Porsche Taycan i zvanično, konačno

O prvom električnom Porscheu, modelu Taycan slušamo već toliko dugo da mu je došlo vreme za restilizaciju. Ipak, sada je i zvanično predstavljen

Foto: Porsche

O Porscheu Taycan, prvom električnom, prvom pravom izazivaču Tesle, prvom na novoj platformi, i još mnogo čemu prvom slušamo toliko dugo, da činjenica da je konačno zvanično predstavljen deluje kao repriza. Ipak nije. Dosta toga je bilo skriveno do premijere. Za početak, start prodaje obeležiće najjače i najskuplje verzije, kako je već nazivaju, super limuzine na struju. Taycan Turbo i Turbo S stižu prvi u salone, a krajem sledeće godine očekuje se Taycan Cross Turismo i jeftinije verzije. I da, Taycan nema Turbo, nigde drugde osim u imenu.

Foto: Porsche

Obe verzije koje prve stižu do kupaca imaju par elektromotora koji ukupno točkovima isporučuju 616 KS, ali postoji bitna razlika između Turbo i Turbo S verzije. Kada se aktivira maksimalna snaga, „standardni“ Turbo dobija 671 KS uz koje do 100 km/h ubrzava za 3.2 sekunde, a do 200 km/h za 10.6. Turbo S, u istom modu dobija mnogo više – 751 KS. Za ista ubrzanja treba mu dosta manje, 2.8 do 100 km/h i 9.8 do 200 km/h. Da se ne zaboravi, Taycan je Porsche i to mora da opravda. Obe verzije koriste sinhrone motore sa permanentnim magnetom, koji su skuplji, ali manji, lakši i efikasniji.

Foto: Porsche

Bolna tačka elektromobilizacije koju čini banalna stvar kao što je baterija, rešena je paketom od 93.4 kW, koji su ovoj „limuzini“ (ima četvora vrata), dovoljni za autonomiju od 450 do 470 kilometara po WLTP ciklusu merenja. Za punjenje mogi da koriste stanice do 800V, sa maksimalnih 270 kW, a na takvoj instalaciji do 80% baterije se pune za 22 minuta i po. Ako se puni na kućnoj utičnici, potrebno je 11 časova. Upravo pogonski sistem i baterije i problemi koje je Tesla imao sa pregrevanjem naveli su Porsche na brojne testove izdržljivosti i ponovljenih maksimalnih preformansi, koji su doveli do dovoljno efikasnog sistema hlađenja.

Foto: Porsche

Nije uobičajeno, ali Taycan koristi i sistem prenosa. Prednji motor ga nema, ali zadnja osovina ima dvostepeni reduktor, sa logičnom ulogom. Kraći prenos se koristi za maksimalna ubrzanja, duži za ekonomično krstarenje. U kom stepenu prenosa će vozilo biti, ne zavisi samo od pritiska na papučicu gasa, nego i od selektovanog moda vožnje.

Foto: Porsche

A ako se vratimo na problem stanica za punjenje koje su i dalje daleko od dovoljne gustine, Porsche je osmislio i planer punjenja u navigacionom sistemu. On ne samo da preporučuje rutu, nego i reguliše temperaturu baterija, kako bi obezbedio najoptimalnije punjenje prilikom zaustavljanja.

Foto: Porsche

Ako se vratimo mehanici, otkrivamo da Taycan leži na vazdušnom ogibljenju sa tri komore i ima varijabilnu visinu vozila i zavisnosti od brzine, ali i sistem aktivnih varijabilnih amortizera. Među opcijama se nalazi i upravljanje na zadnjim točkovima, a Porsche Dynamic Chassis Control ima ozbiljan zadatak da 2.5 tona teško vozilo pretvori u limuzinu vrednu amblema Porsche po putanju vozne dinamike.

Foto: Porsche

Kočnice na Taycanu ne liče ni na jedan sistem ikada ugrađen u Porscheu. Pre svega zbog toga što elektro pogon može da obezbeđuje 90% potrebe za zaustavnom silom istovremeno rekuperirajući energiju u baterije. Ipak, Taycan ima gigantske diskove od 415 mm napred koje „grizu“ monoblok čeljusti sa deset klipova, dok su pozadi diskovi od 365 mm, sa četvoroklipnim čeljustima. Među opcijama su i karbon keramički diskovi.
Iako je poručeno već 30.000 Taycana, red je da spomenemo i cenu. Kreće se od oko 150.000 evra za Turbo i oko 185.000 evra za Turbo S.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Nissan predstavio GT-R NISMO za 2020.

Nissan uspešno održava u životu sada već vremešni GT-R. Upravo je predstavio Nismo verziju ...

Zavšen Dakar i za Romu

Dakar reli je završen i za Nanija Romu, koji je u prevrtanju svojim X-Raid ...

Spajaju se Renault i FCA!

Na pomolu je mega ujedinjavanja. Iako još nije zvanično objavljeno Renault i FCA se ...

Ferrari Modulo se zapalio, vlasnik ugasio požar i nastavio vožnju

Kolekcionarski primerci automobila vrlo često stoje u garaži i skupljaju prašinu dok ne budu ...

Nova Opel Corsa konačno javno i zvanično

Opel Corsa je proizvedena u više od 13,6 miliona jedinica od svetske premijere 1982. ...