fbpx

Na CES-u prikazani sigurnosni pojasevi štede struju

Sigurnosni pojasevi bi pored bezbednosne, mogli dobiti novu funkciju štedeti struju u električnim automobilima

Foto: ZF

Patent za sigurnosne pojaseve u tri tačke Volvo je odavno prodao, a ovaj elemenat pasivne bezbednosti u vozilima postao je neizbežni deo opreme. Međutim, pored zaštite u slučaju sudara, sigurnosni pojasevi bi mogli dobiti dodatnu funkciju u električnim vozilima.
Na CES u Las Vegasu ZF je predstavio proizvod koji je jednostavno nazvao “Heat Belt”, odnosno sigurnosne pojaseve koji su ujedno i grejači. Prvenstveno su namenjeni za električne automobile u zimskom periodu, kada pokazuju svoju najveću prednost, a to je da greju vozača i putnike, čime se izbegava zagrevanje cele kabine. Samim tim izbegava se nepotrebno rasipanje energije potrebne za grejanje kabine, a pojasevi osobama u vozilu pružaju svojevrstan topao zagrljaj.
Iako trenutno ZF-ov “Heat Belt” deluje egzotično i kao samo još jedan gedžet u kabini, sto bi se moglo reći i za grejače upravljača koji su vremeno postali gotovo pa uobičajen deo opreme vozila čak i nižih segmenta. Proizvođač je čak i u brojkama izneo korist “Heat Belt”-a, i tvrdi da se štednjom energije može povećati autonomija vozila i do značajnih 15%.

Foto: ZF

U pojaseve ugrađeni provodnici toplote pružaju ravnomerno zagrevanje tela, uz minimalno povećanje debljine pojaseva. Koristeći samo oko 70W, pojasevi se mogu zagrejati do 40°C. ZF dodaje da se “Heat Belt” ugrađuje u postojeći mehanizam sigurnosnih pojaseva, bez potrebe za ikakvim značajnijim modifikacijama, a u svakom slučaju u potpunosti izvršavaju i svoju dosadašnju funkciju.

Foto: ZF

U osnovi, “Heat Belt” i nije potpuno novo rešenje. Krajem 2018. Ford je podneo patentni zahtev sa dokumentacijom na 31 stranicu na kojoj je opisano kako nova tehnologija radi. Šta više u dokumentaciji se nalo i nekoliko mogućnosti konstrukcije, ali sa istim principom i svrhom. Godinu dana kasnije i Mercedes koji je u eksperimentalnom vozilu Experimental Safety Vehicle (ESF) baziranom na modelu GLE imao sigurnosne pojaseve sa zagrevanjem.
Za sada ZF nije objavio da li će neko od proizvođača električnih automobila ugraditi “Heat Belt” u svoj model, ali ako je računica o uštedi energije tačna, možemo očekivati da će “Heat Belt” u nekom trenutku postati deo serijskih modela.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Mazda CX60 je potpuno novi SUV na novoj platformi

Mazda CX60 je potpuno novi suv koji ne izgleda radikalno novo, ali je na ...

F1 Horor sa elementima crnog humora u Hockenheimu

Velika nagrada Nemačke, uz pomoć kiše, donela je odličnu trku prepunu preokreta i iznenađenja ...

Jon Olssonov Rolls-Royce Wraith je na prodaju

„Igračke“ profesionalnog skijaša Jona Olssona dođu brzo i često odu jednakom brzinom, a među ...

Kia počinje razvoj tempomata koji uči

Kia počnje razvoj adaptivnog tempomata sposobnog da nauči vozačev stil vožnje, što je korak ...

Lotus se oprostio od sva tri svoja modela

Lotus je završio sa proizvodnjom modela Elise, Evora i Exige, a svoj pogon priprema ...

Da li je ovaj Audi RS7 najbrži blindirani automobil na svetu?

Blindirani automobili imaju jedan posao: da zaštite svoje putnike. Diskutabilno, sledeći najbitniji zadatak je ...