fbpx

BMW Serije 1 predstavljen u novom ruhu

BMW Serije 1 predstavljen u novom ruhu nakon poprilično sveobuhvatnog osvežavanja odlično prodavanog modela

BMW Serije 1

BMW Serije 1 predstavljen u novom ruhu nakon poprilično sveobuhvatnog osvežavanja odlično prodavanog modela, direktnog konkurenta Audiju A3 i Mercedes-Benz A-Klasi. Šta više, novine, što estetke, što mehaničke i elektronske su toliko velike, da BMW sa pravom ovaj model naziva Serijom 1 četvrte generacije, iako je u aktuelnoj evoluciji predstavljen 2019. godine.

BMW Serije 1

Ključ za ove revizije je novi izgled – iako je očigledno zasnovan na odlazećem automobilu. Na prednjem delu ćete prvo primetiti mnogo uglađeniji „nos“, sa farovima povučenim unazad i oštrijim, ugaonijim površinama. Široke rešetke „bubrega” gube centralnu liniju označenu bojom – spajajući se u jednu veliku, ventiliranu ploču na nosu automobila.

BMW Serije 1

Ovaj deo, koji se sastoji od vertikalnih i dijagonalnih šipki, takođe sadrži senzore i radare za sisteme pomoći vozaču automobila. Sa strane, najistaknutija promena je utisnuti broj ‘1’ na C-stubu automobila, ugrađen u ikoničnu Hofmajsterovu izbočinu direktno iznad zadnjeg točka.

BMW Serije 1

Zadnji deo novog BMW-a Serije 1 dobio je suptilniji izgled, sa revidiranim LED svetlima i svežim dizajnom odbojnika. Automobil je 42 mm duži (ukupno 4.361 mm) i 25 mm viši (na 1.459 mm) nego ranije, iako je širina praktično nepromenjena.

BMW Serije 1

Novine se nastavljaju u enterijeru, gde novi BMW serije 1 dobija jednodelni zakrivljeni infotainment ekran, koji se sastoji od glavnog ekrana od 10,7 inča i digitalne instrument table od 10,25 inča. Dok nedavno revidirani BMV serije 3 koristi BMW-ov OS 8.5 softver, Serija 1 ima napredniji OS 9 – najnoviju tehnologiju kompanije sa Quickselect prečicama na ekranu. „Dosledna digitalizacija smanjuje broj dugmadi i kontrola“, kaže proizvođač. Na drugom mestu, tu je novi sportski volan (grejani M Sport upravljač sa papučicama menjača je opcija) i nova sedišta. Unutrašnjost je potpuno bez kože, a kupci mogu da se odluče za „Econeer“ presvlake napravljene od reciklirane PET ambalaže. Prostor za prtljag je nepromenjen u odnosu na staru Seriju 1, ali kupci sada mogu izabrati zadnje sedište koje se trodelno preklapa u odnosu 40:20:40.

BMW Serije 1

Nova imena modela i ažuriranja motora
Novi BMW Serije 1 je prvi od BMW-ovih modela koji je napustio oznaku „i“. Ovo slovo će biti rezervisano za električne modele marke u budućnosti, što znači da odlazeći 120i i M135i postaju 120 i M135. BMW 120 će biti novi ulazni model, pokretan blagim hibridnim 1,5-litarskim trocilindarskim turbo motorom koji proizvodi 170 KS i 280 Nm obrtnog momenta. Ubrzaće od 0-100 km/h za 7,8 sekundi. Serija 1 sada dobija sedmostepeni Steptronic automatski menjač kao standard. Jedini dodatni model, barem na početku prodaje, biće M135, za koji BMW tvrdi da će ponuditi „značajno poboljšane karakteristike i performanse“ – uprkos tome što ima malo manju snagu i sporiji u ubrzanju od 0 do 100 km/h. Snaga je opala sa 305 KS na 300 KS, a sprint do 100 km/h sada traje 4,9 sekundi – desetinku sporije od starog automobila. Maksimalna brzina ostaje elektronski ograničena na 250 km/h. BMW će novu Seriju 1 ponuditi i pod oznakom 118d sa četvorocilindarskim dizelom od 150 KS uz koji ovaj hatchback do 100 km/h ubrzava za 8,3 sekunde.

BMW Serije 1

Standardni automobili dobijaju „nevidljivo integrisane“ izduvne cevi, dok M135 zamenjuje dvostruke izduvne cevi starog automobila za konfiguraciju sa četiri izduvne cevi ispod zadnjeg odbojnika. Ovo, u kombinaciji sa M rešetkom hladnjaka i oplatama retrovizora, vizuelno ističe vrhunsku verziju, dok se ispod metala nalazi tehnologija Adaptive M Chassis i sportsko upravljanje. xDrive sistem pogona na sva četiri točka je kompletno prenet za prethodnog modela.
Govoreći o novinama koje se kriju ispod karoserije, BMW kaže da je „agilnost, preciznost upravljanja i dinamika u krivinama“ nove Serije 1 poboljšana zahvaljujući „povećanoj rigidnosti strukture karoserije i spojeva donjeg postroja sa karoserijom“. Ovo se, očigledno, postiže optimizovanom kinematikom, novim vezama poprečnih stabilizatora i novim amortizerima. Potpuno nova je i geometrija prednjeg trapa, kako bi se obezbedila „posebno stabilna stabilnost smera i optimizovana povratna informacija od upravljanja“.

BMW Serije 1

Svaka verzija Serije 1 će dobiti točkove od najmanje 17 inča, električno sklopive retrovizore, automatski klima uređaj i BMW Live Cockpit Plus, uključujući BMW mape i navigaciju zasnovanu na „Cloudu”. Infotainment sistem dolazi sa ugrađenim Apple CarPlay i Android Auto sistemima, dok pojedinačne opcije uključuju dvozonsku kontrolu klime, panoramski stakleni krov i Harman Kardon audio sistem.
Kao što je uobičajeno, određeni dodaci će biti upakovani u pakete, a Inovacioni paket donosi Live Cockpit Professional sa head-up displejom i Parking Assistant Plus. Premium paket dodaje bežično punjenje telefona, ulazak i pokretanje bez ključa, plus svetla za lokve sa projekcijom logotipa i prilagodljiva LED prednja svetla.
Prodaja novog BMW-a Serije 1 najavljena je za oktobar ove godine.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Novi “papamobil” je Toyota Mirai

Japanska konferencija katoličkih biskupa uručila je poklon Njegovoj svetosti papi Franji, automobil Toyota Mirai ...

Pobeda Pavlovića na otvaranju sezone Lamborghini Super Trofeo

Miloš Pavlović je na startu Lamborghini Super Trofeo šampionata dokazao klasu i maestralnom vožnjom ...

Nissan objašnjava svoje trenutno stanje

Nissan se našao u situaciji da ima brojne modele koji su odavno trebali biti ...

Renault inovacijom došao do jednostavnog parkiranja

Renault već godinama nudi sisteme pomoći u vožnji kako bi kupcima pojednostavio parkiranje, sada ...

Konačno pokazan Mercedes-AMG Project ONE

Mercedes-Benz je na specijalnom događaju predstavio svoj hiper automobil Mercedes-AMG Project ONE Mercedes-Benz je ...

Vredi biti kuvar – Gordon Ramsay isterao svoju konjicu

Ako je suditi po kolekciji automobila koju ima medijski slavni kuvar Gordon Ramsay, vredi ...