fbpx

Toyoti peta uzastopna pobeda na 24 časa Lemana

Toyoti je pripala peta uzastopna pobeda na trkačkom maratonu 24 časa Lemana na kojoj nije imala ozbiljnije konkurente

Foto: TOYOTA GAZOO Racing.

Toyoti je pripala i peta uzastopna poneda na legendarnom automobilskom maratonu, trci 24 časa Lemana. Ne samo da je posada Sebastien Buemi, Brendon Hartley i Ryo Hirakawa u Toyoti GR010 Hybrid sa startnim brojem 8 odnela ubedljivu pobedu, nego je dominaciju japanske marke potvrdila i posada Jose Maria Lopez Mike Conway i Kamui Kobayashi, koja je osvojila drugo mesto, iako je tokom 24 časa jurnjave imala dramu na stazi. Naime, u 16 satu vožnje Lopezu se automobil zaustavio na stazi, i samo zahvaljujući električnom pogonu na prednjim točkovima uspeo je da ponovo pokrene kompletno vozilo i njegov pogon.
Treće mesto u najjačoj i najatraktivnijoj LMDh klasi osvojila je posada Ryan Briscoe, Richard Westbrook i Franck Mailleux u automobilu Glickenhaus 007 LMH iza kojega je stajala neuporedivo manja i slabija podrška nego iza fabričkog tima Toyota. Iako su završili sa pet krugova zaostatka iza pobednika, imali su nastup bez previše problema i stresova i sa Lemana odlaze zadovoljni. Za razliku od njih, jedini A 480 LMDh automobil tima Alpine, koji je zapravo automobil Oreca iz nekadašnje LMP1 klase, je imao sasvim drugačiju sudbinu, i uz brojne probleme nekako je završila trku, ali daleko od visokog plasmana. Posada Nicolas Lapierre, Matthieu Vaxiviere i Andre Negrao je van 20 prvoplasiranih, a ciljem je prošla sa 15 krugova zaostatka za pobednikom.

Foto: TOYOTA GAZOO Racing.

A sledeći Leman, koj će se voziti u junu 2023. treba iščekivati sa nestrpljenjem. Mnogo što šta će se promeniti, a pre svega po pitanju konkurencije u najjačoj klasi. Mnogo smo već pisali i spominjali, ali vredi podsetiti da će Toyota morati mnogo više da se potrudi da nastavi pobednički niz. Na megdan u Leman 2023. stižu i Peugeot, Acura, Ferrari, Porsche, Cadillac, a ne treba isključiti ni dolazak BMW-a i Lamborghinija, a možda čak i Audija, mada je marka sa četiri prstena pod velikim znakom pitanja zbog ulaska u Formulu 1. U junu sledeće godine, Leman neće biti samo maraton, nego pravi automobilski pakao kada je konkurencija u pitanju.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Maseratijev V6 i nije baš tako nov

Maserati odavno želi samostalnost u odnosu na Ferrari po pitanju motora, pa razvija svoj ...

Novi BMW Serije 3 stigao u Srbiju

Juče je u Beogradu predstavljen jedan od najpoželjnijih automobila BMW game – BMW Serije ...

Ako poželite da driftujete…

Driftovanje je lepo i atraktivno, ali samo kada je bezbedno i kada se radi ...

Priprema se novi Mercedes SL

Počela su drumska testiranja nove generacije Mercedesa SL, koji bi trebao da se pojavi ...

Sjajna predstava Formule 1 u Monzi

Taman kada pomislimo da nam Formula 1 postaje sve samo ne zanimljiva, dogodi se ...

Prvi pogled na novi NASCAR trkački automobil za 2021. godinu

NASCAR je pružio prvi pogled na dizajn novog trkačkog automobila koji se razvija za ...