fbpx

Ford Pro Electric Super Van ima snagu hiperautomobila

Ford Pro Electric SuperVan se sa svojom ogromnom snagom pojavio na stazi imanja u Goodwoodu i izazvao dosta pogleda

Ford Pro Electric SuperVan je električni kombi. Dobro, ne baš tako jednostavno. Mogao hi se nazvati, recimo, hiper kombi, zato što ima snagu na nivou pa i dobro preko onoga što imaju najsnažniji hiperautomobili. Recimo, ima više snage od Rimac Nevere.
Samo par dana nakon što je objavio par fotografija svog „hiperkombija“, Ford je Pro Electric SuperVan i pokazao uživo, a gde drugde nego na imanju i stazi koja fascinira ljubitelje automobila – Goodwoodu. Šta više, ne samo da je proparadio bogataškim imanjem na kojem se održava popularni Goodwood Festival of Speed, nego ga je pobednik 24 časa Le Mansa i rekorder Pikes Peaka Romain Dumas, ozbiljno poterao i izazvao začuđene poglede.
Šta je zapravo Ford SuperVan? Električni “kombi” koji je samo izdaleka baziran na novom E-Trasitu. U osnovi, nije prva ikada ovakva tvorevina. Dovoljno je da se setimo Williams Renault F1 Espacea, koji je u sebi stvarno imao V10 motor direktno iz Formule 1. Šta više, postoji i starija ovakva “ludorija” na četiri točka iz 1971. godine, kada je u Ford Transit ubačen V8 motor iz Forda GT40, pobednika Le Mansa.
I danas se naslanja na savremeni GT40, od kojega je pokupio aerodinamičke elemente karoserije, kako bi stvarao “downforce”. A bez toga ne može, obzirom da za pogon ima četri elektromotora sa ukupno 2.000 KS. Iz Forda poručuju da Supervan do 100 km/h stiže za manje od dve sekunde, mada pretpostavljamo da sa baterijom od samo 50 kWh, može da izvede tri takva ubrzanja, pre nego što potroši svu struju koju ima na raspolaganju.
Formalno, proizvođač tvrdi da Pro Electric SuperVan zapravo ima kompletan pod od E-Trasita, zajedno sa baterijom, koji, razumljivo, pojačan, a iznad kojega je ugrađen obavezan zaštitni kavez. Naravno Ford Pro Electric SuperVan je tehnološki demonstrator koji podseća na vrlo uspešni program komercijalnih vozila sa plavim ovalom.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Rimac rasprodao proizvodnju C_Two

Za samo tri nedelje nakon premijere u Ženevi, Rimac je prodao 150 komada C_Two ...

Test Dacia Sandero Stepway – 15 mi je godina već

Iako je kupcima praktično pred vratima nova generacija Sandera Stepway, aktuelni model obeležava 15 ...

Lexus uz UX300e ulazi u luksuzni EV segment

Model Lexus UX 300e uvodi Toyotin luksuzni brend u novu eru Lexus predstavlja svoje ...

Suzuki Vitara bez čekanja

Kupci u Srbiji će uskoro moći da preuzmu svoju Suzuki Vitaru odmah po uplati ...

Ponuda marke Cupra na MSA 2023

Veliko nam je zadovoljstvo da vam na ovogodišnjem sajmu automobila predstavimo najmlađi brend Volkswagen ...

Volkswagen Multivan T7 debitovao kao naslednik Caravelle

Volkswagen je sa predstavljanjem potpuno novog modela Multivan T7 penzionisao dosadašnje, dobro poznato ime ...