Site icon

Basecamp 16 – kamp kućica koja brine o okolini

Legendarni američki Airstream se urdužio sa firmom REI i ljubiteljima kampovanja pripremio modifikovani Basecamp 16

Legendarni Airstream, američki proizvođač kamp kućica prepoznatljivog oblika i poliranog aluminijuma, udružio se sa firmom REI iz Sietla, i ljubiteljima kampovanja ponudio nešto kompaktno i ekološki vrlo savesno.
Osnova je Airstream Basecamp 16, ali je dobio brojna rešenja koja ga čine rešenjem za kampovanje koje će minimalno uticati na okolnu. O čemu zapravo govorimo, obzirom da je i dalje osnovni materijal za oplatu ove kamp kućice aluminijum?
Svi materijali u unutrašnjosti kao što su platna i laminati, izrađeni su isključivo od recikliranih materijala. Daska za sečenje koja je pokrivač sudopere je izrađena od recikliranog papira, a ormari su od laganog drveta koje prirodno brzo raste.
Pored ugrađenih materijala REI i Airstream su pokušali da naprave ovu kamp kućicu što “zelenijom” u eksploataciji u prirodi. Ugrađen je grejač vode sa recirkulacijom, opcioni je kompostni toalet, a na krovu se nalaze solarni paneli i UV-LED sistem za prečišćavanje vode. Iz fleksbilnih solarnih panela od 360 W napajaju se potrošači ili puni baterijski paket od 200Ah, koji se može koristiti kada nije pri ruci mrežni priključak za struju.
Ovaj specijalni Basecamp dug je 4.87 metara i ima udobnu trpezariju/dnevni boravak, koji se lako pretvara u ležaj za spavanje dve odrasle osobe. REI je pripremio paket od 25 elemenata kao što su piknik stolice i pripadajući sto, kuhinjska oprema, o brojni drugi delovi opreme potrebni za boravak u kućici.
Iako definitivno spada u manje kamp kućice dovoljne samo za dve osobe, ovaj specijalni Airstream Basecamp nije jeftin kao ni drugi proizvodi čuvene kompanije. Za njega je potrebno (u Americi) izdvojiti čak 52.900$.

Next: Izgoreo prototip Chevrolet Corvette E-Ray