fbpx

Dakar Reli 2023 – 13. etapa duga 675 kilometara pripala je Sebastianu Loebu, devetostrukom WRC šampionu sveta

Foto: Florent Gooden / DPPI

Dakar Reli 2023. je završenom 13. etapom stigao pred veliko finale. Još samo jedna etapa takmičare i timove deli od završetka pustinjskog maratona. A da li će Sebastien Loeb i njegov BRX tim sve do sledeće godine imati o čemu da razmišljaju i za čime da žale. Da je odredio drugačiju strategiju na početku relija, i više čuvao svoje pneumatike, Loeb bi sada bio plen, a ne lovac. I šesta uzastopna etapa duga 675 kilometara završila se pobedom Loeba i njegovog suvozača Fabiana Lurquina u Prodrive Hunteru, sa pristojnom prednošću od 5′:28” ispred Nassera Al-Attiyaha u Toyoti GR Hilux. Treći je ciljem prošao fabrički vozač Audija Mattias Ekstrom u RS Q e-tronu. Na Loebovu veliku žalost, njegov zaostatak za Al-Attiyahom je prevelik, čitavih 1h 21′:42, i nenadoknadiv je osim u slučaju da branilac titule ne doživi neko veliki peh koji bi ga zaustavio na stazi. Slično važi i za debitanda na Dakaru, Lucasa Moraesa iz Brazila, koji je relativno bezbedan na trećem mestu obzirom da četvrtoplasirani fabrički vozač Toyote iza njega zaostaje 55 minuta.

Foto: Charly Lopez / A.S.O.

Kod motociklista je ponovo bilo vatreno. Pobednik 13. etape Dakar Relija 2023 je Argentinac Kevin Benavides, fabrički vozač KTM-a, koji je Južnoafrikanca Michaela Dochertya na Husqvarni iza sebe ostavio samo 27 sekundi, dok je sa 57 sekundi zaostatka ciljem kao treći prošao Luciano Benavides, fabrički vozač Husqvarne. Toby Price je na svom fabričkom KTM-u ciljem prošao sa petim vremenom, 2′:28” iza pobednika, ali je zadržao vođstvo u generalnom plasmanu, koje je samo 12 sekundi ispred Kevina Benavidesa, i 1′:31” ispred Skylera Howes. Četvrtoplasirani Adrien van Bevern zaostaje preko 15 minuta, pa će poslednja etapa za Pricea, Benavidesa i Howesa biti sve ili ništa.

Foto: Gigi Soldano / DPPI

U najtežoj kategoriji kamiona pobednik 13., pretposlednje etape Martin Macik za MM Technology tim. Na drugom mestu je završio Janus van Kastren u Ivecu sa 3′:25” zaostatka, a na trećem Jaroslav Valtr u Tatri sa 10′:312 zaostatka iza pobednika etape. U generalnom plasmanu Janus van Kastren samo treba da se čuva problema i biće pobednik Dakara 2023, obzirom da ima prednost od 1 h 16′:42” ispred Macika.
Poslednja 14. etapa Dakar Relija 2023 vozi se u nedelju i biće duga ukupno 417 kilometara.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Aston Martin najavio V12 Speedster

Britanski proizvođač sportskih automobila je najavio super automobil bez krova, koji nosi ime Aston ...

SsangYong Rexton od ružnog pačeta do…

Kada stignu nove ideje i finansijska injekcija, ispostavlja se da ništa nije nemoguće. Ružno ...

Imola da se pripremi za Formulu 1

Staza Enzo e Dino Ferrari je dobila informaciju da se pripremi za održavanje trke ...

Jaguar slavi uz F-PACE 90th Anniversary Edition

Jaguar slavi uz F-PACE 90th Anniversary Edition 90 godina revolucionarnog dizajna, performansi i inovacija ...

MotoGP – Gigi Dall’Igna šef Ducatija odbio poziv Honde

MotoGP – Gigi Dall’Igna šef Ducatija je odbio poziv Honde koji je dobio u ...

Na kraljevsko venčanje u 60 godina starom Rollsu

Dok se većina bavi toaletama i protokolom sa kraljevskog venčanja Princa Harija i Megan ...