Site icon

Formula 1 – Wolff protiv ulaska Andrettija

Šef Formula 1 tima Mercedes-AMG Toto Wolff je protiv ulaska novog tima u Formulu 1 da se ne bi umanjila vrednost šampionata

Šef Formula 1 tima Mercedes-AMG Toto Wolff protivi se ulasku još jednog tima u šampionat, misleći na prijavi koju je Formuli 1 podneo Adretti Global. Njegov argument je zabrinutost da bi ulazak još jednog tima umanjio vrednost šampionata Formule 1, i kategoričan je da svaki novi tim koji uđe u šampionat mora sa sobom doneti i dodatnu vrednost takmičenju. Šef i vlasnik 33% tima Mercedes-AMG smatra da bi dodavanje još jednog tima moglo imati efekat “razređivanja” vrednosti Formule 1 koja je apsolutni vrhunac auto sporta, i uporedio je sa Ligom Šampiona i NFL-om. Poznato je i da je Wolff izjavio da Michaelu Andrettiju za njegov novi F1 tim treba obezbeđen budžet od milijardu dolara kako b bio konkurentan od samog starta. Wolff priznaje da je Andretti veliko i poznato ime auto sporta, i da je Amerika veliko i važno potencijalno tržište. “Svaki novi tim koji se uključuje u Formulu 1 ne samo da mora da plati ulaznicu 200 miliona dolara, nego da pokaže šta će doneti sportu, organizaciji FIA i svim ostalim timovima. Samo tako će Formula 1 rasti”, kaže Wolff.
Andretti, koji je u ime Andretti Global aplicirao za ulazak u šampionat Formule 1 sa svojim timom 2024. godine i čeka odgovor, odgovorio je Wolffu da će njegov tim, ako ulazak bude odobren, doneti značajan interes i publiku sa sobom. Šampionat bi imao dva američka tima i prenosio bi popularnost auto sporta i na severnoamerčki kontinent. “Toto pita šta donosimo? Ja mislim da mnogo više donosimo, nego što umanjujemo vrednost Formule 1” kaže Andretti i dodaje da je popularnost Netflix serijala Drive to survive u Amrerici pokazala koliki je interes za Formulu 1. Amerčko tržište još uvek neiskorišćeno, a mi možemo doneti dugoročnu popularnost kao američki tim sa američkim vozačem.
Za razliku od Wolffa drugi šefovi timova su podržali Andrettijevu kandidaturu za ulazak u F1, ali sam Andretti kaže da FIA što pre mora doneti odluku, ukoliko želi da se tim priključi na početku sezone 2024. Sin nekadašnjeg šampiona Formule 1 Marija Andrettija i bivši vozač Formule 1 Michael Andretti tvrdi da već ima postignut dogovor sa Renaultom o snabdevanju pogonskim grupama, kao i da je u Engleskoj obezbedio lokaciju za gradnju svog pogona Formule 1.
A Formula 1 je kao i uvek prepuna spekulacija i priča po kuloarima, pa su mnogi stav Wolffa protumačili kao strah od ulaska Andretti Autosport tima, Naime, spekuliše se da Andretti koji svoje timove već ima u sedam šampionata (IndyCar, Formula E, IMSA, Indycar, Indy Lights, Supercars i SuperCopa), može bti više nego opasan konkurent, obzirom da je sposoban da privuče vrlo snažne sponzore i bude atraktivan sa ponudama za glavnu operativu tima.

Next: Nissan Juke od leta bogatiji za hibridni pogon