fbpx

Volvo EX90 (konačno) zvanično predstavljen

Volvo EX90 konačno je zvanično predstavljen kao luksuzni, električni SUV, perjanica švedske marke

Volvo EX90 konačno je zvanično predstavljen nakon podugačke pretpremijerne kampanje koju su obeležili brojni tizeri. Ovo je prvi električni SUV švedske marke i sa svojih sedam sedišta biće perjanica marke Volvo.
Iako spolja čak deluje poprilično poznato, ispod limova karoserije sve je novo. Volvo EX90 postavljen je na potpuno novu platformu za električna vozila, na kojoj će se naći i brojni sledeći modeli, a kojih će prema najavama biti mnogo – po jedan novitet svake godine do kraja decenije. Ono što se neće svima dopasti je činjenica da će svi biti električni. Do tada, i za sada, Volvo EX90 biće zvezda ponude sa svoja tri reda sedišta.
Otkriven danas u Stokholmu, Volvo EX90 izgleda…pa onako kako se od ove marke moglo i očekivati – moderno, robusno, rafinirano i zapravo jednostavno. Ono što možda nismo mogli predvideti je poprilično naglašen uglasti dizajn karoserije, ali u svakom slučaju novi Volvo EX90 u izvesnoj meri ima veze, pa i malo liči na CX90. Ono što je takođe “staro” je fokus na visokoj bezbednosti, što je decenijama zaštitni znak marke iz Švedske, doduše u kineskim rukama. Za bezbednost u Volvou tvrde da je postignut najviši nivo ikada za EX90.
Između ostalog, neuobičajena “izraslina” na krovu vozila iznad vetrobrana je kućište kamerama, senzorima i radarima koji su ugrađen. Šveđani tvrde da se ovaj sistem nikada ne umara i ništa mu ne smeta da radi svoj posao i kompjuterima sa jezgrima visokih performansi šalje potrebne podatke, koje obrađuju programi stvoreni u kući Volvo. Sistem obezbeđuje stalni pregled oko vozila u svih 360 stepeni, i može da uoči čak i sitne objekte udaljene stotinama metara od vozila i vozaču obezbedi dovoljno vremena da na njih reaguje. EX90 biće prvi Volvo koji u sebi sadrži neophodnu opremu za potpuno autonomnu vožnju budućnosti.
Veliki, 5 metara dugi sedmosed obezbedio je dovoljno prostora za ogromnu bateriju od 111 kWh. Za početak prodaje Volvo EX90 stizaće u konfiguraciji sa dva elektromotora sa permanentnim magnetima. Iako porodično bezbedno vozilo, u najsnažnijoj verziji moći će da se pohvali sa 500 KS i 910 Nm maksimalnog obrtnog momenta. Volvo tvrdi da će vozač raspolagati sa oko 500 kilometara autonomije, ali je to podatak koji tek treba da bude potvrđen.
Za EX90 Volvo neskromno tvrdi da je visokonapredni kompjuter na točkovima, koji je udobniji i prijatniji automobil nego ikada. Za grafiku instrument table i infotejmenta Volvo se udružio sa kompanijom Snapdragon, koja je uz pomoć Unreal Engine 3D alata (korišćenog za najnaprednije video igre) učinila da EX90 dobije trenutno najnaprednije na tržištu. Ugrađene su Google aplikacije kao šro su Google Maps i Google Play, a kontrolišu se preko višenamenskog ekrana dijagonale od 14.5 inča. Standardna 5G konekcija obezbeđuje konstantan protok podataka za povezivanje za sve aplikacije uključujući muzičke striming servise.
Među standardne elektronske “igračke”, spada i pretvaranje mobilnog telefona u ključ za otvaranje i startovanje EX90. Čim se sa telefonom u džepu približite vozilu, automatski će se otključati i učitati vaše lične postavke kao što su preset sedišta, klimatizacije i audio sistema. Između ostalog, EX90 je prvi Volvo koji u naslonima za glave svojih sedišta ima Bowers & Willkins zvučnike kao deo kompleksnog audio sistema.
Do kupaca Volvo EX90 ipak neće doći tako brzo. Porudžbine će početi da se primaju od jeseni 2023. a isporuke se očekuju tek početkom 2024. godine.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Indy 500 – više od igre

Uz nastup Fernanda Alonsa, ovogodišnja Indy 500 trka dobiće par miliona gledalaca više, ali ...

Zove se Take-Off, ali nije za letenje

Pop-up kamp prikolice sa brojnim mogućim dodacima uz dovoljno mašte postaju praktične i prostrane, ...

Kia pokazala prve skice novog Sportagea

Prve skice koje Kia objavljuje najavljuju avanturistički i savremen dizajn novog Sportagea inspirisan prirodom ...

Formula 1 – Honda motori u Aston Martinu

Formula 1 – Honda motori biće u bolidima Aston Martin od početka sezone 2026. ...

WRC – Kale Rovanpera je ostvario svoju treću pobedu

WRC – Kale Rovanpera je ostvario svoju treću pobedu u delimičnoj WRC sezoni sa ...

Project One bi mogao oboriti rekord postavljen pre 35 godina

Šef AMG-a, Tobias Moers, nagovestio je da bi njihov Project One hiper automobil mogao ...