fbpx

Formula i i FIA na ratnoj nozi

Formula 1 i FIA (Međunarodna Automobilska Federacija) su na ratnoj nosi, zbog, kako poručuje Formula 1 i šefovi timova, neprihvatljivog stava FIA

Foto Mark Thompson/Getty Images // Getty Images / Red Bull Content Pool // SI202207030339 // Usage for editorial use only //

Formula 1 i FIA (Međunarodna Automobilska Federacija) su na ratnoj nosi, zbog, kako poručuje Formula 1 i šefovi timova, neprihvatljivog stava FIA. Naime, ceo zaplet je nastao nakon što je FIA prekinula tradiciju i objavila kalendar sezone formule 1 2023., a da se pre toga timovi nisu saglasili sa odlukom da kraj sezone obeleže tri uzastopna trkačka vikenda. Navodno, šefovi timova su jako ljuti i frustrirani prema ponašanju FIA.
FIA je u utorak 20. septembra objavila kalendar Formule 1 za sezonu 2023. koja počinje trkom u Bahreinu početkom marta i nakon 24 trke završava se takmičenjem u Abu Dabiju poslednjeg vikenda u novembru. Kalendar uključuje i tri „trostruka“ trkačka vikenda, od kojih je poslednji, a sadrži trke u SAD, Meksiku i Brazilu, bio bez saglasnosti timova. Međutim, FIA je „skočila pred rudu“ i objavila kalendar, koji je prema dogovoru trebao biti objavljen tek u petak 23. septembra. Gotovo istovremeno, među šefovima timova kao i u Liberty Mediji moglo se začuti negodovanje.

Foto: FIA

Tradicionalno, FIA i Liberty Media zajednički su izdavali press informaciju sa novim kalendarom iako je kalendar u kompetenciji FIA, mada i Liberty Media ima svoj značajan i ozbiljan deo posla u kreiranju kalendara, uključujući pregovore sa svakim pojedinačnim organizatorom trke Formule 1 za Veliku nagradu. Ovaj put FIA je to uradila na svoju ruku na iznenađenje kompletne Formule 1 sa Stefanom Domenicalijem na čelu. So na ranu dodala je izjava predsednika FIA Mohammeda Ben Sulayema koji je sebi pripisao zasluge za najduži kalendar Formule 1 ikada. U svojoj izjavi Ben Sulayem je naglasio da su zaslugom dobrog vođenja Formule 1 od strane FIA zadržane tradicionalne i dodate nove trke.
Sa sve više strana iz timova Formule 1 mogu se čuti mišljenja da je stav FIA neprihvatljiv, a ovo nije prva kolizija između timova i FIA, koje su ove sezone nastajale nekoliko puta od zabrane nošenja nakita, pa sve do preskaknja F1 Komisije pri donošenju TD39 tehničke direktive o bolidima. Timovi optužuju FIA i za konfuziju u sistemu kažnjavanja u startnom poretku, koji je doveo da su se satima čekale odluke na trkama u Spa i Monzi konačne odluke o startnom poretku. Na sve to, trka u Monzi završena je pod vozilom bezbednost, koja je, iako po pravilima, ismejana od strane publike. A sada je došao i kalendar za sledeću trku sa tri uzastopne trke sa međusobno velikim udaljenostima, što je po pravilu trebalo biti odobreno i od strane timova. Ben Sulayem ima sve manje simpatija i krugovima Formule 1, ali jedan od onih koji podržavaju njegove stavove i postupke je Lewis Hamilton, koji kaže da nje lako biti predsednik FIA i da treba vremena da se uvedu novine i promene. Za Ben Sulayema, Hamilton kaže da je bo trkač i da ima trkački mentalitet, i da dobro komunicira sa vozačima.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Prvi put zajedno – Aston Martin Valkyrie i Valhalla

Aston Martin je po prvi put i isti kadar smestio svoja oba hiper automobila, ...

Kako zvuči Koenigsegg Jesko?

Koenigsegg u popriličnoj tišini sprema naslednika Agere RS, a ta tišina sigurno ne znači ...

Prodaja letnjih guma u Srbiji manja za 24,2%, a zimskih za 13%

Coronavirus utiče i na tržište pneumatika – prodaja letnjih guma u Srbiji manja za ...

BMW grupa pod istragom Komisije za hartije od vrednosti u SAD

BMW grupa je saopštila da se suočava sa istragom Komisije za hartije od vrednosti ...

Opel Rocks-e – minijaturno rešenje urbane mobilnosti?

Opel Rocks-e svojim minijaturnim dimenzijama, malim motorom i funkcionalnošću mogao bi biti zgodno rešenje ...

MotoGP pobedniku na Red Bull Ringu i BMW M4

MotoGP Velika nagrada Štajerske počela je prvim slobodnim treninzima, a pobednik će u nedelju ...