fbpx

Formula 1 – Hamilton sknut sa trona

Formula 1 – Lewis Hamilton je siknut sa trona koji je godinama držao kao najplaćeniji vozač u Formuli 1

(Photo by Mark Thompson/Getty Images) // Getty Images / Red Bull Content Pool // SI202211202238 // Usage for editorial use only //

Formula 1 – Hamilton je skinut sa trona i to ne samo šampionskog nego i po pitanju zarade. Formula 1 jeste uvela lmite budžeta, ali su iz limita isključene plate vozača i glavnih ljudi timova, pa se tu i dalje obrće ogroman novac, koji ispada veći od budžeta kojima ceo tim za celu sezonu raspolaže.
Max Verstappen nje samo skinuo Lewisa Hamiltona sa pobedničkog trona, nego i sa vrha najplaćenijih vozača to po prvi put još opd 2013. godine, između ostalog i zbog toga što u sezoni 2022. nije imao ni jednu pobedu, što znači da na osnovnu platu nije dobio dodatne bonuse. Sa druge strane, Vettel koji je ostvario rekordan broj od 15 pobeda u sezoni je dobro i zaradio. Forbes je na osnovu zvaničnih i manje zvančnih informacija napravio i objavio listu 10 najplaćenijih vozača u Formuli 1.

(Photo by Mark Thompson/Getty Images ) // Getty Images / Red Bull Content Pool // SI202210290810 // Usage for editorial use only //

1. Max Verstappen – 60 miliona dolara. Forbes navodi da je osnovna plata Holanđanina 40 miliona dolara, ali da je kroz razne bonuse zaradio i dodatnih 20 miliona.
2. Lewis Hamlton – 55 miliona. Hamilton ima dosta veću osnovnu platu od Verstappena, ali bez pobeda nema ni bonusa, pa su nedostaci revolucionarnog Mercedes-AMG W13 bolida Formule 1 skupo koštali.
3. Fernando Alonso 30 miliona dolara. Alpine A522 nije funkcionisao kako su to od njega želeli, ali je Španac ipak lakše podnosio tehničke probleme uz dobru platu.
4. Sergio Perez 26 miliona dolara. Meksikanac ima osnovnu platu od 10 miliona dolara, ali je uz dve pobede i dosta podijuma kroz bonuse došao do lepe zarade, pa će lakše tugovati što nije vicešampiona sveta Formule 1 2022.
5. Charles Leclerc 23 milona dolara. Monačanin je došao do tri pobede ove sezone, ali brojnih uspona padova što timskim što sopstvenim greškama, ali je sasvim lepo zaradio u sezoni koju je završio kao drugi vozač Formule 1 na planeti. Prema Forbesu, na osnovnu platu od 11 miliona dolara, dodao je i 12 miliona bonusa.
6. Sebastian Vettel 17 miliona dolara. Završio je karijeru sa osvojenim jednim poenom u poslednjoj trci, ali i četiri titule šampiona sveta i dosta para u džepovima koji su odavno lepo popunjeni. Na osnovnu platu od 15 miliona, zaradio je još 2 miliona kroz bonuse.
7. Daniel Ricciardo 17 miliona dolara. Iako nje zadovoljio ni tim, n navijače, ni sebe svojim dostignućima u bolidu McLaren, Rcciardo je poznat kao vozač koji na kraju dana uve dobro zaradi. Za utapanje bola zbog neuspeha pomogla mu je plata od 15 milona i dva miliona bonusa, a sada može i da se opusti kao zvanično treći vozač Red Bulla.
8. Carlos Sainz 15 miliona dolara. Španac nije imao sezonu iz snova u Ferrariju, ali zarada nije loša. Osnovna plata Sainza je 8 miliona dolara, a zaradio je dodatnih sedam miliona bonusa. Tokom sezone Formule 1 2022. došao je do jedne pobede u Silverstoneu, prve u karijeri.
9. Lando Norris 11 miliona dolara. McLaren se nije proslavio u konstrukciji bolida po novim pravilima, ali je Norris pristojno zaradio, tim pre što je bez mnogo pomoći od Riccirada doveo tim do 5. mesta u plasmanu konstruktora, ali i činjenice da je jedin vozač koji je došao do podijuma, a da nije u bolidu Red Bull, Ferrari, ili Mercedes-AMG. Norrisova plata je 5 miliona a zatado je dodatnih 6 miliona kroz bonuse.
George Russel 10 miliona dolara. U prvoj sezoni kao vozač fabričkog Formula 1 tima Mercedes-AMG Gussel je doneo jedine dve pobede sebi i timu, pa je na “skromnu” osnovnu platu od 3 miliona godišnje dodao i 7 miliona dolara bonusa. Russel je pobedio i svog slavnog kolegu Hamiltona, i sa 35 poena više završio na 4. mestu u generalnom plasmanu.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Porsche predstavio “kupe” SUV – Cayenne Coupe

Porsche Cayenne će moći uskoro da se dobije u sportskijem obliku, zahvaljujući dolasku modela ...

Formula 1 – Mercedes-AMG (ne) ruši Masija?

Prema izveštaju koji je objavio BBC Formula 1 tim Mercedes-AMG ima dogovor sa FIA ...

Subaru proslavlja 4 milioniti automobil napravljen u SAD

Nakon što je nedavno predstavio novi Outback, Subaru obeležava 4 milionito vozilo proizvedeno u ...

Održan finalni test dan izbora za Automobil godine u Srbiji 2021.

Članovi žirija za izbor Automobila godine u Srbiji 2021. održali su finalni test dan ...

Mazda mora da proizvodi ono od čega se živi

Mazda kao relativno mali i relativno nezavisan proizvođač automobila otvoreno priznaje da mora proizvoditi ...

Kad neće, onda neće…

Pobednik ovogodišnje trke 500 milja Indianapolisa je Takuma Sato, bivši vozač Formule 1. Senzacija ...