fbpx

Formula 1 – Wolff protiv ulaska Andrettija

Šef Formula 1 tima Mercedes-AMG Toto Wolff je protiv ulaska novog tima u Formulu 1 da se ne bi umanjila vrednost šampionata

Šef Formula 1 tima Mercedes-AMG Toto Wolff protivi se ulasku još jednog tima u šampionat, misleći na prijavi koju je Formuli 1 podneo Adretti Global. Njegov argument je zabrinutost da bi ulazak još jednog tima umanjio vrednost šampionata Formule 1, i kategoričan je da svaki novi tim koji uđe u šampionat mora sa sobom doneti i dodatnu vrednost takmičenju. Šef i vlasnik 33% tima Mercedes-AMG smatra da bi dodavanje još jednog tima moglo imati efekat “razređivanja” vrednosti Formule 1 koja je apsolutni vrhunac auto sporta, i uporedio je sa Ligom Šampiona i NFL-om. Poznato je i da je Wolff izjavio da Michaelu Andrettiju za njegov novi F1 tim treba obezbeđen budžet od milijardu dolara kako b bio konkurentan od samog starta. Wolff priznaje da je Andretti veliko i poznato ime auto sporta, i da je Amerika veliko i važno potencijalno tržište. “Svaki novi tim koji se uključuje u Formulu 1 ne samo da mora da plati ulaznicu 200 miliona dolara, nego da pokaže šta će doneti sportu, organizaciji FIA i svim ostalim timovima. Samo tako će Formula 1 rasti”, kaže Wolff.
Andretti, koji je u ime Andretti Global aplicirao za ulazak u šampionat Formule 1 sa svojim timom 2024. godine i čeka odgovor, odgovorio je Wolffu da će njegov tim, ako ulazak bude odobren, doneti značajan interes i publiku sa sobom. Šampionat bi imao dva američka tima i prenosio bi popularnost auto sporta i na severnoamerčki kontinent. “Toto pita šta donosimo? Ja mislim da mnogo više donosimo, nego što umanjujemo vrednost Formule 1” kaže Andretti i dodaje da je popularnost Netflix serijala Drive to survive u Amrerici pokazala koliki je interes za Formulu 1. Amerčko tržište još uvek neiskorišćeno, a mi možemo doneti dugoročnu popularnost kao američki tim sa američkim vozačem.
Za razliku od Wolffa drugi šefovi timova su podržali Andrettijevu kandidaturu za ulazak u F1, ali sam Andretti kaže da FIA što pre mora doneti odluku, ukoliko želi da se tim priključi na početku sezone 2024. Sin nekadašnjeg šampiona Formule 1 Marija Andrettija i bivši vozač Formule 1 Michael Andretti tvrdi da već ima postignut dogovor sa Renaultom o snabdevanju pogonskim grupama, kao i da je u Engleskoj obezbedio lokaciju za gradnju svog pogona Formule 1.
A Formula 1 je kao i uvek prepuna spekulacija i priča po kuloarima, pa su mnogi stav Wolffa protumačili kao strah od ulaska Andretti Autosport tima, Naime, spekuliše se da Andretti koji svoje timove već ima u sedam šampionata (IndyCar, Formula E, IMSA, Indycar, Indy Lights, Supercars i SuperCopa), može bti više nego opasan konkurent, obzirom da je sposoban da privuče vrlo snažne sponzore i bude atraktivan sa ponudama za glavnu operativu tima.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Audi do 2026. godine lansira svoj poslednji SUS model?

Prema objavi Süddeutsche Zeitunga Audi će svoj poslednji model sa SUS motorom lansirati do ...

Alfa Romeo Tonale stigao u Srbiju

Alfa Romeo Tonale, novi italijanski SUV je stigao i u Srbiju, praktično istovremeno kada ...

Opel uneo sasvim novi život u Zafiru

Atraktivni, fleksibilni i praktični vanovi se zovu Zafira. Dvadeset godina nakon što je uspeh ...

Mitsubishi oživljava Lancera

Ako je verovati Misubishijevim čelnicima i konceptu e-Volution, ime Lancer se vraća ali u ...

Nova Škoda Fabia počela da se proizvodi

Danas je prva Fabia četvrte generacije sišla s proizvodne linije u glavnom pogonu Škoda ...

Prvi pogled na novi NASCAR trkački automobil za 2021. godinu

NASCAR je pružio prvi pogled na dizajn novog trkačkog automobila koji se razvija za ...