeničnim vlaknima.
Ukoliko je neko zainteresovan Super 3 je počeo da se prodaje. Iako nema previše točkova, a ruku na srce ne pruža ni spektakularnu udobnost u vožnji, nije ni malo jeftin. U svojoj postojnibi Engleskoj košta 42.000 evra i to bez PDV-a, a svakako i bez naše procedure homologacija, na kojoj je veliko pitanje kako bi prošao.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Nova Kia Ceed i zvanično

Kia Motors je potpuno razotkrila novoi Ceed, koji će se javnosti premijerno predstaviti na ...

Nissan X-Trail – za asfalt i prašinu

Da li išta postane najprodavanije na svetu tek tako? Da li je nešto godinama ...

Trka Formule 1 u Kini definitivno odložena

Trka Formule 1 za veliku nagradu Kine definitivno je odložena zbog opasnosti od koronavirus, ...

Delage (možda) oživi uz D12 hiperautomobil

Delage francuska marka koja je nekada pripadala velikima pa nestala, danas je na putu ...

Jeep Wrangler Rubicon 392 otkriven: off-road i 6.4 Hemi V8

Jeep je za 2021. godinu pripremio još jednu verziju veoma popularnog modela Wrangler Jeep ...

Bentley prodao 20.000 Bentaygi

Bentley Bentayga se nekoma sviđa, nekima ne, ali savakako se odlično prodaje i pokazuje ...