fbpx

Sergio Perez ulazi u trke električnih čamaca

Sergio Perez ulazi u trke električnih čamaca UIM E1 šampionata u kojem će imati svoju Team Mexico ekipu

Photo by Mark Thompson/Getty Images) // Getty Images / Red Bull Content Pool // SI202106050055 // Usage for editorial use only //

Sergio Perez vozač tima Red Bull u šampionatu Formule 1, ove godine imaće svoj tim ali u trkama motornih čamaca. UIM E1 šampionat motornih čamaca sa elektropogonom inspirisan je Formulom E i Extreme E šampionatima u kojima se koristi elektro pogon. Šta više, suosnivač UIM E1 šampionata je Alejandro Agag, koji stoji i iza pomenutih takmičenja na četiri točka. Plan UIM E1 šampionata je da održi trke u većim gradovima sveta koji su uz obalu mora, reka ili velikih jezera.
Takmičiće se maksimalno 12 ekipa, a za sada su saopštena imena tri tima. Pored Team Mexico iza kojega stoji Perez, prijavljeni su Venice Racing Team, ali i tim iza kojeg stoji još jedan dobro poznati vrhunski sportista – Rafael Nadal. Šta više, na Twitteru su Perez i Nadal već počeli da se “prozivaju”, a Perez je Nadalu poručio da zna da ima 22 Grand slam titule, ali da će tek videti ko je brži na vodi.

Photo by Lloyd Images

A Sergio Perez nije slučajno ušao u UIM E1 šampionat. Perez je sa Alejandrom Agagom odavno u poslovnom i privatnom kontaktu, tim pre što je bio šef Perezovog tima u GP2 šampionatu kada je osvojio vicešampionsku titulu 2010. nakon koje je dobio priliku u Formuli 1 vozeći za tim Sauber.
U UIM E1 šampionatu voziće se RaceBird čamac sa hidroprofilima i pogonom koji koristi električni vanbrodski motor, o čemu smo već pisali.

Photo by Lloyd Images

Za UIM E1 šampionat svakako će biti atraktivno prisustvo ovako poznatih imena, kao što je to slučaj sa Extreme E šampionatom električnih offroadera, gde su vlasnici timova Lewis Hamilton, Nico Rosberg, i Jenson Button, a voze imena kao što su Sebastien Loeb, i Carlos Sainz koji je i vlasnik tima.
Sa druge strane, Perez će morati i da bude koncentrisan na svoju formu u Formuli 1, obzirom da je i pored dve pobede i 11 podijuma sezonu Formule 1 2022. završio na trećem mestu, čak 149 poena iza timskog kolege Maxa Verstappena. Po mnogima pred Perezom je ključna sezona njegove karijere, a u Danielu Ricciardu, koji se u ulozi rezervnog vozača vratio u Red Bull, mnogi vide pretendenta na Perezovo sedište, ukoliko Meksikanac ne zadovolji rezultatima.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Lamborghini se vratio na vodu u velikom stilu

Lamborghini se vratio na vodu, ali ne samo motorima nego projektom luksuzne jahte od ...

Jaguar Vector – do brzinskog rekorda na vodi na struju

Struja i voda baš ne idu ruku pod ruku, ali, Jaguar je ipak spojio ...

Norveška gradi prvi tunel za brodove na svetu

Norveška vlada je odobrila izgradnju prvog tunela za brodove na svetu, koji će obezbediti ...

Terrafugia Transition leteći automobil već sledeće godine

Američka firma Terrafugia je objavila nekoliko novih detalja o svom Transition letećem automobilu, koji ...

Racebird se priprema za E1 šampionat

Racebird – električni trkački gliser priprema se E1 svetski šampionat šampionat i obavio je ...

Stellantis pravi električnu letelicu sa kompanijom Archer

Stellantis N.V. i Archer Aviation Inc. su objavili da će udružiti snage u razvoju ...