fbpx

BMW Serije 3 je predstavljen osvežen i modernizovan

BMW Serije 3 je izuzetno značajna model za proizvođača iz Minhena, pa nije iznenađenje što pri restilizaciji značajno unapređen

BMW Serije 3 svakako je jedan od najdugovečnijih i najvažnijih modela u ponudi marke iz Minhena. S toga, i nije preterano iznenađenje što je u procesu redovnog osvežavanja i podmlađivanja modela Serija 3 dobila mnogo toga, i to ne kozmetičkog nego funkcionalnog.
Po pitanju izmena na eksetrijeru BMW je na osveženoj Seriji 3 bio prilično konzervativan. Nisu stigla aktulena na Seriji 7 predstavljen podeljena prednja svetla, nego su manje-više ista kao i u prvom polugodištu života ovog modela.
Malo je izmenjen oblik odbojnika bočnih uvodnika vazduha. “Bubrezi” grila hladnjaka za nijansu su širi, a diskretnim izmenama postignut je nešto “čistiji” prednji deo Serije 3. Ni pozadi nema dramatičnih izmena. Nešto je primetnija forma slova “L”, u zatamljenim zadnjim svetlosni grupama.
Za novine u enterijeru ne može se reći da su konzervativne. BMW Serije 3 je dobio veliki zakrivljeni ekran ispod kojega se zapravo nalaze digitalna instrument tabla od 12.3”, i veliki višenamenski ekran dijagonale od 14.9 inča. Novi “stakleni” kokpit zahtevao je promene i u samoj konstrukciji i obliku armature. Otvori ventilacije znatno su suženi, a premeštene su i komande klimatizacije. Na centralnom grebenu najveća novina je minijaturni “prekidač” osmostepenog automatskog menjača.
Uporedo sa novim sistemom prikaza stgla je i nova generacija koja ga podržava. BMW Serije 3 za 2023. godinu koristi iDrive sa operativnim OS8 sistemom. BMW tvrdi da nova grafika i struktura izbornog menija ima stil “pametnog” telefona, sa više funkcionalnosti za koje se koriste glasovne komande. Takođe, BMW tvrdi da vozač i suvozač imaju više digitalnih mogućnosti nego do sada, uključujući BMW Maps navigacioni sistem baziran na “cloudu”, koji je postao deo standardne opreme Serije 3. Takođe, sada je dostupno povezivanje sa 5G mrežom, sa povezivanjem i korišćenjem do čak 10 digitalnih servisa.
Pod poklopcem motora isti je izbor kao što je do sada bio u BMW-u Serije 3. Bazni BMW 330i koristi 2.0 turbo sa 255 KS, dok 330e plug-in hibrid na raspolaganju ima 288 KS. Za model M340i rezervisan je redni 3.0 šestocilindraš, opcioni xDrive pogon na svim točkovima uz 382 KS, a točkovi od 18” postali su standardni za celu Seriju 3.
U prodajne salone osveženi BMW Serije 3 stiže krajem leta.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

U Beogradu je predstavljen osveženi BMW X5

U Beogradu je premijerno predstavljen osveženi BMW X5 sa BMW Connected Drive sistemom, koji ...

Audi izdao opoziv za 1.27 miliona automobila

Audi je izdao opoziv za 1.27 miliona automobila širom sveta, koji važi za A4, ...

Kia Telluride i e-Soul pobednici izbora Svetski auto 2020. godine

Kia je pobednik izbora Svetski auto godine modelima Telluride i e-Soul koji je proglašen ...

Zabrana EU za izvoz automobila ne odgovara lopovima

Zabrana EU za izvoz automobila koji nisu ispravni za vožnju može stvoriti dodatne izazove ...

Ford ulaže milijarde ali i otpušta radnike

Ford će u naredne tri godine uložiti 11 milijardi dolara u reorganizaciju, ali i ...

Volvo XC60 najbezbedniji prema Euro NCAP testovima

Volvo XC60 osvojio je prestižnu nagradu najbezbednijeg SUV-a, i automobila sa najboljim sigurnosnim performansama ...