fbpx

Formula 1 – Velika nagrada Singapura Perezu

Formula 1 – 17. trka sezone 2022. na vlažnoj stazi Marina Bay u Singapuru pripala je Sergiu Perezu vozaču tima Red Bull

Foto: Mark Thompson/Getty Images,) // Getty Images / Red Bull Content Pool // SI202210020366 // Usage for editorial use only //

Formula 1 sezonu 2022. privela je u završnu fazu. U Singapuru, na stazi Marina Bay vozi se 17. trka sezone. Pod svetlostima reflektora, pred vozačima je na stazi dugoj 5.063 metra sa 23 krivine planirani 61 krug, a obzirom na konfiguraciju staze izlasci vozila bezbednosti gotovo da su izvesni. Snažna kiša u subotu kao i nedelju poremetila je program i prouzrokovala odlaganje starta trke zbog stajaće vode na stazi za čitav sat.
Iz prvog startnog reda kreću Charles Leclerc u Ferrariju i Sergio Perez u red Bullu, dok iz drugog reda startuju Lewis Hamilton u boldu Mercedes-AMG i Carlos Sainz u Ferrariju. Branilac titule Max Verstappen startuje sa 8. pozicije, a George Russel kreće u trku iz pit-linea. Start trke očekuje se oko 15:10 časova po našem vremenu.
Sve je spremno za start Velike nagrade Singapura na stazi Marina Bay. Svi vozači na svojim bolidima imaju pneumatike za promenjive uslove, a staza je neravnomerno vlažna i mokra. Predviđen je 61 krug trke, vozači kreću u formacijski krug.
Najbolje je startovao Perez, a u drugoj krivin dolazi do kontakta Sainza i Hamiltona. Verstappen je pao na 12. poziciju. Prvi krug završava se u poretku Perez, Leclerc, Sainz, Hamilton, Norris. Odlično je startovao Sebastian Vettel koji se probo do osme pozicije. Verstapen se probio do 10. pozicije, a Alex Albon se okrenuo na stazi.
3. krug trke, Perez i Leclerc su se već ovojili, Sainz i Hamilton zaostaju. Hamilton se žali da “intrermidijum” pneumatici nisu odgovarajući i da nema prijanjanja.

Foto: Clive Mason/Getty Images,) // Getty Images / Red Bull Content Pool // SI202210020361 // Usage for editorial use only //

U 4. krugu trke Perez već ima preko 1.2 sekunde prednosti u odnosu na Leclerca, a Sainz je već 5.2 sekunde iza vodećeg. Verstappen se probio na devetu pozciju, ispred njega je Vettel. U sedmom krugu, vodi Perez, iza njega su vozači Ferrarija Leclerc i Sainz, Hamilton u Mercedesu, Lando Norris u bolidu McLaren i Fernando Alonso u bolidu Alpine. Vozači poručuju da se staza ne suši brzinom koju su očekivali. Žuta zastava u 1. sektoru, iz trke je odustao Zhou Guanyu u Alfa Romeu nakon kontakata sa Nicolasom Latifijem u Williamsu. U 8. krugu na stazu izlazi vozilo bezbednosti dok se ne otkone posledice kontakata Alfe i Wlliamsa. Latifi ostaje u boksu i odustaje. Da li će trka trajati 61 krug ili dva časa koliko po pravilima maksimalno može.
Trka je nastavljena u 11. krugu. Verstappen odlično vozi. Obišao je Vettela i Pierrea Gasleya i stigao do sedme pozicije, a istovremeno, Alonso vrši pritisak na Norrisu za petu poziciju, ali se Alonsu približava Verstappen. Alonso i Verstappen vode bitku za šesto mesto, što je Norris iskoristio i napravio malu prednost.
17. krug trke, nema značajnijih promena u poretku. Staza se suši, ali nedovoljno i neravnomerno. Sainz poručuje da će uskoro biti vreme za slik pneumatike. Perez i Leclerc voze sve brže krugove još uvek na “intermidijum” gumama na kojima su startovali. Poredak u 19. krugu je: Perez, Leclerc, Sainz, Hamilton, Norris, Alonso, Verstappen. Verstappen ne može da obiđe Alonsa. Španac se žali da ne može da proceni da li se staza suši, a Mercedesov tim se sprema za zamenu na nekom od bolida, a Hamilton se primakao Sainzu.
22. krug VSC, Alonsu je u jubilarnoj 350. trci u karijeri otkazao motor i odustaje od trke, Verstappen je na šestoj poziciji. Russel odlazi na zamenu guma i prelazi na srednje tvrde slikove, a po izlasku na stazu driftuje po stazi kako bi zagrejao gume. Za sada, bold mu jako klizi, a Russel se žali da nema prijanjanja.

Foto: Clive Mason/Getty Images,) // Getty Images / Red Bull Content Pool // SI202210020362 // Usage for editorial use only //

Trka je nastavljena u 23. krugu. Hamilton je blizu Sainza, a vozač Mercedesa pita da li pada kiša, na šta mu tim odgovara da je to sprej od Sainzovih guma. Očigledno vozači imaju problem da procene stanje staze. Russel je jedini vozač na slikovima i popravlja vremena, mada još nije brži od drugih. Verstappen se primakao i Norrisu na petom mestu.
26. krug, Alex Albon u Williamsu udara u zid. Nastavlja trku ali mora u boks po novi prednji deo bolida. I drugi Williams je van trke.
Trka je nastavljena u 27. krugu. Niko nije koristio VSC ua zamenu guma. Voziće se još najvše sat vrenema na stazi Marna Bay. Hamilton se zali da je Sainz spor, ali ne može da ga obiđe. Russel se zali da gub pet sekundi po krugu, a i drugi bold Alpine stoji na stazi. Esteban Ocon završava trku. Ponovo VSC u 29. krugu. Hamilton koristi priliku da se približi Sainzu pod VSC. Još nema zamena guma.
Trka je nastavljena u 30. krugu. Na restartu Verstappen pokušava ban zai manevrom da obiće Norrisa, ali neuspešno, srećom bez kontakta.

Foto: Peter Fox/Getty Images,) // Getty Images / Red Bull Content Pool // SI202210010451 // Usage for editorial use only //

31. krug, Perez vodi i ima 3.1 sekundu prednosti ispred Leclerca, a Sainz zaostaje 17. sekundi. Russel je spor na slikovma, prerano je prešao na gume za suvo.
33. krug, Hamilton je svojom greškom izleteo sa staze i udario u ogradu. Vraća se u trku, ali ga je obšao Norris. Oštećen je Hamiltonov bolid, prednje krilo je napuklo i moraće u boks. Russelovi slikovi su proradili i počinje da postavlja dobra vremena, kreće zamena guma. Lecler ide na stednje tvrde slikove, ali uz sporu zamenu. Hamilton menja krilo i gume, a Russel je najbrži na stazi. Perez je u boksu, prelazi na srednje tvrde i izazi ispred Leclerca. I Sainz menja gume, kao i Verstappen. Juki Tsunoda je na slikovima završio u zaštitnoj ogradi, završio je trku. Izlazi vozilo bezbednosti. Russel ponovo menja gume pod vozilom bezbednosti a isto čini i Norris. Riccardo prelazi na meke pneumatike. Vozilo bezbednosti je još uvek na stazi. Poredak je: Perez, Leclerc, Sainz, Norris, Verstappen Rcciardo. Trka će trajati još 37 minuta, a redari popravljaju barijere koje su oštetli Hamilton i Tsunoda.
Trka je nastavljena u 40. krugu, odnosno 35 minuta pre kraja. Na restartu nije bilo iznenađenja, a svi pokušavaju da zagreju sveže i hladne slikove. Verstappen pravi grešku i izleće na zonu za zaustavljanje, vraća se u tru ali na osmo mesto. Oštetio je pneumatike i mora u boks po druge. Ništa od senzacije za Verstappena u Singapuru i osvajanja titule.
Russel ima problem, probušena zadnja desna guma, ide u boks. Uzrok je kontakt sa Mickom Schumacherom. U trci je samo 14 bolida.

Foto: Scuderia Ferrari Press Office

Manje od pola sata do kraja trke, Leclerc se priblžio Perezu, ali će preticanje biti vrlo teško. Perez se žali na isporuku snage agregata. Dozvoljen je DRS, otvara se prilika za Leclerca, ali i za Norrisa koji je blizu Norrisu. Iako se žali na motor, Perez je ubrzao iako je Leclerc na 0.7 sekundi zaostatka. Norris napada Sainza za treću poziciju.
23 minuta do kraja trke, borbe na stazi za prvo mesto, za treće mesto, za sedmo mesto između Vettela i Hamiltona. Greške prave i Perez i Leclerc, ali borba se vodi na stazi. Preticanje u Sungapuru je vrlo, vrlo teško. Do kraja trke još 18 minuta, a Verstappen se popeo na 11. poziciju.

Foto: Scuderia Ferrari Press Office

Leclerc je napravio grešku, proklizao i ispao iz DRS zone, zaostaje 1.63 sec, mada odmah po tom vozi najbrži krug iako nedovoljno da se vrati unutar jedne sekunde iza Pereza. 12 minuta pre kraja trke, Perez povećava prednost na preko dve sekunde. Ako ne bude odustajanja, odlično će proći Aston Martin – Stroll je šesti, Vettel je sedmi. Perez je pod istragom zbog prekršaja pod vozilom bezbednosti, preti mu kazna od pezt sekundi. Leclerc se bori sa Ferrarijem. Russel još jednom menja gume, ali svakako je na poslednjem mestu.
Do kraja trke manje od osam minuta, Perez ima 3.2 sekunde prednosti ispred Leclerca, a Verstappen napada Hamiltona za osmo mesto. Još nema informacije o eventualnoj kazni za Pereza, a do kraja trke ima još samo manje od pet minuta. Leclerc se održava na oko tri sekunde. U voziću su Vettel, Hamilton i Verstappen u borbi za pozicije od sedam do devet.
Dva minuta i jedan krug pre kraja Leclerc zaostaje 4.7 sekundi, a Hamilton pravi grešku u pokušaju preticanja Vettela i obilazi ga Verstappen. Prez i ako dobije kaznu od pet sekundi bezbedan je, vozi brze krugove i povećao vođstvo na 6.6 sekundi. Leclercove gume su na kraju života.

Foto: Mark Thompson/Getty Images,) // Getty Images / Red Bull Content Pool // SI202210020399 // Usage for editorial use only //

Još jedan krug i trka je završena. Pobeda je zasluženo pripala Sergiu Perezu, drugi je Charles Leclec koji je izgubio na startu, ali i greškama na stazi, treći Carlos Sainz. Odičan rezultat za McLaren četvrtim i petim mestom Norrisa i Ricciarda, a verstappen je u poslednje dve krivine obišao Vettela  završio na sedmom mestu. Sledeća trka vozi se u Japanu, 9. oktobra, a do kraja sezone ostalo je još četiri trke. Međutim, po svemu sudeći finansijski izveštaji iz 2021. godine biće u centru pažnje obzirom da se sve više spominju podaci da su timovi Red Bull i Aston Martin značajno prekoračili dozvoljeni budžet. Ukoliko se utvrdi da je to tačno, slediće konsekvence, koje zapravo nisu definisane, ali u slučaju da je Red Bull stvarno prekoračio budžet, spekuliše se i sa mogućnošću oduzimanja titule Maxu Verstappenu. Ali, finansijske komisije će uraditi svoj deo posla, a na timovima je da dokažu da su sve radili u okvirima propisa. U generalnom plasmanu Verstappen je daleko ispred konkurencije, ali se vodi velika borba za drugo i treće mesto između Leclerca i Pereza.

Poz Vozač/Tim Vreme
1 Sergio Perez

Red Bull

1:49.652
2 Charles Leclerc

Ferrari

+ 7.595
3 Carlos Sainz

Ferrari

+ 15.305
4 Lando Norris

McLaren

+ 26.133
5 Daniel Ricciardo

McLaren

+ 57.098
6 Lance Stroll

Aston Martin

+ 60.035
7 Max Verstappen

Red Bull

+ 62.816
8 Sebastian Vettel

Aston Martin

+ 64.587
9 Lewis Hamilton

Mercedes

+ 65.587
10 Pierre Gasly

AlphaTauri

+ 72.905
11 Valtteri Bottas

Alfa Romeo Racing

+ 89.788
12 Kevin Magnussen

Haas

+ 96.651
13 Mick Schumacher

Haas

+ 1 LAP
14 George Russell

Mercedes

+ 2 LAPS
  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Aston Martin Vantage Roadster ima najbrži pokretni krov

Aston Martin je otkrio novu generaciju modela Vantage Roadster, koja u u prodaju kreće ...

I 911 kao plag-in hibrid?!

Porsche razmatra mogućnost dodavanja elektro pogona u svoju ikonu model 911 Porsche je saopštio ...

Porsche Mission R concept je više od trkalice

Porsche Mission R concept predstavljen an IAA u Minhenu je više od električnog trkačkog ...

Lamborghini Diablo napunio 30 godina postojanja

Lamborghini Diablo čija fotografija je bila poput ikone u sobi mnogih dečaka ove godine ...

Ford podneo zahtev za zaštitu imena Thunderbird

Ford je podneo zahtev za registrovanje zaštitnog znaka za ime Thunderbird kod Zavoda za ...

Ferrari 12Cilindri ima 830 KS

Ferrari 12Cilindri ima 830 KS iz klasičnog V12, atmosferskog motora velike zapremine od čak ...