fbpx

Teslin pogon u Nemačkoj u problemu sa radnom snagom

Teslin pogon u Nemačkoj pored Berlina u problemu je sa radnom snagom i ne postiže planiranu produktivnost

Teslin pogon u Nemačkoj pored Berlina u problemu je zato što ne može da postigne planiranu produktivnost kakvu imaju pogoni u Americi i Kini. Razlog je, koliko god to čudno zvučalo, radna snaga. Tesla za svoju giga fabriku u Nemačkoj ne može da nađe dovoljno kvalifikovanih i kvalitetnih radnika. Od planiranih 12.000 zaposlenih u Tesla giga fabrici radi samo 7.000 hiljada. Iako se o ovome ne govori previše javno i previše glasno, prognoze su da čak ni ovaj broj zaposlenih neće ostati i da će situacija po proizvodnju Tesle u Nemačkoj biti još gora.
Od izvora, koji razumljivo kriju svoj identitet, može se čuti da je u fabrici “totalni haos”, da radnici ne dolaze redovno na posao, često uzimaju bolovanja i više ne rade nego što rade. Rezultat je niska produktivnost, ali i loš kvalitet proizvodnje Modela Y za koji je zadužen pogon Tesla pored Berlina. Dovoljno je reći da je plan bio da do kraja ove godine proizvodnja dostigne 5.000 vozila mesečno, a stvarnost je da jedva dostiže 2.000 vozila mesečno. Drugi podaci kažu da je Tesla Giga Šangaj proizveo 20.000 za 100 dana, Tesla Giga Teksas za 151 dan, dok je Berlinu trebalo 187 dana. Relativno olakšavajuća okolnost je da pogon pored Berlina radi tek nekoliko meseci, odnosno od marta ove godine. Međutim, po svemu sudeći, nije u pitanju nedovoljno vremena da se uhoda proizvodnja nego potpuno drugačiji faktori.

Foto: Oliver Killig

Nemačka ima jednu od najsnažnjih autoindustrija na planeti, koji su ujedno i među najprofitabilnijima, a uz moćne sindikate, radnici imaju i odlične uslove. Tesla, koji je bio hit kada se pojavila vest da stiže u Nemačku, sve je manje atraktivan kao mesto u kojem se traži zaposlenje. Nemački IG Metall, sindikat metalaca, iznosi podatak da su u Tesli radnici u proseku plaćeni 20% manje nego kod drugih proizvođača automobila. Pored toga, stopa nezaposlenosti u regiji u kojoj se nalazi giga fabrika Tesla je vrlo niska, a samim tim i radne snage u potrazi za zaposlenjem nema, ili barem nema dovoljno.
Pored problema da uopšte nađe radnu snagu, Tesla ima problem da je zadrži. Mnogo radnika koji su bili u Tesli i otišli govori o tome da je rukovodeći kadar neiskusan i donosi iznenadne promene procedura u radu sa kojima je teško izaći na kraj, a pominje se i netolerancija prema radnicima koji imaju decu. Zbog navedenih, ali i brojnih drugih razloga, radnici odlaze iz Tesle tražeći egzistenciju pod boljim uslovima, a pogon koji je svojom najavljnom produktivnošću bio zastrašujuć po bivšeg prvog čoveka Volkswagena Herberta Diessa, nije ni blizu pravljenja vozila u rokovima koji su bili upola kraći od onoga što je Volfsburg postizao.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Ford GT oborio rekord staze na Polarnom krugu Zemlje

Da li je ovo savršeno putovanje – čarobna vožnja neverovatnim obalnim putem, praćena obaranjem ...

Hyundai i FIA zvanično o udesu Breena

Hyundai i FIA zvanično su izdali saopštenje o udesu u kojem je poginu Craig ...

Mercedes-AMG priprema električni turbo kompresor

Nije tajna da AMG priprema elektrifikaciju svojih modela, a jedno rešenje na struju će ...

Konačno predstavljen Range Rover SV Coupe

U potrazi za zadovoljavanjem današnjeg brzo rastućeg i vrlo popularnog SUV tržišta Range Rover ...

Volkswagen uskoro i na 48 volti

Šef razvoja Volkswagena Frank Welsch izjavio je da će prvi VW model sa blagim ...

Bolje ikad nego nikad: Predstavljen Audi Q8

Audi je danas u gradu Shenzhen, u Kini, na proslavi 30. godina uspešne strategije ...