fbpx

MotoGP – Quartararo i Yamaha u problemima?

MotoGP – Yamaha je u problemima koje tim ne zna kako da prevaziđe kaže Fabio Quartararo nakon tri test dana u Maleziji

Foto: Yamaha MotoGP Media

MotoGP – Yamaha je u problemima koje tim ne zna kako da prevaziđe kaže Fabio Quartararo nakon tri test dana u Maleziji. Šta više, Quartararo kaže da su performanse njegove Yamahe M1 na novim pneumaticima katastrofalne i da tim nema ideju kako da taj problem prevaziđe. „Na korišćenim pneumaticima sam tokom testova bio brži nego u trci, ali sa novim gumama je noćna mora. Tokom sezone 2019. imao sam mnogo pol pozicija, ali od tada smo u padu i postaje nemoguće“, rekao je MotoGP šampion sveta iz 2021. po završetku prvih ovogodišnjih testova stazi Sepang u Maleziji.

Foto: Yamaha MotoGP Media

Iako je Yamaha napravila napredak sa M1 za 2023. Quartararo iz Malezije nije otišao srećan, tim pre što je na tabeli rezultata završio sa tek 17. najboljim vremenom. Doduše, činjenica je da rezultati prvog predsezonskog testa mogu voditi ka pogrešnim zaključcima, a i timovi svakako igraju svoje psihološke igre skrivajući prave adute do poslednjeg trenutka. Quartararo kaže da je zadovoljan po pitanju napretka po osnovi maksimalne brzine, a dodaje i da je, kao i svi ostali, u Maleziji testirao mnogo toga, međutim, dobar osećaj je imao samo u pojedinim elementima, a u celosti sa novim M1.
„U nekim elementima sam jako zadovoljan, pogotovo po pitanju maksimalne brzine, sa korišćenim gumama uživam, ali sa novim gumama je katastrofa, prava noćna mora. Moramo da otkrijemo kakav je i zašto problem sa novim gumama i kako da ga otklonimo, ali trenutno nemamo ideju. A to je trenutno najvažnije. I prošle godine smo se mučili u kvalifikacijama, a ove godine to sebi ne možemo da dozvolimo. Ne pomaže dobar tempo u trci nakon loših kvalifikacija, preticanje postaje jako teško ili nemoguće. Dok vozim imam osećaj da sam brz, ali kad pogledam stvarno vreme, ispada drugačije. Problem je što kad se vratim u boks ne mogu da kažem da gubim prednji deo ili da nemam prijanjanje, ne mogu da definišem šta se događa. Nadam se da ćemo do drugog testa u Portimau naći rešenje“, kaže Quartararo i podseća da su kvalifikacije postale 80% odlučujuće za pobedu.

Foto: Yamaha MotoGP Media

Tokom drugog zvaničnog MotoGP testa, koji se 11. i 12. marta vozi u Portugalu  Quartararo će, pored rešenja problema sa gumama, morati da donese i odluku sa kojom oplatom sa difuzorima će se takmičiti, koje nije mogao do kraja da testira u Maleziji. Od dva ponuđena rešenja, za jedno Quartararo kaže da je možda brže u sporim krivinama, ali da nije siguran. Naravno, sve navedeno, treba uzeti sa rezervom i uz mogućnost da je taktičko skrivanje prave forme.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Polaris najavio električne modele u partnerstvu sa Zero Motorcycles

Polaris i Zero Motorcycles najavili su planove za zajedničko razvijanje više električnih vozila Polaris ...

Honda predstavila svoj novi Monkey bike

Honda je prvi put pokazala koncept verziju svog 125 ccm Monkey bike-a 2016. godine ...

Harley-Davidson opoziva skoro 250.000 motocikala zbog kvačila

Harley-Davidson je najavio da će opozvati gotovo 250.000 motocikala zbog problema sa kvačilom Harley-Davidson ...

Iannoneu potvrđena kazna zbog dopinga

MotoGP tim Aprilia ostao je bez svog najboljeg vozača, kojem je odbijena žalba na ...

Kevin Benavides na Hondi pobednik Dakar Relija 2021

U konkurenciji motociklista na Dakar Reliju 2021. sve je poznato – šampion je Kevin ...

Dovizioso napušta Ducati istina ili spekulacija?

MotoGP sezona tek treba da počne, ali zato razne spekulacije oko angažmana vozača uvek ...