fbpx

Električni Rolls Royce Spectre polira formu

Električni Rolls Royce Spectre završio je zimske testove na polarnom krugu u ekstremnim uslovima pri temperaturama i do -40°C

Električni Rolls Royce Spectre završio je program zimskih testova, koji su pri temperaturam koje su padale i do -40°C obavljeni u Švedskoj. Sa do sada pređenih oko 500.000 kilometara, Rolls Royc Spectre je završio oko 25% globalnog test programa. O koliko rigoroznom test programu se radi najbolje ilistuje podatak da simulira 400 godina stvarne eksploatacije.
Zamimljivo je da svaki novi Rolls Royce model svoj život počinje u zimskim uslovima, a nekoliko je razloga zbog čega se od starta podvrgava ekstremnim uslovima. Kada se naprave prvi protoipovi, nženjeri sprovode vrlo bazične testove u ekstremnim uslovima, kao bi bili sigurni da su svi sistemi operativni i rade pod ekstremnim uslovima niskih temperatura. Taj test se kombinuje sa početkom procesa postizanja uglađenosti koji se očekuje od marke Rolls Royce, a koji počinje sa testovima buke, vibracija i grubosti modela. Varijabile koje utiču na ove karakteristike su u rasponu od izbora materijala, preko gustine zaptivne gume na vratima, čvrstine blokova na oslanjanju, pa čak i vrste lepkova koji se koriste. Karakteristike materijala mogu se značajno promeniti kada su podvrgnute niskim temperaturama, isto kao grejanje kabine vozila, provetravanje, klimatizacija i rashladni sistem motora.
Novi i potpuno električni Rolls Royce Spectre nije izuzetak. Između ostalog, testovima na ledu koji ima vrlo nizak nivo trakcije, inženjeri postižu dinamičke uslove pri malim brzinama kakvi bi se na suvom asfaltu mogli postići samo pri vrlo visokim brzinama. U takvim uslovima definše se upravljivost, kontrola nad vozilom, stabilnost i predvidivost vozila.
Rolls Royce Spectre je tehnološki Rolls Royce 3.0. Model Phantom nastao u Goodwoodu je bio Rolls Royce 1.0. Aktueln Phantom, Cullinan i Ghost na svojim aluminjumskim platformama su Rolls Royce 2.0. Spectre, sa svojim elektrčnim pogonom i decentralizovanom nadzornom i kontrolnom inteligencijom je 3.0 model. Spectre je najpovezaniji RR ikada, a svaka ugrađena komponenta je inteligentnija nego ikada. Spectre ima 141.200 prijem-predaja relacija i više od 1.000 funkcija sa preko 25.000 podfunkcija. Poređenja radi, Phantom ima 51.000 prijem-predaja relacija, 456 funkcija i 647 podfunkcija. Sa dva kilometra kablova u Phantomu, Spectre ima sedam kilometara instalacija. IT sektor je za Spectre pripremio 25 puta više algoritmova nego za Phantom.
Spectre postaje Phantom Coupe
Rolls-Royce Spectre dizajnom će biti dugovni naslednik modela Phantom Coupe, ali i drugih legendarnih kupea ove marke. Ekskluzivitet je da će biti prvi kupe sa točkovima od 23 cola još od 1926. godine. Iako je Sprectre veliko vozilo, kao i svi električni automobili njegova karoserija mora stvarati što niše koeficijente otpora vazduha. Već na ranim protipovima koji će doživeti brojna doterivanja, postignute je čeoni koeficijent otpora od samo 0.26. Lokacija baterije na novoj platformi je specifična. U podu je vozila što je uobičajeno, ali između baterije i poda vozila provlače se sve instalacije, čime je baterija postala akustički izolator od 700 kilograma.
Nakon završenih zimskih testova, novi super-kupe nastavlja sa globalnim test programom. Pre nego što uđe u serijsku proizvodnju a do prvih kupaca stigne u četvrtom kvartalu 2023. Rolls Royce Spectre prototipovi prevaliće preko dva miliona kilometara tokom kompletnog test programa.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Toyota C-HR stiže u GR Sport paketu opreme

Predstavljanjem nove varijante GR SPORT, s novim bojama, i ponudom opreme u C-HIC paketu, ...

Konačno javno – Škoda Kamiq

Nakon dosta najavljivanja konačno otkriven još jedan SUV sa slovom Q iz Škode Uz ...

BMW ukida V12 nakon 34 godine proizvodnje

BMW ovog meseca ukida proizvodnju svog legendarnog V12 motora i to će učiniti na ...

BMW kupio svog najvećeg tjunera Alpinu

Ekologija je donela crne dane za tjunere – umesto da stavi ključ u bravu ...

Mazda najavljuje sedmosed CX-80 za Evropu

Nakon predstavljanja novog CX-60 SUV-a, Mazda najavljuje i veći model CX-80 u istom segmentu ...

Ford je predstavio novi Ranger Raptor

Ford je predstavio novi Ranger Raptor za 2023. godinu, čiji 2.0 dizel je zamenjen ...