fbpx

Toyota i Suzuki pripremaju malog sportistu?

Toyota i Suzuki pripremaju malog, laganog sportistu sa 1.0 motorom smeštenim u sredini?

Toyota i Suzuki pripremaju malog, laganog sportistu sa 1.0 motorom smeštenim u sredini, kažu za sada nepotvrđene vesti. A ovaj projekat bi mogao doneti vrlo zanimljiv model, obzirom da se spekuliše da bi mali dvosed imao oko 120 KS, ali i malu masu vozila koja bi bila ispod 1.000 kg, odnosno kao najlakša verzija Mazde MX5 Miate.
Zapravo, još od decembra 2021. znamo da Toyota radi na malom sportisti, koji je tada predstavljen u formi električnog sportskog koncepta nazvanog jednostavno Sports EV. Pod dodatnom oznakom GR, odomaćenoj za sportske modele, ovaj koncept je brže bolje proizveo asocijacije na Toyotu MR2, odnosno naslednika popularnog japanskog sportskog dvoseda.
Od tada, Toyota ćuti na temu električnog sportiste, ali vesti iz Japana kažu da najveći proizvođač automobila na planeti nije potpuno odustao od ideje naslednika MR2. Šta više, prema informacijama iz japanskih specijalizovanih medija, Toyota u saradnji sa Suzukijem i markom Daihatsu radi na malom dvosedu, koji bi praktično bio ulazni model. Ovaj model bi čak i cenovno trebao biti relativno dostupan, a koncepcija koja se dovodi u vezu sa mogućim dvosedom je zanimljiva.
Pogon bi trebao biti u sredinu smešteni 1.0 trocilindraš sa oko 120 KS, sa blagim hibridom koji bi povećao raspoložive obrtne momente ali i smanjio potrošnju goriva. Iako prema snazi motora sa kojom se spekuliše ovakav model ne zvuči preterano ozbiljno, dodatni podatak menja celu postavku. Budući dvosed bi trebao biti lagan, mase oko 1.000 kilograma, što bi ga svrstalo u klasu osnovne Mazde MX5 koja uz 1.5 motor ima 129 KS i 150 Nm. Međutim, naslednik Toyote MR2 bi trebao biti dosta veći od Mazde MX5, obzirom da se pominje dužina vozila od 4.2 metara sa međuosovinskim razmakom od 2.55 m. Prema japanskim medijima, Suzuki razvija motor, dok će kompletno prednje oslanjanje biti preuzeto od aktuelne Toyote Yaris.
Da spekulacije budu potpuno zaokružene, spominje se i cena budućeg Toyota-Suzuk-Daihatsu dvoseda koja bi mogla biti između 15.500 i 19.500 evra. Koliko ima istine u celoj ovoj priči tek treba da saznamo.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Stižu snažniji dizeli za Daciju Duster

Dacija uvodi novu generaciju snažnijih Blue dCi motora. Prvo stižu u Duster, a kasnije ...

Počela proizvodnja novog Nissan Jukea

Nissan počeo proizvodnju novog Jukea u fabrici u Sunderlandu, u koju je investirao 100 ...

Tesla očekivao da će automobili trajati 5-6 godina

Bruka – opoziv dva modela Tesla otkrio je da je fabrika očekivala da će ...

Šef dizajna JLR Massimo Frascella otišao iz kompanije

Šef dizajna JLR Massimo Frascella je otišao nakon više od 10 godina provedenih u ...

VW odlaže proizvodnju 250.000 vozila zbog WLTP

VW je saopštio da će biti odložena proizvodnja 250.000 novih vozila zbog stupanja na ...