fbpx

Formula 1 – FIA (ipak) interveniše zbog poskakivanja

Formula 1 će ipak morati malo manje da poskakuje prema direktivi FIA koja je odlučila da se umesa tehničkom direktivom

Photo by Mark Thompson/Getty Images) // Getty Images / Red Bull Content Pool // SI202205290325 // Usage for editorial use only //

Formula 1 se nakon skoro 40 godina suočila sa fenomenom poskakivanja bolida pri veliki brzinama, što je dovelo do zabrinutosti vozača i timova po zdravstvenoj i bezbednosnoj osnovi. U do sada održanih osam tka Formule 1 u sezoni 2022. pokazalo se da su neki timobi sa ovim fenomenom izšali bolje na kraj, dok drugi nisu, a od FIA se očekivalo da preduzme korake i zaštiti vozače. Sa druge strane FIA je poručivalo da je na timovima i inženjerima da otklone poskaivanje bolida. Jedini do sada poznati “lek” bio je podizanje vouila od podloge, čime se smanjuje stvaranje vakuma ispod vozila, čime se smanjuje poskakivanje, ali i značajno smanjuju performanse vozila činjenivom da generiše manje nizgonske sile.

Foto: Alpine F1 Team

Ipak, FIA je popustila i izdala tehničku direktivu koja bi trebala da vodi ka efikasnijoj eleliminaciji poskakivanja u interesu bezbednosti, a nakon, između ostalog, konsultacijama sa lekarima sa kojima je diskutovano opterećenje koje pri poskakivanju trpe vozači, a već tokom ovog vikenda Formule 1 u Kanadi FIA će održati sastanak sa timovima na temu kako će ograničenja biti primenjena.
Izvesno je da će timovi morati da preduzmu korake kako bi se smanjilo poskakivanje i naprave neophodne konstruktivne promene na F1 bolidima, dok FIA, za sada, neće donositi svoje rešenje koje su to promene.
U saopštenju stoji da će FIA:
1. pažnjivije kontrolisati površine (“skids” i “plates”) na podu vozila u smislu njihove konstrukcije i habanja tokom trke
2. Brojčano definisati prihvatljiv nivo vertikalnih oscilacija, za koji tačni okviri i brojke još nisu tačno definisani i biće definisani u saradnji sa timovima Formule 1.

Foto: Petronas Mercedes-AMG Formula 1 Team / Jiri Krenek

Pored toga, kratkoročno, FIA će sa predstavnicima timova održati sastanak kako bi definisala mere uz koje će F1 bolidi trajno biti manje podložni poskakivanju. Prema onome što se trenutno može zaključiti, najveći gubitnik novim pravilma biće tim Mercedes-AMG čiji bolidi su pokazali najveću sklonost ka poskakivanju, a limitiranje ovih oscilacija primoraće tim da ili podigne vozilo, ili učini neki drugi radikalan potez, a što uopšte nije jednostavno a da se ne utiče na ukupne performanse vozila.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

BMW i8 Roadster definitivno 2018.

Nije tajna da BMW već neko vreme priprema otvorenu verziju i8, ali sada je ...

BMW serviseri dobijaju naočare sa proširenom stvarnošću

BMW je najavio da će opremiti svoje servisere u SAD pametnim naočarama sa proširenom ...

Tesla Model S Plaid + verzija zvanično otkazana

Tesla bi trebalo da počne sa isporukama svog Modela S Plaid 10. juna, ali ...

Alonso u Toyoti TS050 za 2018.

Fernando Alonso nastavlja pripreme za nastupe u WEC šampionatu za TOYOTA GAZOO Racing Dvostruki ...

Na Dakaru Sainz u problemima, pobeda za Yamahu

Već treći dan Dakara 2019. doneo je iznenađenja i obrte. Branilac titule je u ...

Novi Nissan Qashqai – spoj naprednog dizajna i vrhunske udobnosti

Povezana, udobna i superiorna kabina novog Nissana Qashqai postavlja novi standard  za vrhunski osećaj, ...