fbpx

Formula 1 – pol pozicija za Leclerca u Bakuu

Formula 1 je stigla u Baku, grad vetra, a start sa prve pozicije imaće Charles Leclerc vozač tima Ferrari

Photo by Clive Rose/Getty Images) // Getty Images / Red Bull Content Pool // SI202206100360 // Usage for editorial use only //

Prvi deo kvalifikacija u Bakuu, glavnom gradu Azerbejdžana na obali Kaspijskog jezera, doneo je prekid 2:30 pre kraja sesije. Lance Stroll je u jednom izlasku na stazu uspeo dva puta da udari u zaštitnu ogradu. Prvi put bez, ali drugi put sa ozbiljnim oštećenjem bolida, čime je završio svoje kvalifikacije. Q1 je nastavljen opštom gužvom na stazi, sa preostalo samo 2:30 minuta, dovoljno za jedan krug za zagrevanje pneumatika i jedan brzi krugu, a u lošoj poziciji našao se Valtteri Bottas, koji je zbog tehničkih problema kasno uopšte i izašao na stazu, a pred nastavak kvalifikacija bio na 17 poziciji. Čelo tabele u Q1 bio je prema očekivanju, isto kao i spisak onih koji nisu prošli dalje. Najbrži je bio Verstappen, a Bottas se u poslednjem trenutku provukao u Q2. Eliminisani su oba vozača tima Haas, što nije iznenađenje za Micka Schunachera, ali jeste za Kevna Magnussena. U poslednjim trenucima Q1 Fernando Alonso je imao izlet van staze, ali bez udarca u ogradu, ali je pre toga seb obezbedio prolazak dalje.
I drugi deo kvalifikacija doneo je izletanje Aston Martina i udarac u ogardu, ali ovaj put od strane Sebastiana Vettela, srećom bez oštećenja bolida ili prekida sesije. Lagano češanje ograde imali su Leclerc, Verstappen i Tsunoda. Najbolje vreme postavio je ponovo Perez, drugo vreme Leclerc, a Hamilton se uz pomoć Russela i zavetrine provukao u Q3. Na žalost, to se ne može reći za oba vozača McLarena, Dainela Ricciarda i Landa Norrisa, koji se nisu plasirali u Q3 i satrtovaće sa 12. i 13. pozicije. U Q3 nije prošao ni Bottas, ali su prošla oba vozača tima Alpha Tauri.

Foto: Ferrari Press Office

Treći i svakako najvažniji deo kvalifikacija u Bakuu doneo je zanimljiv razvoj događaja. U prvim brzim krugovima, najbrži su Sainz i Leclerc, a iza njih Perez koji lagano češe zid i Verstappen. Rasplet kvalifikacija za Veliku nagradu Azerbedžana Formule 1 se dešava u poslednja tri minuta. Prvi startni red osvojili su Leclerc sa  prednošću od 0.282 ispred drugoplasiranoh Pereza. Treća pozicija pripada Verstappenu, a četvrta Sainzu, dok je Russel petim mestom dokazao sa se Mercedes ipak može voziti, dok se Hamilton žalio i završio na sedmoj pozicije.
Trka za Veliku Nagradu Azerbejdžana vozi se od 13:00, voziće se 51 krug na uličnoj stazi sa krugom dugim 6.003 metra.

1 Charles Leclerc Ferrari 1:41.359
2 Sergio Perez Red Bull 0.282s
3 Max Verstappen Red Bull 0.347s
4 Carlos Sainz Ferrari 0.455s
5 George Russell Mercedes 1.353s
6 Pierre Gasly AlphaTauri 1.486s
7 Lewis Hamilton Mercedes 1.565s
8 Yuki Tsunoda AlphaTauri 1.697s
9 Sebastian Vettel Aston Martin 1.732s
10 Fernando Alonso Alpine 1.814s

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Salon u Frankfurtu uspešan za Volkswagen

Volkswagen je osvojio nekoliko najprestižnijih nagrada na međunarodnom sajmu automobila u Frankfurtu. Frankfurt, septembar ...

Lamborghini potvrdio električni 2+2 GT za 2028.

Lamborghini potvrdio električni 2+2 GT za 2028. pored vesti da je prodao dvogodišnju proizvodnju ...

Meet the S-Class DIGITAL: “Luksuz i dobrobit”

Moderni luksuz dostiže novi nivo u unutrašnjosti nove S-Klase koju nastavljamo da upoznajemo Dizajneri ...

Novi MINI uz SERVICE INCLUSIVE u trajanju od 4 godine

I u 2018. godini MINI Srbija nastavlja sa uslugom Service Inclusive (MSI) za sve ...

Formula 1 – Verstappenu pobeda u Ostinu

Na nešto veću brzinu i bolju taktiku tima Max Versappen je došao do veoma ...

VW Arteon u Srbiji

Domaćoj publici predstavljen je novi model iz Volkswagena na nesvakidašnjoj umetničkoj izložbi, a ne ...