fbpx

I Fiatu prete kazne za nameštanje rezultata emisije CO2 nelegalnim softverima i to u Francuskoj, ukoliko se dokaže prevara

Jeep Cherokee Latitude, foto: FCA

I Fiatu prete milionske kazne za nameštanje rezultata emisije CO2 nelegalnim softverima. Kako piše uticajni Le Mond pod istragom francuskih istražnih organa za nameštanje rezultata emisije NOx (azotnih oksida) su Fiat Chrysler, Volkwagen, Renault i PSA grupa, nakon što je utvrđeno da njihova vozila emituju znatno. Šta više, otkriveno je da Fiat 500X i Jeep Cherokee emituju čak 11 puta više azotnih oksida od dozvoljenih nivoa, kada test traje duže od uobičajenih 20 minuta. To sugeriše na mogućnost da se u ovim vozilima nalazi nelegalni softver, koji u određenom periodu, koji se koristi za testiranje, omogućuje da motor radi čistije od realnog. Do nagoveštaja ove provere došao je francuski DGCCRF, organizacija za zaštitu potrošača od prevara, a na osnovu čijeg izveštaja je francuska vlada pokrenula i službenu istragu. FCA tvrdi i veruje da su optužbe bez osnove, ali i da sarađuje sa francuskim istražnim organima.

Fiat 500X Urbana, foto: FCA

Francuska vlada proširila je istragu o nameštanju rezultata protiv četiri proizvođača, a ukoliko se dokaže prevara, maksimalna kazna koja može biti doneta je plaćanje 10% globalnih godišnjih prihoda, odnosno 9.62 milijarde evra u slučaju FCA, koji je prošle godine prijavio zaradu od 111 milijardi evra, iako DGCCRF tvrdi da se u periodu os 2014. do 2016. radi o čak 151,69 milijardi evra zarade FCA.
Od kada je VW 2015. priznao manipulacije sa emisijom izduvnih gasova upotrebom softvera koji pri testovima koji se obavljaju predvidljivim temperaturama i brzinama motore čine čistijim nego što jesu, otkriveno je i da su drugi proizvođači koristili slične metode da bi privremeno „očistili“ izduvne gasove. Ovakve manipulacije FCA u vozilima prodatim 2014. su u SAD već dokazane, a FCA pokušava da sa američkim državnim organima postigne sporazum prema kojem bi u ova vozila bio instaliran novi motorski softver. Reč je o oko 100.000 vozila.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

AK Kompresor osvojio prestižno priznanje „Dealer of the Year” za 2021.

Auto-kuća Kompresor po treći put dobitnica je priznanja „Diler godine” za izvanredna dostignuća u ...

Porsche je napravio motor za Formulu 1

Poznato je da je Porsche razmišljao o mogućem povratku u Formulu 1, ali je ...

Formula 1 – da li Mercedes-AMG W13 stvarno ima problema?

Formula 1 sezonu 2022. otvara za vikend, a jedno od najčešćih pitanja u padoku ...

Ford predstavio novi E-Tourneo Courier

Ford je predstavio novi E-Tourneo Courier koji je kombinacija između MPV-a i crosovera i ...

Već se sprema nasledinik AMG Project One?

Da li Mercedes već priprema naslednka AMG Project One? Nije isključeno, i biće na ...

Ferrari SUV pre penzije

Šef FCA Sergio Marchionne potvrdio je da postoji velika mogućnost da će se narednih ...