fbpx

Toyota i Suzuki pripremaju malog sportistu?

Toyota i Suzuki pripremaju malog, laganog sportistu sa 1.0 motorom smeštenim u sredini?

Toyota i Suzuki pripremaju malog, laganog sportistu sa 1.0 motorom smeštenim u sredini, kažu za sada nepotvrđene vesti. A ovaj projekat bi mogao doneti vrlo zanimljiv model, obzirom da se spekuliše da bi mali dvosed imao oko 120 KS, ali i malu masu vozila koja bi bila ispod 1.000 kg, odnosno kao najlakša verzija Mazde MX5 Miate.
Zapravo, još od decembra 2021. znamo da Toyota radi na malom sportisti, koji je tada predstavljen u formi električnog sportskog koncepta nazvanog jednostavno Sports EV. Pod dodatnom oznakom GR, odomaćenoj za sportske modele, ovaj koncept je brže bolje proizveo asocijacije na Toyotu MR2, odnosno naslednika popularnog japanskog sportskog dvoseda.
Od tada, Toyota ćuti na temu električnog sportiste, ali vesti iz Japana kažu da najveći proizvođač automobila na planeti nije potpuno odustao od ideje naslednika MR2. Šta više, prema informacijama iz japanskih specijalizovanih medija, Toyota u saradnji sa Suzukijem i markom Daihatsu radi na malom dvosedu, koji bi praktično bio ulazni model. Ovaj model bi čak i cenovno trebao biti relativno dostupan, a koncepcija koja se dovodi u vezu sa mogućim dvosedom je zanimljiva.
Pogon bi trebao biti u sredinu smešteni 1.0 trocilindraš sa oko 120 KS, sa blagim hibridom koji bi povećao raspoložive obrtne momente ali i smanjio potrošnju goriva. Iako prema snazi motora sa kojom se spekuliše ovakav model ne zvuči preterano ozbiljno, dodatni podatak menja celu postavku. Budući dvosed bi trebao biti lagan, mase oko 1.000 kilograma, što bi ga svrstalo u klasu osnovne Mazde MX5 koja uz 1.5 motor ima 129 KS i 150 Nm. Međutim, naslednik Toyote MR2 bi trebao biti dosta veći od Mazde MX5, obzirom da se pominje dužina vozila od 4.2 metara sa međuosovinskim razmakom od 2.55 m. Prema japanskim medijima, Suzuki razvija motor, dok će kompletno prednje oslanjanje biti preuzeto od aktuelne Toyote Yaris.
Da spekulacije budu potpuno zaokružene, spominje se i cena budućeg Toyota-Suzuk-Daihatsu dvoseda koja bi mogla biti između 15.500 i 19.500 evra. Koliko ima istine u celoj ovoj priči tek treba da saznamo.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Peugeot 308 GTi na pauzi

Peugeot je pauzirao proizvodnju svog sportskog 308 GTi, dok se dodatno ne očiste izduvni ...

Toyota predstavlja svoj napredni koncept bZ4X

Toyota je nedavno predstavila konceptnu verziju dolazećeg modela bZ4X, otkrivajući na taj način prvo ...

BMW i zvanično predstavio novi M5 i M5 Competition

Sedam dana nakon premijere osvežene Serije 5 BMW je prikazao i osvežne perjanice marke ...

Formula 1 – VN Azerbejdžana Verstappenu

Formula 1 – trka za Veliku Nagradu Azerbejdžana pripala je Maxu verstappenu u bolidu ...

Pavlovićev vikend za zaborav u Barseloni

Srpski automobilista Miloš Pavlović i njegov klupski kolega, Meksikanac Raul Guzman, nisu imali sreće ...